2008-08-21

Kürtőskalács




Na ez nem egy gyors desszert, de az egész család iszonyúan élvezte az elkészítését. Anyukám még 2 ével ezelőtt vette a kürtőskalácsformát Erdélyben, azóta se használtuk. Talán itthon is kapni, aki látott már, kommentben jelezze, hol s mikor! Igazi augusztus 20-i koprodukciós tétel: kicsi fiam segített a dagasztásban és a feltekerésben, az apja pedig a sütés közbeni forgatásban. Pont ebédre készült el, lehetetlen volt nem megkóstolni. Az ebéd ugrott, mindenki a meleg, frissen sült kaláccsal lakott jól aznapra.

Hozzávalók: bő fél kg liszt, 2-3 tojás (méret szerint), 3 dkg vaj, 3 dl langyos tej, 3,5 gr szárított élesztő
Máz: felvert tojásfehérje, cukor, fahéj

1. Alaposan keverjük el és dagasszuk jó negyed óráig a tészta hozzávalóit
2. Meleg helyen 1 órát kelesszük a tésztát
3. Nyújtsuk ki a tésztát 2-3 mm vékonyra, vágjunk belőle 2-3 centis csíkokat, ezeket tekerjük fel a beolajozott sütőformára
4. Kenjük meg tojásfehérjével a feltekert kalácsokat, és forgassuk meg a fahéjjal elkevert kristálycukorban
5. Kerti grillen (sütőben), egyenletes parázson, gyakran forgatva süssük, hogy szép fényes legyen, folyamatosan kenegethetjük tojásfehérjével (nálam ez elmaradt)

14 megjegyzés:

gondaanyu írta...

Szia, én vásárban vettem, meg a gyerekeim hoztak Erdélyből. Nagy hosszúnyelű. Kemencében próbáltam, elég nehézkes volt.

Baján a piacon is szoktak árulni.

Névtelen írta...

Olajban is süthető, ha épp nem megoldható a grill, úgy is finom. Mi sütés után azonnal szoktuk cukorba forgatni. A formát mi is Erdélyben vettük, de szerintem kézműves vásárokon lehet kapni, talán piacon is.

Névtelen írta...

Nem kell tojásfehérjével bekenni.
Egy kis olajjal kell bekenni a feltekerés után, majd meghinteni sima krisálycukorral (amiben nincs semmi), majd amikor kész akkor kell megforgatni mondjuk fahéjas kristálycukorban. Csodálkozom, hogy nem lett a tied keserű, nem égett meg a fahéj?

vimizo írta...

Én is Erdélyben vettem két hete, pont ugyan ilyet. Az aluminium tálka azért van hogy olajban lehet sütni ( nekem alapból lukas:) Így az első adag fánk lett. Múlthéten parázson sütöttük mi is, nagyon finom lett. Sütés előtt én tojásos-tejjel kentem meg, sütés után forgattuk fahéjas-cukorba illetve diós-cukorba.

Dolce Vita írta...

Gondaanyu!

nem egy gyorsan összedobom desszert, de finom és mulatságos : )

Gigi!

nem túl tocsogós olajban sütve? Nem mertem íyg megpróbálni,maradt a faszén
Soockit!

Nem, egyáltalán nem lett keserű, sőt kifejezetten nagyon finom lett : ) Én csak olyan recepteket találtam, és a sütőhöz mellékelt szerint is tojásfehérjével kell bekenni. De ahány ház...
Vimizo!
Az enyém nem lukas, 2-2 bemélyedés van rajta, amin forgatni kell a hengert, egyértelműen a sütéshez...

Névtelen írta...

Szia!!
Én tavaly a várban a Mesterségek Ünnepén vettem a készítő neve Magán Ferenc .Nem tudom a számát ide lehet írni? Kaptam hozzá receptet és azon van az elérhetősége. Üdv L.Krisztina u.i. Megcsináltam a paradicsomot valódi napon szárítottat isteni lett,a limonchellonak még 2 napja van hosszú ez a két hét, pláne, ha ránézek és olyan szép a színe és isteni az illata . Két hónapja csak a DNK kenyeret eszünk és terjesztem nem internettező barátaim között is sok sikerrel. Bocsi kicsit hosszú lett.

Névtelen írta...

Múlt héten jártam a Meserségek Ünnepén, és ott idén is lehetett kapni.
Orsi

Névtelen írta...

Nem tocsog az olajban, mert folyamatosan forgatod, és éppen csak éri. Előtte a formát is beleforgattuk az olajba, így sose ragadt rá. Tojásfehérjével nem kentük meg mi sem, és csak sütés után forgattuk cukorba.
http://gigiakonyhaban.freeblog.hu/archives/2006/09/29/Kurtos_kalacs/

Dolce Vita írta...

KrisZta!

Sztem bátran ideírhatod a számot, lehet, hogy vki szeretne venni!
: ))) Örülök, hogy kedvedre való dolgokat találsz! Én legközelebb karácsonyra készítek limoncellót.

Gigi!
télen kipróbálom én is olajban, megnéztem a Tiédet, nagyon jól néz ki. A cukor, látom nagy lérdés mikor kerüljön rá. Nekem a sütés előtti a szimpatikusabb, sőt ha belegondolok, eddig csak ilyeneket ettem. Ha utólag kerül rá a cukor, nem recseg-ropog? Megolvad annyi melegtől?

Névtelen írta...

Szia!
A készítő neve Magán Ferenc Székesfehérvár
20-9839543 anyaga bükkfa.
Én nem szoktam tojásfehérjével lekenni,csak simán a cukorban hengergetem meg egyben akkor nyomkodom rá egy kicsit a fára, a karácsonyi vásáron láttam így a kürtőskalács készítő srácoktól. Üdv Krisztina

Névtelen írta...

Örülök, hogy tetszik :-), télen kimondottan jó dolog egy meleg kürtős kalács. Mi finom szemű cukorral szoktuk készíteni és nem rémlik, hogy nagyon ropogna. Szoktuk fahéjjal (ez a kedvenc) vagy kókusszal is, meg persze sima cukorral.

Lilla írta...

abszolút nincs szezonja, de most láttam meg ezta képet: én végig cukrozom sütés közben... porcukor, egy kis fémszűrő, és egy munkavédelmi kesztyű. az eredménye egybefüggő vastag karamellréteg, mint a dobos torta tetején. úgy emlékszem anyáméknak azt mondták Erdélyben, hogy a sütés előtti cukrozás a szegénységgel terjedt el, és előtte nem volt ismeretlen a sütés közbeni cukorszórás.

Dolce Vita írta...

Lilla!

Köszi az ötletet! Amint jön a jó idő kipróbálom. bár jönne már...

Napocs írta...

Sziasztok!
Én most vettem szintén egy kézműves vásáron a készletet.
Az eladó mondta, hogy nincs a receptbe írva, de ehhez a mennyiséghez ők szoktak a tésztába keverni egy fél maréknyi reszelt almát. Finomabb lesz és ha véletlenül maradna belőle, akkor kihűlve nem keményedik meg a tésztája. :) A Városligetben pedig olyan változatot ettem, aminek citromhéj van a tésztájában. Isteni finom! :)
Andi

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin