2008-07-20

VKF! 17. forduló – Krémesre sült padlizsánsaláta korianderrel és fenyőmaggal

Egy nagyon egyszerű, ám ugyanennyire finom fogással készültem a salátás fordulóra. Ennek a padlizsánsalátának a kikísérletezése hosszú folyamat volt, és az egész igazából a férjem munkáját dicséri. Évekkel ezelőtt, mikor az irodánk a Kossuth Lajos utcában volt, sokat jártunk ebédelni a velünk szemben lévő törökhöz, ahol zseniális padlizsánsalátát lehetett kapni. Krémes, ízletes, olajos padlizsán volt a saláta alapja, üdítően friss, hideg joghurttal leöntve. Hogy mitől lesz a padlizsán ennyire krémes? Na ez az amit a férjem hosszasan kísérletezett. Ma már tudjuk a megoldást. A lényeg, hogy a padlizsánt nagyon vastagra kell szelni (kb. 2,5-3 cm vastag darabokra), sütés előtt a kockák tetejét, oldalát be kell kenni fűszeres olajjal és az egészet rácsos teflonban, lassan kell sütni (én kontaktgrillt használok). Ennyi a titok. A joghurtot mindig csak tálalás előtt öntöm rá, mert szerintem a saláta másik titka a friss, teljesen natúr joghurt savanykás ízének keveredése az olajos, fűszeres, krémes padlizsánnal.

Hozzávalók: 2 nagy padlizsán, olívaolaj, friss koriander, só, bors, egy nagy gerezd fokhagyma, 1 pohár natúr joghurt

1. Keverjünk el egy kis olívaolajt sóval és frissen őrölt borssal, ezzel az öntettel kenegessük be a vastagra kockázott padlizsándarabokat
2. Előmelegített teflonban szép lassan kezdjük sütni a padlizsánokat, ha megsült az egyik oldala, fordítsuk meg
3. Szedjük ki egy tálba a padlizsánokat, aprítsuk rá a fokhagymát, locsoljuk meg olívaolajjal és szórjunk rá friss korianderzöldet és fenyőmagot. Hűtőben érleljük. (napok múlva a legfinomabb)
4. Tálalás előtt locsoljuk meg natúr joghurttal. Szórjunk még rá koriandert

3 megjegyzés:

Zsu írta...

Nagyon jól néz ki, és olyan jót mosolyogtam, mert nálam is padlizsánból készült a saláta :)

miniMálna írta...

a padlizsánt közvetlenül pakolod rá a kontaktgrillre, vagy alufóliát helyezel alá? eddig egyszer csináltam, de nem jött össze.

Dolce Vita írta...

igen, közvetlenül rá. Nekem soha semmi nem sült még oda, palacsintát is ezen sütök

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin