Azt hiszem, kicsit túllőttem a célon. Igazából nem direkt akartam extra lukacsos kenyeret gyártani, hanem egyszerűen megfeledkeztem a kelő tésztáról, aztán meg a beizzított sütőről. Az eredmény pedig annyira vicces látványt nyújtott, hogy úgy gondoltam ezt meg kell osztani másokkal is. Kudarcok az én konyhámban is történnek, néha. : )
Az esett meg ugyanis, hogy szokás szerint este 2 perc alatt összedobtam a másnapi kenyér tésztáját, majd elmentem aludni. (Mindezt már olyan rutinnal teszem, hogy semmit nem méricskélek: kiöntök egy adag lisztet, hozzászórok sót, bő negyed teáskanálnyi élesztőt, és annyi vizet, hogy a tészta a megfelelő állagú legyen. Nem lehet elrontani)Az említett kenyér esetében reggel áthajtogattam a felpuffadt kovászt, majd elmentem otthonról. Az áthajtogatott tészta így kelt még 5-6 órát. Összességében 18-19 óráig dolgozott az élesztő. Mikor hazaértem begyújtottam a sütőt, majd erről is megfeledkeztem, melegedett vagy másfél órája, mikor a kenyér bekerült. Ahogy a tészta megkapta a tényleg 250 fokot, egy perc alatt a sütő plafonjáig duzzadt, és tette volna ezt tovább is ha nem állja útját a szűkös tér. Az eredmény pedig egy eidamival keresztezett kenyér lett, amelynek az íze nagyon jó volt, csak éppen megvajazni nem tudtuk.
2007-11-05
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
11 megjegyzés:
Hihi, ementhálit sütöttél:-)
És még azt mondják, hogy a DNK-t nem lehet túlkeleszteni...
:)))
Ez nagyon jópofa lett!
Mint a buborékos csokik. Az ember megehet belőle egy csomót, mert végül is csak buborékot eszik... :)))
Ha már itt tartunk, légy szíves, írd meg, hogyan nem ragad le a ciabattád. Nekem eddig leragadt 1. a kilisztezett tepsire, 2. a sütőpapírra. A ciabattádról egyébként ódákat készülök zengeni és fogok is, amint időm lesz rá.
egy kicsit levegősre sikeredett;)
Tintaleves!
Sütőpapírral egyszer csináltam, nekem beleragadt az aljába. Nagyon sok lisztet szótok a ciabatták alá, így nem ragadnak le. (eleinte leragadt, aztán rájöttem, hogy sokat kell alá szórni). Mióta megsütöttem az első ciabattát, nem is készítettem a klasszikus lefedve sütött dagasztás mentes kenyeret, csak ezt a fedetlen veerziót. Általában 2 vagy 3 cipót formázok a fél kg körüli tésztából
Köszi a tippet, majd rengeteg lisztet szórok alá. Hát igen, emellett nem is kell más kenyérrecept.
:-))))
A pékeknek el ne áruld a receptet, mert akkor holnaptól biztos, hogy méginkább levegőt árulnának kenyér helyett :-(
Tintaleves! Az Alufix -es sütőpapírra semmi nem ragad rá. A Sparos ra sem, aminek a doboza kísértetiesen olyan, mint az Alufix es, de sokkal olcsóbb. Lilianah
Fogalmazzunk úgy, hogy a szilikonos sütőpapírra semmi nem ragad rá.... és többször használható!!! tuti jó....
Sőt egy jófajta szilikonos sütőlap meg mégtovább
Nagyon jól csinálod!!! Gratulálok! Bóbita
Megjegyzés küldése