Nyugat-Magyarországon barangoltunk a hétvégén, így volt alkalmunk ellátogatni a fertőrákosi Ráspi pincészetbe, amelynek étterméről sok jót olvastunk. Elárulom a titkot, tényleg nagyon jó.
Az étterem a maga paraszti-polgári eklektikájával bájos kis intézmény, azonban egy kis vizuális tisztogatás ráférne. Könyörgöm, göcsörtfás, lelakkozott Frédi-Béni bútorokat nem akarok ilyen helyen látni! Azonban a kényelmetlen székektől (érdemes pados asztalhoz ülni) és a sárga falaktól eltekintve, nagyon kellemes, otthonos, zeg-zugos az étterem, fő szobájában hatalmas kék cserépkályhával. Az asztalok szépen terítve fogadnak minket, ezüsttel, kristállyal és porcelánnal, ez a körítés némiképp előrevetíti a hely színvonalát. A pincérlány kedves, kicsit visszafogott, de jól végzi dolgát. Az étlap rövid. Nagyon rövid, 3 előétel, 2 leves, 4 főétel és 3 desszert szerepel rajta, mindhez jól eltalált borajánlatot is kapunk. Az étlap szereplői két, különböző árfekvésű menüsorban is végigkóstolhatók.
Vargánya-krémlevessel és csicsóka-krémlevessel kezdünk. (ezt még megelőzte az üdvözlőfalatként kapott, mennyei töpörtyűkrám, házi diós kenyérrel. Sosem gondoltam, hogy töpörtyűkrémet fogok készíteni, de ennek nyomán, egyszerűen muszáj). A vargányaleves nagyon jó volt, a csicsóka füstölt lazaccal pedig egyszerűen zseniális. Ebből az egyszerű, régen a szegények krumplijának hívott alapanyagból, egy elegáns, könnyű, emlékezetes levest sikerült kreálni, amely csak tovább bizonyítja, hogy a csicsókának igenis helye van a csúcsgasztronómiában (a csicsóka eredetéről itt írtam). A leveshez ajánlott 2005-ös Szent Ilona Taposó-kút cuvée nagyon jó választás. (férjem szerint a 2004-es még jobb lett volna, nem tudom, olyat még nem kóstoltam).
A főételek közül egyértelműen a mangalica szűz kapta a fődíjat. A vargányaszósszal, káposztával, kemencében, héjastul sült burgonyával és csicsókával, egyszerűen zseniális volt. Talán egy kis szarvasgomba kerülhetett volna még rá : ), amely alapanyagot szívesen népszerűsíti az étterem, a mostani étlapon pl. szarvasgombás libamáj-terrin formában. De kicsit térjünk vissza a szűzre: rózsaszín, omlós, vajpuha, nem túlsütött, csak a legjobbakat lehet róla írni, hibátlan volt. Hozzá a 2004-es Ráspi, Kékfrankos szelekció pont az i-re. Illatában és ízében is kifejezetten gyümölcsös, rendkívül tiszta aroma, kerek, sehol egy kiugró sav, vagy egyéb, a tökéletes harmóniát megbontó zamat. (sajnos ennek az árát is elkérik: 10 ezer Ft egy palack elvitelre!)
A másik főétel, a kemencében sült harcsa, házi szélesmetélttel, annak ellenére elbújt a mangalica mellett, hogy a maga nemében ez is tökéletes volt, de hiába, nem egy súlycsoport a két fogás.
Desszertnek réteseket választunk: almás-diósat és szilvás túrósat. A ház fő desszertjét a chuao csokis desszertet (2000 Ft/adag) most nem kóstoltuk, legalább lesz miért visszajönni.
Búcsúzóul, miután már szétpukkadtunk, házi készítésű, szilvás, marcipános, csokis, kívül ropogós mandulás bon-bonokat kaptunk ajándékba.
Aki nem alkoholizál, kb. 10-féle házi szörpöt kóstolhat (barack, szilva, csipkebogyó, bodzavirág és gyümölcs, levendula, ezekre emlékszem)
Mindezért borravalóval 17 ezer Ft fizettünk, ami nem kevés, de a hely tényleg hazánk egyik legjobb étterme, még ha ez hihetetlen is mert nem Pesten van.
A csicsókaleves annyira finom volt, hogy utazásunkról hazaérve, azonnal meg kellett néznem, van-e még használható csicsóka a kertünkben. (több kilónyi van még, szerencsére) A levesen annyit változtattam, hogy nem füstölt lazaccal, hanem ropogósra sütött pármai sonkával és szarvasgombaolajjal tálaltam. Estére, a maradékot pedig már igazi szarvasgombával ettük, hála az én titkos szarvasgomba-beszállítómnak. : ) Most nézem, hogy korábbi csicsókás bejegyzésemnél Player nevű olvasóm szinte ugyanezt ajánlotta, hát nagyon egyre gondoltunk!
Hozzávalók: fél kg csicsóka, 1 nagy fej hagyma, 1 szem krumpli, só, bors, créme fraiche, pármai sonka, vagy más sonka: lehet pl. füstölt fekete-erdei sonka
1. A csicsókát dörzsi szivaccsal alaposan tisztítsuk meg, a krumplit hámozzuk, hagymát pucoljuk meg
2. Annyi vízben, amennyi pont ellepi, főzzük meg a zöldségeket. (ha van húslevünk, természetesen abban)
3. Ha minden puha, turmixoljuk le a levest, adjunk hozzá 2-3 evőkanál créme fraiche-t, sózzuk, borsozzuk
4. A hajszálvékony pármai sonkát teflonserpenyőben süssük ropogósra. Minden tányér leves tetejére tegyünk sonkát, és locsoljuk meg szarvasgombaolajjal.
2008-02-25
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
10 megjegyzés:
Én is jártam már ebben az étteremben, nekem kicsit erőltetettnek tűnt. Az volt az érzésem, elhatározták hogy nagyon különlegesek lesznek, és ezt az árakban is jelzik. Én inkább feszengtem a választásnál és evés közben is. A szűretlen sokszázforintos bodzaszörp maradt meg leginkább emlékeimben.
Hát ez hihetetlen!:-) Hétvégén jutottunk hozzá egy adag csicsókához, és pont azon törtem a fejem, hogy mit kezdjek vele.
Szerintem nem erőltetett, tényleg ennyi a Ráspi filozófia, maximumra való törekvés, bármi áron.
viszont a ráspi 2004-es kékfrankos szelekció a terroir klubnál (http://www.terroirclub.hu) mintegy 4500 HUF-ért elvihető. Kevésbé bátraknak a féláron mért 2005-ös alapkékfrankost ajánlom.
Hozzám ma érkezik a titkos szarvasgomba szállítmány:-)Egész éjjel ezzel álmodtam...
A mi piacunkon van egy nénike, aki mindig árul csicsókát. Sosem mertem még megvenni, de majd most! Alig várom a szombatot. Viszont: azt jól értelmezem, hogy a csicsókát nem kell hámozni, csak alaposan megmosni?
Vszasz!
Csak gyorsan, mert a magas víztartalom miatt, hamar romlik a csicsóka!
Vörös és Fehér!
Köszi az ötletet, ennyiért veszek, a 10 ezerért azért nem kapkodtam érte, kékfrankost is kipróbálom. Sztem egy dolgot erőltetnek, a jó minőséget, ez legyen a legnagyobb baj : )))
Gabojsza, mi már majdnem meg is ettük az egészet, ma házi tagliatelle volt belőle.
Olíva!
Alaposan dörzsöld le a homokos héj részt, és főzheted is
Jaj de jó, hogy írsz róluk, nagyon kíváncsi vagyok az étteremre, a boraik nagyon tetszenek, ők is ott voltak Hágában, azóta rendeltem is egy egész kartont az egyik borukból, ilyet eddig még csak egy bor esetében tettem..
Megcsináltam, tényleg nagyon finom! Harmonizál a csicsóka íze a szarvasgombával, de ami külön meglepett, hogy a szg rá is erősít a csicsókaízre. Jövő ősszel lesz ismétlés!
csicsókában rám számíthatsz!
Viszont a spaghetti feltétet a tésdztagépre, jól elfelejtettem! Legközelebb remélem időben eszembe jut
Én először picit megfuttattam a hagymát olajon és erre szórtam egy kevés majorannát...a végeredmény mennyei lett! A majoranna annyira kellemes ízt adott neki, hogy az csak na! Vegetáriánusként, nem raktam rá sonkát tehát fel kellett dobni valamivel. A szarvasgombáról pedig, bevallom, megfeledkeztem. De a végeredmény nagyon kellemes lett!
Megjegyzés küldése