2008-01-07

Ez a kenyér nem ugyanaz a kenyér

A lehangoló, ónosesős vasárnap én is megsütöttem Mademoiselle által a magyar gasztroblogszférába bevezetett ún. másfélórás kenyeret. Remek recept, én egy dolgot fogok rajta biztosan módosítani, mégpedig az átgyúrás után még minimum egy óra kötelező pihit írnék elő a tésztának, így el is jutottunk a 2,5 órás kenyérhez. Szerintem könnyebb, lukacsosabb lesz így az eredmény. Bár ez ízlés dolga, de én így jobban szeretem a kenyereket.
A rövidebb kelesztési idő amúgy szerintem egész más ízvilágú és állagú kenyeret eredményez, mint a 12 órás kelesztésű DNK (nálam ez inkább 15 óra), és ez főleg másnap üt ki erőteljesen. Hiába, a rövid kelsztési idő alatt nem alakul ki az a savtartalom, amely a kenyér hosszú eltarthatóságát biztosítaná. Ehhez ugyanis minimum 6-8 óra kell.
Véleményem szerint ez a recept friss, aznapi fogyasztásra kíváló, érdemes fél adagot készíteni belőle. De hangsúlyozom, mielőtt bárki nekiállna árnyékbokszolni, nagyon-nagyon jó recept, ha hirtelen kell kenyeret sütni, mással nem érdemes próbálkozni.

Hozzávalók: 75 dkg liszt, 5 dl langyos víz, 1 dl tej, 1 evőkanál szárított élesztő, 1 evőkanál méz, 2,5 tk. só

1. Keverjük el a lisztet az élesztővel és a sóval
2. Majd keverjük el a mézet a vízzel és a tejjel, és az egészet öntsük a liszthez
3. Kézzel kutyuljuk össze a masszát, és letakarva meleg helyen (radiátor előtt, padlófűtés) kelesszük 1,5 órát
4. 1,5 óra elteltével a tálban hajtogassuk át a tésztát, majd formáljunk 4 cipót egy kilisztezett tepsire, pihentessük egy órát
5. 220 fokos sütőben gőzben süssük kb 25 percig, úgy, hogy a sütő aljára helyezzünk egy vízzel teli tepsit.

21 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedvesd Dolce,

egy a kerdesem, a 12 oras felet, azt nem tudnam sutolapon sutni, az szetterulne, annak kell az edeny, ami osszefogja, ebben a verzioban jobban tartja magat a teszta?

Dolce Vita írta...

Assam!

Simán lehet forma nélkül, sütőlapon sütni. Én kb a 4. kenyértől így késztem, mert így megspórolom az előmelegítéses pontot.
A fedve fedés nélkül sütés különbsége: a héj így nem lesz hosszantartóan ropogós, csak fissen, utána visszapuhul

Névtelen írta...

nem vitatkozom, de nekem ezzel a folyadekmennyiseggel egy nagyon puha tesztam lesz, ami nem all meg cipoformaban, kiterul, szetterul...

VKOrsi írta...

érdekes :)
én meg pont azt tapasztaltam, hogy ez a kenyér jobban eláll, mint a 12 órás, és lyukacsosabb is.

Dolce Vita írta...

Assam,
Akkor más állagú tésztával dolgozunk, az enyém megáll egyben


Vkorsi
annyira lukacsos, mint az én "több luk, mint kenyér" kenyerem? : ))))
Nekem sajna ez nem lett lukacsos, és másnap kicsit élesztőíze lett. De erre jó, hogy van sok bevált recept, mert mindenki megtalálja a neki tetszőt

VKOrsi írta...

Dolce Vita :)
na, persze annyira tényleg nem :) Mondjuk még ottfelejtett kelesztéssel sem lesz nekem soha annyira lukacsos.

Élesztőízű nekem 1szer lett, amikor szerintem elnéztem az órát és a 2. kelése/pihenése rövid lett.

Dolce Vita írta...

No, de az eredeti receptben nincs
2. kelés

zsuzsa írta...

Csatlakozom Assamhoz.Nekem is szetfolyik, ha egy adagban ontom ra a tepsire.Ha kettoben akkor mar jobb a dolog, akkor legalabb valamennyire feljonnek.Mit ronthatunk el?Vagy ez a normalis, hogy egy adagban szetfolyik, es nem is jon fel annyira?....

Dolce Vita írta...

Zsuzsa!

Én mindig minimum 2 részre szedem szét a tésztát és így szépen feljön. Egyben még sosem sütöttem (azaz csak tálban)
Úgyhogy semmit nem rontotok el

meir írta...

nem a témához kapcsolódik, bár posztokat olvasom rendesen:)
A sablonba te belepiszkáltál vagy ez gyári?

Dolce Vita írta...

Meir!

Ha bele tudnék piszkálni, akkor nem így nézne ki az oldal : ( Sajna ehhez nagyon nem értek.
De tervben van egy komolyabb arculatfrissítés, és sablonváltás (esetleg önálló domain, szabadon kezelhető flashes felülettel, és most a kezem már a bilibe lóg) csak a garfikusom (férjem) állandóan dolgozik, így az én kis oldalam nagyon hátul van a sorban : )

Piró írta...

Sziasztok!

Én egy nagyon hasonló recept alapján szoktam kenyeret sütni, talán csak annyiban különbözik, hogy víz helyett sört és írót használok, és többféle lisztet teszek bele. Ha van kedvetek, próbáljátok ki úgy is! Amúgy gratulálok az oldalhoz, nekem nagyon tetszik!

Piró

Zenobia írta...

Hello!

Kipróbáltam a receptet. Annyit változtattam rajta, hogy 500 gr fehér kenyérlisztet és 250 gr graham lisztet használtam. Négy cipót csináltam, de sajnos nem lettek olyan szép magasak (mint a képen). Viszont az állaga és az íze isteni! Igazi kenyér íze van! A többi receptet is kipróbálom.
Köszi az ötletet.
Üdv.
zenobia

E. írta...

Hello!
lehet laikus a kérdés, de ti milyen lisztet használtok? több helyen olvastam, hogy a BL-80-as a jó kenyérsütéshez. na én ilyet nem találtam a városban, pedig lejártam a lábam is. :-(( a sima liszt az BL-55-ös, abból is jó? van esetleg valami bevált márka amit bátran ajánlasz?köszi

Dolce Vita írta...

Én általában bio lisztből sütök, fehérből. BL 80-as lisztet hipermarketekben lehet kapni. Nincs konkrét márka ebből, jó ha kapni egyfélét. Most pl. gyermelyi finomlisztből sütöttem kenyeret, finom lett

E. írta...

Köszi, akkor majd megnézem ismét a bioboltba is. Ma voltam bent, de ott a kenyereken nem találtam ilyen jelzéseket, hogy BL-55 vagy 80. Gondoltam rákérdezek az eladónál, de csak nézett rám nagy szemekkel.
Jól van, próbálkozom ezzel is azzal is. Már nagyon várom:-)) Gyönyörű az oldalad, és a képek is csodásak! További sikereket kívánok!

Névtelen írta...

Szia!
Egyik kérdés: hogy van az, hogy amit Te irsz az a 12, 24 órás kelesztés- amit az olaszok használnak- szöges ellentétben áll azzal az állitással amit mi itthon tanultunk, hogy a tészta a sok keléstől összeesik. hogy nagyon kell vigyázni, h ne kelljen tul. Ez az utóbbi nem igaz???
Másik kérdés, vagy inkább csak megjegyzés. Irtad, h mivel Te nem találtál különbséget a friss és a por élesztő között, ezért az utóbbit használod. Az én tapasztalatom meg elég lehangoló a por élesztőről. ha nem sikerül a kenyerem, akkor biztos port használtam. a friss mindig megkel. (csak megjegyzem, hogy mivel én nem sütök egyfolytában kenyeret, ezért a felbontott csomag száritott élesztőm hetekig is felbontva áll- persze visszazárva, amennyire lehet- de lehet, h elromlik?).
Harmadik megjegyzés: a tökéletes kenyér nekem egyáltalán nem sikerült. lehet, h az előbb emlitett élesztőproblémám volt, de nem kelt meg semennyire- egyben maradt...
Köszi a válaszokat
Ritocska

Dolce Vita írta...

Ritocska!

egyszer készítettem egy interjút a hazai pékszövetség elnökével, ő 6-8 órát mondott arra, hogy annyit kel minimum kelni egy kenyérnek, amely hagyományos módon készül (ez azt jeleni, hogy liszt, víz, só, élesztő van benne, nem gyorsítók). A tészta mennyisége duplájára nő 1-1,5 óra alatt, de nem mennek végeb azok a kémiai átalakulások (cukor lebomlás stb), ami ahhoz kell, hogy egy kenyér eletartható, jó ízű stb legyen. Sztem ha pl kevés ideig kel, rettentő élesztő ízű lesz. A DNK lényege, hogy szinte alig van benne élesztő, az egész inkább csak kovász, öregtészta, ettől lesz jó lukacsos, ropogós, 1 hétig tartható.
Az élesztőnél sztem mindenki azt használja ami neki jobban bevált, a zacsisat én tárolom, mert minimálisat használok belőle a hosszú kelesztésű kenyérhez. Ha Neked jobban bevált a friss, használd azt! A pzzatésztámat általában 8-10 óráig szoktam keleszteni (de van, hogy csak 4-5) ahogy éppen kijön, nem tudom, mit kéne rajta jelként keresni, hogy túlkelt??? : ) sztem az olyat nem tud, össze biztos nem esik
hirtelen ennyi, írj még ha van kérdés!

Névtelen írta...

Sziasztok DKN szakértők és DV!

Sütötte már valaki a másfeles kenyeret fedve, mint a 12 órásat? Én igen.... állati jó így is. Kb 40 percet sütöttem 200 fokon fedve utána kb 10 perc fedő nélkül maxi gázon. A végén hideg vízzel lekentem. Próbáljátok ki így is így kevesebb a macera. Ha van még jobb módszer írjatok!

Anikó írta...

Néhány napja találtam a blogodra, nem kis örömömre!
Többször átolvastam a kenyér recepteket, s végre tegnap nekimerészkedtem a kenyérsütésnek. Az én tésztám is nagyon lágy lett,igaz 25 dekát teljes kiörlésű tönkölyliszttel váltottam fel. 1-1 sütőzacskóba tettem a bucikat (kollégák felháborodására, mert hogy az egészségtelen, vegyi.....).Így nem kellett víz, s felnyitás után a tetejét kicsit pirítottam. Isteni, likacsos bucikat kaptam, sajnos nincs fényképezőm, hogy megmutassam. Még ma is ettünk belőle, a fiamnak nagyon bejött! Köszönöm! Anikó

Névtelen írta...

En mindenbe teszek FiberHusk rostadalekot, amitol nemcsak egeszsegesebb lesz a kenyerunk, de 5-6 napig tokeletesen elall (zacskoban szoktam tarolni). Sutikbe is teszek, a kalacs meg egyszeruen csodas vele!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin