2008-02-25

Csicsókakrémleves – Ráspi pincészet és étterem

Nyugat-Magyarországon barangoltunk a hétvégén, így volt alkalmunk ellátogatni a fertőrákosi Ráspi pincészetbe, amelynek étterméről sok jót olvastunk. Elárulom a titkot, tényleg nagyon jó.
Az étterem a maga paraszti-polgári eklektikájával bájos kis intézmény, azonban egy kis vizuális tisztogatás ráférne. Könyörgöm, göcsörtfás, lelakkozott Frédi-Béni bútorokat nem akarok ilyen helyen látni! Azonban a kényelmetlen székektől (érdemes pados asztalhoz ülni) és a sárga falaktól eltekintve, nagyon kellemes, otthonos, zeg-zugos az étterem, fő szobájában hatalmas kék cserépkályhával. Az asztalok szépen terítve fogadnak minket, ezüsttel, kristállyal és porcelánnal, ez a körítés némiképp előrevetíti a hely színvonalát. A pincérlány kedves, kicsit visszafogott, de jól végzi dolgát. Az étlap rövid. Nagyon rövid, 3 előétel, 2 leves, 4 főétel és 3 desszert szerepel rajta, mindhez jól eltalált borajánlatot is kapunk. Az étlap szereplői két, különböző árfekvésű menüsorban is végigkóstolhatók.
Vargánya-krémlevessel és csicsóka-krémlevessel kezdünk. (ezt még megelőzte az üdvözlőfalatként kapott, mennyei töpörtyűkrám, házi diós kenyérrel. Sosem gondoltam, hogy töpörtyűkrémet fogok készíteni, de ennek nyomán, egyszerűen muszáj). A vargányaleves nagyon jó volt, a csicsóka füstölt lazaccal pedig egyszerűen zseniális. Ebből az egyszerű, régen a szegények krumplijának hívott alapanyagból, egy elegáns, könnyű, emlékezetes levest sikerült kreálni, amely csak tovább bizonyítja, hogy a csicsókának igenis helye van a csúcsgasztronómiában (a csicsóka eredetéről itt írtam). A leveshez ajánlott 2005-ös Szent Ilona Taposó-kút cuvée nagyon jó választás. (férjem szerint a 2004-es még jobb lett volna, nem tudom, olyat még nem kóstoltam).
A főételek közül egyértelműen a mangalica szűz kapta a fődíjat. A vargányaszósszal, káposztával, kemencében, héjastul sült burgonyával és csicsókával, egyszerűen zseniális volt. Talán egy kis szarvasgomba kerülhetett volna még rá : ), amely alapanyagot szívesen népszerűsíti az étterem, a mostani étlapon pl. szarvasgombás libamáj-terrin formában. De kicsit térjünk vissza a szűzre: rózsaszín, omlós, vajpuha, nem túlsütött, csak a legjobbakat lehet róla írni, hibátlan volt. Hozzá a 2004-es Ráspi, Kékfrankos szelekció pont az i-re. Illatában és ízében is kifejezetten gyümölcsös, rendkívül tiszta aroma, kerek, sehol egy kiugró sav, vagy egyéb, a tökéletes harmóniát megbontó zamat. (sajnos ennek az árát is elkérik: 10 ezer Ft egy palack elvitelre!)
A másik főétel, a kemencében sült harcsa, házi szélesmetélttel, annak ellenére elbújt a mangalica mellett, hogy a maga nemében ez is tökéletes volt, de hiába, nem egy súlycsoport a két fogás.
Desszertnek réteseket választunk: almás-diósat és szilvás túrósat. A ház fő desszertjét a chuao csokis desszertet (2000 Ft/adag) most nem kóstoltuk, legalább lesz miért visszajönni.
Búcsúzóul, miután már szétpukkadtunk, házi készítésű, szilvás, marcipános, csokis, kívül ropogós mandulás bon-bonokat kaptunk ajándékba.
Aki nem alkoholizál, kb. 10-féle házi szörpöt kóstolhat (barack, szilva, csipkebogyó, bodzavirág és gyümölcs, levendula, ezekre emlékszem)
Mindezért borravalóval 17 ezer Ft fizettünk, ami nem kevés, de a hely tényleg hazánk egyik legjobb étterme, még ha ez hihetetlen is mert nem Pesten van.

A csicsókaleves annyira finom volt, hogy utazásunkról hazaérve, azonnal meg kellett néznem, van-e még használható csicsóka a kertünkben. (több kilónyi van még, szerencsére) A levesen annyit változtattam, hogy nem füstölt lazaccal, hanem ropogósra sütött pármai sonkával és szarvasgombaolajjal tálaltam. Estére, a maradékot pedig már igazi szarvasgombával ettük, hála az én titkos szarvasgomba-beszállítómnak. : )
Most nézem, hogy korábbi csicsókás bejegyzésemnél Player nevű olvasóm szinte ugyanezt ajánlotta, hát nagyon egyre gondoltunk!

Hozzávalók: fél kg csicsóka, 1 nagy fej hagyma, 1 szem krumpli, só, bors, créme fraiche, pármai sonka, vagy más sonka: lehet pl. füstölt fekete-erdei sonka

1. A csicsókát dörzsi szivaccsal alaposan tisztítsuk meg, a krumplit hámozzuk, hagymát pucoljuk meg
2. Annyi vízben, amennyi pont ellepi, főzzük meg a zöldségeket. (ha van húslevünk, természetesen abban)
3. Ha minden puha, turmixoljuk le a levest, adjunk hozzá 2-3 evőkanál créme fraiche-t, sózzuk, borsozzuk
4. A hajszálvékony pármai sonkát teflonserpenyőben süssük ropogósra. Minden tányér leves tetejére tegyünk sonkát, és locsoljuk meg szarvasgombaolajjal.

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én is jártam már ebben az étteremben, nekem kicsit erőltetettnek tűnt. Az volt az érzésem, elhatározták hogy nagyon különlegesek lesznek, és ezt az árakban is jelzik. Én inkább feszengtem a választásnál és evés közben is. A szűretlen sokszázforintos bodzaszörp maradt meg leginkább emlékeimben.

vszasz írta...

Hát ez hihetetlen!:-) Hétvégén jutottunk hozzá egy adag csicsókához, és pont azon törtem a fejem, hogy mit kezdjek vele.

vörös és fehér írta...

Szerintem nem erőltetett, tényleg ennyi a Ráspi filozófia, maximumra való törekvés, bármi áron.
viszont a ráspi 2004-es kékfrankos szelekció a terroir klubnál (http://www.terroirclub.hu) mintegy 4500 HUF-ért elvihető. Kevésbé bátraknak a féláron mért 2005-ös alapkékfrankost ajánlom.

Gabojsza írta...

Hozzám ma érkezik a titkos szarvasgomba szállítmány:-)Egész éjjel ezzel álmodtam...

Névtelen írta...

A mi piacunkon van egy nénike, aki mindig árul csicsókát. Sosem mertem még megvenni, de majd most! Alig várom a szombatot. Viszont: azt jól értelmezem, hogy a csicsókát nem kell hámozni, csak alaposan megmosni?

Dolce Vita írta...

Vszasz!

Csak gyorsan, mert a magas víztartalom miatt, hamar romlik a csicsóka!

Vörös és Fehér!
Köszi az ötletet, ennyiért veszek, a 10 ezerért azért nem kapkodtam érte, kékfrankost is kipróbálom. Sztem egy dolgot erőltetnek, a jó minőséget, ez legyen a legnagyobb baj : )))
Gabojsza, mi már majdnem meg is ettük az egészet, ma házi tagliatelle volt belőle.
Olíva!
Alaposan dörzsöld le a homokos héj részt, és főzheted is

chili&vanilia írta...

Jaj de jó, hogy írsz róluk, nagyon kíváncsi vagyok az étteremre, a boraik nagyon tetszenek, ők is ott voltak Hágában, azóta rendeltem is egy egész kartont az egyik borukból, ilyet eddig még csak egy bor esetében tettem..

Zsuzsa írta...

Megcsináltam, tényleg nagyon finom! Harmonizál a csicsóka íze a szarvasgombával, de ami külön meglepett, hogy a szg rá is erősít a csicsókaízre. Jövő ősszel lesz ismétlés!

Dolce Vita írta...

csicsókában rám számíthatsz!
Viszont a spaghetti feltétet a tésdztagépre, jól elfelejtettem! Legközelebb remélem időben eszembe jut

Névtelen írta...

Én először picit megfuttattam a hagymát olajon és erre szórtam egy kevés majorannát...a végeredmény mennyei lett! A majoranna annyira kellemes ízt adott neki, hogy az csak na! Vegetáriánusként, nem raktam rá sonkát tehát fel kellett dobni valamivel. A szarvasgombáról pedig, bevallom, megfeledkeztem. De a végeredmény nagyon kellemes lett!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin