2008-01-22

Foltos süti

Bablevest ettünk a minap ebédre, ahhoz meg valamilyen édesség illik másodiknak, klasszikusan palacsinta. Na, én semmit nem gyűlölök jobban, mint fél órát állni a tűzhely mellett és palacsintákat fordítgatni. Mellesleg a lakás is irtó büdös lesz tőle. Fél 12-kor valami gyorsat kellett kitalálnom, eszembe is jutott a korábban emlegetett “poharas desszertes” újság egyik látványos fotója erről a foltos sütiről, amit talán pudingnak nevezhetünk (?). Nem is tudom. A lényeg, hogy 10-15 perc alatt összedobható, aztán már csak gőzölődnie kell a sütőben, könnyű, szinte lisztmentes.
A mattonella olaszul téglát jelent, az olasz receptekben minden ételt (lehet az sós is) így hívnak, aminek téglatest alakja van. Ez lenne nálunk a fatörzs?


Hozzávalók: 2,5 dl tej, 3 tojás, 6 dkg cukor, 4 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2-3 kanál kakaópor, vaníliarúd

1. Olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a liszet és a tejet (mint egy besamell mártásnál), de közben adjuk hozzá a vaníliaszemeket is.
2. A három egész tojást verjük fel a cukorral, majd keverjük a főzött krémhez
3. Felezzük el a krémet, és az egyikbe tegyünk kakaót (jó fajtát, hogy szép sötét legyen)
4. Kivajazott (0,5 liter űrtartalmú) őzgerincformába kanalazzuk felváltva a krémet (innen a címben szereplő variálás) és tepsis vízfürdőben egy órát süssük 180 fokon.
A duplájára fog felfújódni!

21 megjegyzés:

Névtelen írta...

Fatörzs?! A karácsonyira gondolsz, ami gyakorlatilag egy csokis-narancsos piskóta tekercs? Ez inkább felfújt vagy puding...

Névtelen írta...

Jut eszembe bableves: milyen az olasz bableves? Gondolom abból is létezik százféle, attól függően, hogy hol készítik. Egyszer egy Gordon Ramsay műsorban láttam "toszkán bablevest", hát az nagyon jól nézett ki, de sajnos a recept nem hangzott el.

Dolce Vita írta...

Ízbolygó!

Azt hittem a fatörzs nálunk minden süti, ami őzgerinc formában sül. A mattonella magyar megfelelőjét kerestem.

Zsófi!
ha főzök, felteszem, ez most épp magyar bableves volt

Névtelen írta...

Szia!

Régóta figyelemmel kísérem a blogod, mint a konyhai tevékenységeket általában vagyis közöm hozzá annyi, mint Dévényi Tibi bácsinak és a 3 kívánságnak Aladinhoz és a csodalámpához.

Megtetszett ez a recept, végigfutottam rajta, de mi az a "tepsis vízfürdő"? Ez vmi wellness dolog?

Maradok olvasó!

Névtelen írta...

nahátaztánmostanmár!!! tényleg ki kellene tenni ide egy súlykorlátozó piros karikát!!! :))) a fatörzs szerintem egy piskótatekercs krémmel töltve, aminek ferdén levágják a végét és ráillesztik a "törzsre".

Névtelen írta...

Inkább őzgerinc, mint fatörzs...

Piszke írta...

A klasszikus fatörzs a francia buche- de-noel, piskótaszerű tészta és főzött tojásos-vajas-csokoládés krém.(nagyon finom) Szerintem amit Dolce csinált az egy klasszikus felfújt, csak szögletes formában.

Ui: "Mit rózsának hívunk, bárhogy nevezzük, éppoly illatos" :-))

Dolce Vita írta...

Lehet, hogy rosszul fogalmaztam, én a mattonella magyar változatát keresem. Nálunk van összefoglaló neve a téglatest alakra sült ételeknek? (azt hittem ez a fatörzs)

Lamond!
: )))) Nem, nem welness, egy vízzel teli tepsiben van a sütőforma így gőzben sül/fő. Bár én az ilyen desszertektől mindig jobban érzem magam, ha innen nézzük, tényleg welness.

Chili!
Most jön még csak a java, rengeteg jó recept van ebben az újságban

Névtelen írta...

a krédésem a következő: a vajból és a lsizből rántás kell és utána rá a forró tej, vagy pedig pedig csak felolvasztani a vajat rá a liszt aztána tej? köszi a választ fontos lenne, holnap készülök elékészíteni:)

Mona írta...

Cara Dolcevita!
Most fedeztem az oldalad és szívből gratulálok hozzá!!! Tegnap egyszerűen nem tudtam abbahagyni a böngészését, muszáj volt azonnal az összes receptet elolvasnom. Egyszerűen fantasztikus: igényes, ízléses és ízletes. Mint újdonsült olvasód, rögtön szeretnék is valamit kérni, ha nem haragszol meg. Már egy ideje vadászom a Cassata Siciliana receptjét, de még nem találtam rá a meggyőző változatra. Egy másfajta cassata-nál te is említed ezt a klassikus sziciliai változatot, szóval biztos ismered. Légyszi, légyszi írd meg a receptjét!!! Előre is nagyon köszönöm!

Névtelen írta...

Névtelen kérdésére:

szerintem besamel(l) szerű krémet kell főzni a vaj+liszt+tej+vaniliából. Én most csinálom, én sem akartam főzni, de kell, különben nagyon híg az állaga és nem lesz krém. (nekem így is összekeveredtek a különböző részek :( - sűrűbbre kellett volna a krémet...)

Fenriz

Dolce Vita írta...

Névtelen!

Nem kell pirítani a lisztet mint a rántásnál, csak párat keverj a lisztten, majd fokozatosan add hozzá a tejet, hogy ne csomósodjon. Forrásig kell sűrűsíteni, mint egy besamellt. (olyan sűrű is legyen)
Mona
Az biztos, hogy a ricottában kandírozott gyümölcsök vannak+csokikocka. A tetején zöld marcipán. Kb ennyi, és alján, oldalt, körbe piskóta. (nem úgy mint az én casssatámon, annak csak az alján volt piskóta)

Névtelen írta...

köszönöm a válaszokat, majd holnap értesítelek milyen finom lett ez a csoda:) "névtelen"

Névtelen írta...

Szia Dolce!

Osszesettttttt!Kivettem 1 ora multan es platty!
A tojasos cukorral tovabb kellett volna kevernem a tuz felett?Vagy a tojast mar nem tuz felett kell hozzadni?Vagy mar gozolognie kell a tepsi viznek es csak akkor kellett volna betennem?Szepen feljott, 1 ora mulva mar pirulni kezdett, igy kivettem, de osszezuhant!!!!Segitseg:)))))))

Zsuzsa

Névtelen írta...

Nálam is ugyanez történt. Jól ment minden, aztán kivettem, és akkorára zuhant össze, mint amekkora volt, mikor bement a sütőbe :( ez miért lehet???

P.

Dolce Vita írta...

Nem tudom,megsütöm mégegyszer aztán beszámolok. Nekem szép magas maradt.

Névtelen írta...

Szia Dolce!

A besamell - szeru kremet nagyon besuritetted?A vizes tepsit elomelegitetted?Tehat mar parolgott javaban amikor beletetted a kremmel teli format?

Mas-Lattam a konyhadat a csaladi neten.Mi is imadjuk a mediterran stilusu butorokat.(ferjem gorog-ciprusi)Ha nem titok, te hol szerezted be a butoraidat?Nalunk megallt a tudomany.A la meridiana butorai tetszenek ,de azontul nemigen talalunk....


Koszi
Zsuzsa

Dolce Vita írta...

Zsuzs!

Olyan normál besamell lett, nem csiríz-szerűen sűrű. A tepsit nem melegítettem elő.
A konyhám a Toscanából van (www.toscana-butor.hu), sztem itt vannak elég jók. Az étkezőm, olasz innen: www.1900.hu Ők hazai és olasz bútorokat árulnak (az olasz ugyanaz, mint a meridianás csak féláron) Őket meridiana nagyon nem szeretem, be akartuk perelni az ott vásárolt mészkőlapok miatt, aztán egy évi telefonálgatás után némileg kiegyeztünk. Nekünk óriási kárt okoztak. :((((
Illetve az ecseri piacon van egy olasz pasi, aki csak Olaszországból hozott bútorokat árul, nála is érdemes körülnézni. Illetve régiségkereskedőktől, vateráról szoktam bútort venni

Névtelen írta...

Hat koszonom:))))))
Ilyen kielegito valaszt(a butorokra ertem)mar reg kaptam.Tenyleg!A la meridiana tenyleg el van szallva arilag.Kiegeszitoket szoktam venni a Max city ben a Nosztalgia boltban.Ezek megtalalhatoak a la Meridianaban is 3-4-szeres aron.A ferjem csak rohog rajtuk.Ezek kint Cipruson fillerekbe kerulnek....
Errol ennyit...
Udv
Zsuzsa

Névtelen írta...

Szia,

Nagyon szomorú vagyok.. eddig minden recepted amit megcsináltam isteni volt, és azóta "sajnos" mindenki velem akar főzőcskéztetni. Viszont most megakadtam,és pont ennél a receptnél, pedig olyan egszerűnek éreztem.. lehet pont ez volt a hiba. Na már most kész van, és meg is mutatnám képen, ha nem félnék, hogy mindenki rajtam röhögne a blogodon.. Nem csak, hogy összeesett, de félig megsült, félig pedig olyan vizes szivacs állaga van. Nem értem. :( Milyen állaga van a tiédnek? Amúgy el kell mondanom, hogy elképsztő a bloggod, és imádom, mostanában szinte csak innen főzök :) köszönöm

Dolce Vita írta...

Szia!

Sajnálom, hogy nem sikerült. A napokban elkészítem újra (mivel többeknek nem sikerült a süti), az arányokat ezerszer átnéztem, stimmel minden, és tényleg iszonyú egyszerű. Nem tudom, mi lehet a baj. Az enyémnek olyan gőzölt puding állaga volt, vagy mint egy jó vizes piskótának.
Örülök, hogy tetszik az oldal, remélem sok-sok hasznos receptet találsz

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin