Egy nagyon egyszerű, ám ugyanennyire finom fogással készültem a salátás fordulóra. Ennek a padlizsánsalátának a kikísérletezése hosszú folyamat volt, és az egész igazából a férjem munkáját dicséri. Évekkel ezelőtt, mikor az irodánk a Kossuth Lajos utcában volt, sokat jártunk ebédelni a velünk szemben lévő törökhöz, ahol zseniális padlizsánsalátát lehetett kapni. Krémes, ízletes, olajos padlizsán volt a saláta alapja, üdítően friss, hideg joghurttal leöntve. Hogy mitől lesz a padlizsán ennyire krémes? Na ez az amit a férjem hosszasan kísérletezett. Ma már tudjuk a megoldást. A lényeg, hogy a padlizsánt nagyon vastagra kell szelni (kb. 2,5-3 cm vastag darabokra), sütés előtt a kockák tetejét, oldalát be kell kenni fűszeres olajjal és az egészet rácsos teflonban, lassan kell sütni (én kontaktgrillt használok). Ennyi a titok. A joghurtot mindig csak tálalás előtt öntöm rá, mert szerintem a saláta másik titka a friss, teljesen natúr joghurt savanykás ízének keveredése az olajos, fűszeres, krémes padlizsánnal.
Hozzávalók: 2 nagy padlizsán, olívaolaj, friss koriander, só, bors, egy nagy gerezd fokhagyma, 1 pohár natúr joghurt
1. Keverjünk el egy kis olívaolajt sóval és frissen őrölt borssal, ezzel az öntettel kenegessük be a vastagra kockázott padlizsándarabokat
2. Előmelegített teflonban szép lassan kezdjük sütni a padlizsánokat, ha megsült az egyik oldala, fordítsuk meg
3. Szedjük ki egy tálba a padlizsánokat, aprítsuk rá a fokhagymát, locsoljuk meg olívaolajjal és szórjunk rá friss korianderzöldet és fenyőmagot. Hűtőben érleljük. (napok múlva a legfinomabb)
4. Tálalás előtt locsoljuk meg natúr joghurttal. Szórjunk még rá koriandert
3 megjegyzés:
Nagyon jól néz ki, és olyan jót mosolyogtam, mert nálam is padlizsánból készült a saláta :)
a padlizsánt közvetlenül pakolod rá a kontaktgrillre, vagy alufóliát helyezel alá? eddig egyszer csináltam, de nem jött össze.
igen, közvetlenül rá. Nekem soha semmi nem sült még oda, palacsintát is ezen sütök
Megjegyzés küldése