2009-04-07

Bárányragu húsvétra

A piacunkon van egy hentes, akinél egész évben kapni bárányhúst. Ezt az oldalast még 2 hete vettem és ma döbbenten láttam, hogy 2x annyiba kerül, mint akkor. Ahol a múlt héten 30 Ft-ért vettem a hatalmas tojásokat, ott ma 33 Ft volt, gondolom szombatra lesz az 35 is. Gyűlölöm az ilyet! Na mindegy, nem erről akartam írni, hanem arról, milyen finom ez a ragu. Ha nagyon sok időnk van a tésztát is mi gyúrjuk hozzá. Én ezt most sajnos bolti pappardellével letudtam. Nem volt persze így sem rossz, de tudom hova fokozható a dolog. Mindenképpen csontos darabot válasszunk hozzá, hogy a csontból pecsenyelevet készíthessünk A húst pedig ne daráljuk, hanem késsel vagdossuk egész apróra. Én bárányoldalasból készítettem, ez volt épp a hentesnek. Elég testes darab, így garantáltan ízleni fog mindenkinek ez az ünnepi olasz étel, még azoknak is, akik a hagyományos magyar ízeket szeretik.

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg csontos bárányhús (kb. fele-fele arányban legyen a csont és a hús), 1,5 dl száraz fehérbor, 400 gr konzerv paradicsom, 3 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 5 gerezd fokhagyma, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 ág rozmaring, 3 babérlevél, só, bors, 50 dkg pappardelle/tagliatelle, olívaolaj

1. Csontozzuk ki a húst, és vágjuk egész apró kockákra (2-3mm)
2. A Csontokat pirítsuk meg olívaolajon, adjuk hozzá az egyik hagymát felkarikázva és a rozmaringot és a pucolt, darabolt zöldségeket. Pirítsuk az egészet tovább, nem baj, ha odakap
3. Adjunk hozzá 2 gerezd fokhagymát, 3 evőkanál paradicsomot, a babérlevelet és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a csontokat. Sózzuk, borsozzuk és főzzük 2-3 órát a levet. (az egészet sütőben is elkészíthetjük)
4. Vágjuk fel apróra a másik hagymát, futtassuk meg olívaolajon, tegyük rá a bárányhúst, pirítsuk, öntsük hozzá a bort, forraljuk pár percet, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, a paradicsomot és a leszűrt pecsenyelevet.
5. Főzzük 1,5-2 órát a szaftot, frissen kifőzött tésztával, pecorino sajttal szórva tálaljuk

8 megjegyzés:

Bisztrókonyha írta...

ÉNISÉNISÉNIS!!!!! Melyik hentes? Idén nálunk lesz a húsvéti családi hétvége és apu naaaagy bárányrajongó!(velem együtt) Szóval lelőhelyet kérek!Minden nap van?
Köszönöm!

nemesnagyanna írta...

Szia!

Valami ilyesmit ettünk múltkor a Vapianoban, azt hiszem, nyamiiiii <3
Aki tud jó bárányhúst szóljon! (Bosnyák téri piacon van?)

Dolce Vita írta...

Anna!

Pesterzsébeti piacon van az árus. ha ismered a piacot, akkor ha háttal állsz a régi csarnoknak, az u-alak bal oldalán, belül, a magor bolttal szemben. A bárányon kívül egész évben isteni jó malac husija is van illetve finom olasz és spanyol szalámik, sonkák

Bisztrókonyha írta...

Köszönöm! Holnap ott kezdek reggel :) Gratulálok a mostani Nők Lapja Konyhához! Te vagy benne a legjobb-komolyan. Sok "nagy" név és kevésbé nagy receptek. A tiéd viszont színes,érdekes, bár a fagyasztott tenger gyümölcseire kicsit felhúztam a szemöldököm,de ez egy országos lap,sokféle olvasóval. Csak így tovább!

Vera írta...

Szia,
A csonthoz a fokhagymát egészben adod hozzá, vagy szeletelve?
köszi
Vera

Dolce Vita írta...

szia Vera!

szeletelve, darabolva menjen hozzá!

Vera írta...

Szia,
Már egy hete el akarom mondani hogyan sikerült a ragu. Isteni lett, köszi a receptet. Azt azért még hozzá kell tennem, hogy nem tudtam kinek főzöm, nem ismertem a vendéget csak a férjem (régi kolléga, 10 éve nem találkoztak). 4fogásos vacsorával készültem, mint kiderült egy seggfejnek! Úgyhogy a kaját nem sok tartotta, hogy az ölébe nem önöttem!
Tipikus sznob, másról sem tudott beszélni, csak golfról, autókról, az 500m2-es házáról, ahol a feleségével ketten laknak. És most jön a poén amin fel is röhögtem (a férjem is csak zavartan mosolygott egész vacsora alatt): A CSELÉDDEL!!! és szó szerint cselédnek hívta szegényt. Akinek (ezt is volt pofája elmondani), adtak egy napos szobát!! Milyen kedves!
Egy szó mint száz, az étel nagyon finom volt (azt dícsérte), mégegyszer köszi! De ennek az embernek még pirítóst se adtam volna ha tudom milyen!
Vera

Dolce Vita írta...

Vera!
az bosszantó, ha ilyen gyomrába megy a finom vacsi, Te meg jó sokat dolgoztál vele
akkor nem lesz folytatása a barátságnak : ))

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin