2008-01-30

Fehérbabos mángoldsaláta

A mángold (olaszul bietole) hajdanán az egész Kárpát-medencében termesztett zöldség volt. Nagy kár, hogy elfelejtettük, ahogy sok más növényünket is. A mángold harsogó zöld színével, húsos vastag levélnyelével messziről kiabálja, "hogy egyél meg mert nagyon egészséges vagyok", és nem mellesleg, nagyon finom is. Hasonlóan használhatjuk fel, mint a spenótot: olivaolajban fonnyasztva lehet köret, ricottával keverve lehet tészta vagy sós torta tölteléke is. A vastag szárakat ki is ránthatjuk.
Ez is a múlt heti Dolcés beszerzés egyik példánya.
Ez a gyorsan elkészítehtő saláta, friss fehérkenyérrel lehet egy könnyű ebéd, vagy önállóan előétel.

Hozzávalók: 1 mángold, 1 konzerv fehérbab, fél citrom, olivaolaj, só, bors, 3 gerezd fokhagyma, 3 db szardella

1. Mossuk meg és szeleteljük fel 3 cm csíkokra a mángoldod
2. Olivaolajon kicsit pirítsuk meg a szardellákat, adjuk hozzájuk a lekapart fokhagymát, majd adjuk hozzá a mángoldot és a babot
3. A fél citrom levével, tengeri sóval, borssal fűszerezzük
4. Addig pároljuk, amíg enyhén összefonnyad, de még ne kezdjen elszíneződni.

18 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szuperek ezek a saláták! azt hiszem megpróbálok ültetni ilyen mángoldot a kertbe is. vetőmagot nem árul véletlenül ez csodabolt?

Dolce Vita írta...

Hmm, nem is tudom, de elég nyitottak mindenféle kérésre. Amúgy annyi mindent kapni, hogy nekem három dolog jutott eszembe, ami nagyon kellene: cacio cavallo sajt, ricotta dura és piadine. Kiderült, tartják őket : )

Névtelen írta...

Sziasztok!

Mangold vetőmagot szerintem mindenhol lehet kapni, mert anyukám 15 éve azt vet spenót helyett, ugyanúgy használható, és egyszerűbb vele dolgozni, a mérete miatt. Én nyáron piacon sőt zöldségeseknél is láttam. Valahol azt olvastam, hogy a szárát úgy lehet felhasználni mint a spárgát.:) Hirtelen bevillantak krémlevesek, grillezve..:)

DV!

Mindig konzervbabot használsz? A VKF-re énis nézegettem fehérbabos ételeket egy olasz szakácskönyvben, amit még kint vettem, nem is tudtam, hogy ennyire népszerű kint a bab. Csak mindig ugy gondoltam, hogy szentségtörés konzervet használni, a zöldbabnál is mindig vezekelni szoktam..:) De ezek szerint nem..:) mert amúgy meg annyi ideig tart főzni, áztatni:(

Off: Nagy sikere volt a granitádnak, ezer köszi érte:)

Zozó

nana írta...

én szoktam ültetni mángoldot, azt a fajtát, aminek élénk pirosas-bordó a szára, és az erei. nincs túl sok gond vele.. :)

Névtelen írta...

igazából nem is a mángold mag izgat, azt biztosan kapok itt is, hanem az a gyönyörű rózsaszín saláta (meg a cirmos sárga....:)

Dolce Vita írta...

Zozó!

Fehérbabból gyakran használok konzervet, mert sokszor hirtelen jut eszembe egy-egy babos saláta, és ilyenkor azonnal kell. Toszkána legfőbb étele a bab! Csak a pizzát többen ismereik : )))
Én még sosem láttam piacon mángoldot, bár elég külvárosi vagyok
Chili!
Azokat a radicchiókat igen bonyolult termeszteni, de egy próbát megér az biztos (én egyszer articskával kísérleteztem, jól elnyílt) A sárga foltosat pincébe viszik, hogy leálljon a klorofill szintézise, ezért marad csak ilyen pettyes. Mindkettő enyhén kesernyés csak, salátába nyersen mehetnek, és hát tényleg gyönyörűek.

Névtelen írta...

DV!

Köszi a babos feloldozást! :)

Ha piacon nem is sikerül mángoldot venni, vetőmag tuti van kertészetekben, Ha van kedved nem árt próbálkozni, gyorsabban is nő mint a spenót és kiadóabb is, szóval szerintem totál főnyeremény.
Én anyunak fügefákba ruháztam be ősszel, ha már itt a globális felmelegedés, és ilyen enyhe teleink és forró nyaraink vannak, legalább had profitáljak belőle. :)) Egyik ismerősömnek a VI. kerületi lakásának tetőteraszán is termett, akkor nehogy már Budakeszin egy déli tájolású kertben ne menjen:)

Z

Dolce Vita írta...

Fügém nekem is van, de még nagyon aprócska, mángoldot meg most már biztos, hogy fogok ültetni : )

Névtelen írta...

Idevágó tapasztalatom: mángoldot szezonjában lehet kapni a piaci néniknél, a füge pedig kiválóan elvan déli tájolás és védett környezet esetén.

Rossamela írta...

Az apró szemű konzerv fehérbab nálunk vésztartalék, igyekszem mindig tartani a spájzban. Ha 3 perc alatt kell ebédet rittyenteni, majdnem pont ezt csinálom, csak éppen mángold nélkül, rozmaringgal fűszerezem, egy egy szelet kenyérrel nagyon finom. De volt már mángolddal meg spenóttal is. Az étel kulcsa szerintem a szardella, nagyon gazdag ízt ad neki, de ez nem halíz.

Mángold anyukámnál is terem, biztos, hogy normál kertészboltban vette hozzá a magot. Én ezt főztem belőle:

http://rossamela.blogspot.com/search/label/mangold

Dolce Vita írta...

Rossamela!

Megnéztem a receptet, nagyon jó. Most gyűjtöügetem a mángoldos recepteket, mert nagyon ízlett.
Klasszikusan, zsályásan is isteni a fehérbab, persze ilynkor is szardellával. Én mostanában gyakran sózok só helyett szardellával

Rossamela írta...

Akarom mondani, zsályával vagy rozmaringgal. Mikor mi van frissen vagy melyik jut eszembe.

Persze, hogy a bélszínhez készített zsályapestom maradékát is fehérbabbal ettem meg.
http://rossamela.blogspot.com/2007/11/zslyapesto-fehrbab.html

Zsófi írta...

Itt a lengyeleknél van mángold dögivel, épp tegnap vettem egy szép példányt. Már találtam rá egy narancsos-citromos gratinreceptet, ha finom, felrakom. A tied is nagyon jól hangzik, ki lesz próbálva.

Névtelen írta...

Szia DV!

Volt vmi fajtanev a mangoldnal? Mert az a mangold, amit a kertben termesztunk, nem ilyen tomor, ranezesre harsogo levelekkel rendelkezik, lagyabb, hullamosabbak a levelei.
Igy a foto alapjan ez inkabb tunik bordas kelnek (pak-choy), mind mangoldnak.. szoval a kerdesem inkabb kertesz jellegu, mert a felhasznalhatosaguk kozel azonos.

Kata, a kertesz

Dolce Vita írta...

Kata!

Ezelőtt sosem láttam még ezt a növényt, úgyhogy utánanéztem alaposan. Az olasz név biztosan bietole, a mángold ugye beta vulgaris, innen egyértelműnek tűnik, hogy a két növény ugyanaz. (mármint a nevük alapján). Megnéztem a "Hozzávalók, főzési alapanyagok nagykönyvében" is a fotókat, iletve vetőmagos zacsi fotóján, egyértelműen a mángold a bietole magyar megfelelője. A nagy Olasz-Magyar szótáram kölcsönben van, itt nem tudtam megnézni.
Kerestem pak-choy képeket is, nem olyan mint az én itthoni bietolém

Névtelen írta...

Ja kerem, a Beta nemzetseg tagjai szep, hangzatos nevekkel rendelkeznek. Nem mindegy a provar., convar. es egyebek szereplese a nevben, mert hirtelen cukorrepabol mangold lesz.
Elobbi ugyanis a sima Beta vulgaris, utobbi a Beta vulgaris var. vulgaris. Es ha meg conditiva is, akkor cekla :D
Jo, mi? Elmeny volt vizsgazni belole..

Pl. az Edenkerten lathato mangold kep illik a kertunkben levore, ehhez hasonlitottam a szerzemenyed. Ha letezik ilyen "tomor" fajta is, en csak orulok, mert egyszer tan azt is ultethetek.

Ha meg megis pak-choy, hat jol alcazta magat es ezek szerint salatanak is jo:)

Svajcbol en levelmangold magot hoztam, ami soska/spenot habitusura no.

A levelnyel-mangold ami a nagyobb, adja a parolhato levelnyelet.

Szerencsere mind finom. Zsenge ceklalevelek salataba, hm.. :)

Mamma írta...

Szerintem is mangoldot vettél:-), ami bietole.
Néha veszek pak choy-t wokos ételekbe, de az jóval kisebb és a lábrésze pedig szélesebb. Egyébként a pak choy helyettesítésére szoktam mangoldot ajánlani:-))
Amúgy meg nem valószínű, hogy a mangoldot akarták volna pak choy-jal helyettesíteni az üzletben. Inkább fordítva:-)))

Névtelen írta...

Én a mángoldot Horvátországban szerettem meg. Főleg Dalmáciában szokták hal mellé adni köretnek, olivaolajban fokhagymásan megfonnyasztva. Azt hiszem, de ez nem tuti, hogy krumplipürébe is keverik, ettől könnyedebb és finomabb lesz. Splitben egy néni a piacon azt magyarázta nekem - nem tudtunk közös nyelvet - hogy ezt hideg vízben kell feltenni főni, nem a forróba beledobni.(?)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin