2008-06-17

Zseniális meggyes csokoládétorta

A keserűcsokoládé és a meggy párosításával nagyot nem lehet hibázni. És most nem is volt szabad, hiszen a torta Ádám fiam 2. születésnapjára készült. Hogy kedvezzek a gyerkőcnek tömény csoki tortát sütöttem, a felnőttek kedvéért egy kis meggyel könnyítve. Életem legjobb tortája kerekedett belőle, isteni tejszínes-csoki krémmel. Édességfüggőknek kifejezetten ajánlom, fogyókúrázóknak pedig kevésbé. A gyerek természetesen hozta a formáját, a meggyeket kiválogatta belőle, csak a csoki kellett neki.

Hozzávalók: piskótához: 4 tojás, 12 dkg cukor, 10 dkg liszt, 2-3 dkg kakaópor, 4 evőkanál víz, késhegynyi szódabikarbóna
Krémhez: 3 tojás sárgája, kis cukor, 15 dkg 70%-os csoki, 5 dl tejszín
Tölteléknek, díszítésként: 40 dkg magozott meggy, meggylé, zselatin, 10 dkg 70%-os csokoládé

1. A piskóta alapanyagaiból szokásos módon süssünk tortát
2. A krémhez a tojások sárgáját fehéredésig verjük minimális cukorral, 3 dl tejszínt kezdjünk melegíteni, olvasszuk fel benne a csokoládét. Lassan öntsük bele a tojást, és állandó keverés mellett sűrítsük be a krémet (kb. 5 perc alatt)
3. A maradék 2 dl tejszínt hűtsük le jól, majd verjük fel kemény habnak. A tejszínt keverjük a kihűlt csokis-tejszínes krémhez, adjuk hozzá a kimagozott meggy felét
4. Vágjuk 2 részre a piskótát, helyezzük vissza az alját a kapcsos formába és öntsük rá a krémet, majd helyezzük rá a tetejét
5. A maradék meggyet tetszőleges alakban rakjuk a torta tetejére, és öntsük rá a meggyléből főzött zseletint. Tegyük a tortát egy éjszakára a hűtőbe.
6. Másnap reszelt csokival „tapasszuk” be a torta oldalát. Ettől a művelettől garantáltan csokiban fog úszni a konyha

34 megjegyzés:

Kiosco Salo Concepción írta...

Hola:

Un saludo cordial desde Concepción, Chile.

Atentamente,

Luis Roco C.
Kiosco Salo Concepción

starfi írta...

nagyon jól néz ki... maradt még?:D

Névtelen írta...

Nagyon jól néz ki! Alig várom, hogy leállamvizsgázzak és ismét süssek főzzek!:) Hogy csináltad a széles csokiforgácsokat, reszelő nagy részén? Erika

Dolce Vita írta...

Starfokker!

Hát nem : ) Vendégekkel a felét megettük még aznap, aztán másnapra elkopott a többi is.

Erika!

A négyoldalas reszelő nagylukú oldalán (káposzta? talán). Arra figyelj, ne csomagold ki teljesen a csokit, mert akkor pillanatok alatt olvadni kezd a kezedben.
Jó vizsgázást!

BeckZsu írta...

Ilyet én is elfogadnék a születésnapomra - meggyel együtt. :)

Névtelen írta...

csak úgy mondom, hogy nemsokára névnapom lesz, és én tuti becsület szavamat adom, hogy nem turkálnám ki belőle a meggyet!!!! :D

Millie írta...

Ez gyönyörűséges!!!! Nagyon sok boldog születésnapot a kisfiadnak!!!!!
Lehet, hogy az enyém is ezt kapja majd? Az After Eight-et dugni kell előle, szinte minden más édesség kifordul a szájából... :-D

Névtelen írta...

Ez valóban zseniális!!!! Kár, hogy a monitorról nem lehet leenni ;-)

Dolce Vita írta...

Millie!

Az enyém, ha mentát érez, azonnal köpködi ki

Névtelen írta...

Dolce Vita!
Gyönyörű ez a torta, Isten éltesse a kisfiadat :)
És grat a cikkhez, tegnap olvastam :)
Üdv

Cukroskata írta...

Boldog szülinapot :-) feltétlenül kpróbálom ezt a remek tortát. Szerintem is a csoki és a meggy az egyik legjobb párosítás.

Névtelen írta...

A csokiforgácsot hogyan/mivel tapasztottad a torta oldalára? Kb. mennyi meggylét használtál? Szeretném megsüti a tortát, gyönyörű. A túrótortádat megsütöttem és nagyon finom lett, biztosan ez is az lesz.

Névtelen írta...

Én is a csokiforgácsot szeretném kérdezni. A torta oldalán nincs krém, így hogyan ragadt rá ilyen egyenletesen a csokiforgács a piskótára?
Anna

Dolce Vita írta...

Anna!

a krém kijött a torta oldalára, erre tapadt rá a csokiforgács.

Eszter - food and home írta...

Nahát ez őrült jól néz ki, én is ilyet fogok készíteni a fiamnak szeptemberben a szülinapjára. El is mentem magamnak a receptet. A meggyet ő is kifogja szedni:))))nálunk csak a banán megy a gyümölcs alatt. És a gyümis fagyit megette????

Dolce Vita írta...

Etti!

Fagyit még nem adtam neki, nem nagyon ízlik egyelőre,mert hideg : ) köpködi.
Ha natúr joghurtot turmixolok össze gyümölccsel, akkor azt eszi. Illetve most nagy görög- és sárgadinnye faló

Névtelen írta...

Szia Dolcevita!

Két kérdés:
1. Befőtt meggyből csinálhatom?
2. Mekkora a tortaforma,amiben sütötted a lapot?

Válaszod előre is köszönöm:
Hugi

Névtelen írta...

Szia,
már nagyon régóta a blogod olvasója vagyok, csak gratulálni szeretnék hozzá. Megsütöttem a tortát, mindenki odavolt érte:)
Nagyon köszönöm, hogy megosztottad ezt a receptet.
Gina

Névtelen írta...

Megcsináltam a tortát és isteni! mindnekinél nagy sikert arattam vele, ugyan úgy mint a többi recepteddel!

réka írta...

Szia Kriszta!
Anyukámnak 50. szülinapjára sütném ezt a tortát. szerinted kb hány főre elég?

Dolce Vita írta...

Szia Réka!

12 szeletre lehet vágni ezt a méretű tortát
jó ünneplést!

Dolce Vita írta...

Szia Réka!

12 szeletre lehet vágni ezt a méretű tortát
jó ünneplést!

réka írta...

Kriszta, Isteni lett a torta, mindenki nevében köszönöm a receptet:)!
Réka

Névtelen írta...

szia Kriszta!

ezt is 18 cm-es tortaformába sütötted meg vagy nagyobb volt?

köszi szépen
Kati

Dolce Vita írta...

ez sztem 26-os volt

Unknown írta...

Kedves nálam tapasztaltabbak!

Szeretném megsütni a csodálatos tortát, csak az nem világos, hogy a tejszín egyenlő-e a boltokban kapható habtejszínnel?
És ha igen, van-e valami trükkje a hab felverésének a hűtésen kívül, mert párszor már megjártam...
Köszi, amúgy ígérem, gyorsan keresek ürügyet arra, hogy megvehessem a könyvedet :-)
Minden jót!

Dolce Vita írta...

Gyömbi!

igen habtejszín, ne főzőtejszín! 30% legyen ráírva. A hűtésen kívül mást nem nagyon lehet tenni. Itt a csokikrém miatt nem gond ha nem iszonyat kemény. Ez nekem is csak néha sikerül...

edit írta...

na ezt is megsutottem :D szulinapra. a tanyerra kerult egy szep feher csipke-mintazatu (marmint a szele csipkes) szalveta, arra a torta. en bekentem az oldalat is kremmel (h tapadjon ra a csokiforgacs) es aztan jott az idegbaj: a csokiforgacsot megprobaltam az oldalara epiteni, de fele behullt a rohadt csipke-rojtok koze .... ggggrrrrrrr de megoldottam es mindenki nagyon orult neki :D ezt is koszi Kriszta ;)

Dolce Vita írta...

igen, a csokiforgács eléggé tud maszatolni mindent

Névtelen írta...

Kérdezném, hogy mennyi meggylé és mennyi zselatinnal kellene gazdálkodni, mert ezzel mindig megjárom, ha nem muszáj most inkább a tutira mennék...:)
Fenségesen szép a torta!

Névtelen írta...

A torta nagyon finom, abszolút siker és minél többször csinálom, még egyre jobb lesz! A csokiforgács helyett a tortadara konyhakímélőbb!

Dolce Vita írta...

: )) örülök

Névtelen írta...

Szia!
Most próbálkoznék a torta megsütésével és lenne két kérdésem.
1. A krémhez a tojássárgáját mennyi cukorral szoktad elkeverni, mivel a receptben csak egy kicsi van írva.
2. A tölteléknél a zselatin mennyi meggylével kell összefőzni?

Dolce Vita írta...

a cukor 2 evőkanál legyen, kb. 2,5 dl meggyléből be tudod vonni a torta tetejét

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin