Azt hiszem, megtaláltam az idei nyár desszert kedvencét. Már ami engem illet. Két évvel ezelőtt clafoutis lázban égtem, sokféle gyümölccsel készült, majd áttértem a sós változatokra is. Egy ideje beleszerelmesedtem a kekszes tortákba, most pedig itt a klasszikus angol crumble, azaz morzsapite, talán ez lenne a megfelelő magyar szó rá. Legjobb lédús nyári gyümölcsökből készíteni, nekem a piros verzió tetszik a legjobban. A mai anyósom telkén termett ribizliből készült.
Az elkészítése ennek a desszertnek sem bonyolult, tíz perc alatt összerakható. Kicsit tocsogós a végeredmény (pont az ilyen sütiket szeretem), vágni nem lehet. Ha vendégeknek készítjük, süthetjük önálló kis tálakban.
Hozzávalók: 50 dkg ribizli, 4 evőkanál cukor, 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 marék szeletelt mandula, csipet só
1. Pucoljuk és mossuk meg a ribizlit. Tegyük egy tűzálló tál aljára, keverjük el 3 púpozott evőkanál cukorral
2. Keverjük össze a lisztet a cukorral a sóval és a mandulával, adjuk hozzá a felkockázott szobahőmérsékletű vajat. Kézzel morzsoljuk össze a tésztát
3. Szórjuk rá a morzsát a ribizlire, 180-200 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig süssük, míg aranybarna lesz a teteje
2009-06-24
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
44 megjegyzés:
Ez nagyon finom, én a zabpelyhes változatát rendszeresen sütöm.
Nekem most nem volt itthon semmilyen gabonám, ezért tettem bele a mandulát. Imádom a zabpelyhet, legközelebb úgy sütöm
Még sosem jutott eszembe nyáron készíteni. Mindig a borús őszi/téli esték megédesítője volt mézzel karamellizált almával, körtével, rumban áztatott mazsolával.
Most majd kipróbálom így is!
A kép csodaszép, a fodros szélű edényt imádom, nekem is pont ilyen van.
Boglya
meggy, rebarbara, ribizli, szeder ezekből mind finom. Télen kipróbálom az almás-körtéset én is
Elnézést, off-olnék... Szeretnélek megkérni, hogy ajánlj nekem olyan olasz szakácskönyvet, ami szép, mutatós (ajándékba lesz) és egyszerű olasz ételeket tartalmaz (már ha ismersz ilyet). Lehet magyar, angol, olasz nyelven, a lényeg hogy itthon hozzá tudjak jutni. Köszi, S.Kriszta
Októberig nem ér rá : )
Jamie Olasz kajákat vagy az Olasz Kulináriát ajánlanám
Elkészült a rebarbarás verzió zabpehely közreműködésével,szerintem csodás, fogok még csinálni,tuti!
ez gyors volt! Én is készíthetem a következő adagot. : )
Hű, ezt most nem igazán értem
http://goldenblog.hu/2009/ok_lettek_a_gasztroblog_kategoria_gyoztesei
Szia Kriszta!
Szepyke ezzel nem vagy egyedül. Nem hittem a szememnek.Üdv Krisztina
Hát ez nagyszerű!
Mennyire guszta! És mennyire nyári, tényleg! Most sütöttem el a ribizlimet, de ki kell próbálnom, így legközelebb ez lesz a "menü"! :)
Csak a nyár kellene már hozzá!
Szepyke, Krisztina!
Köszi, megnéztem, már értem : ) A verseny követéséről idén is lemaradtam. Aranyosak vagytok, de nem hiszem, hogy ezt ilyen véresen komolyan kell venni.
A győzteseknek gratulálok!
Amúgy Kriszta lehet azért maradt ki a 10-ből, mert olvastam talán olyat (de az is lehet, hogy csak álmmodtam :D ), hogy akik valamilyen szinten a főzésből élnek, azokat nem kéne beválogatni az első 10-be, hanem inkább azokat, akik profi módon, hobbi szinten művelik.
Én voltam olyan hülye, hogy kicsit komolyabban vettem, mint ahogy kellett volna! :D Mert, én is szavazhattam, mint közönségzsűri...
Köszi a könyvajánlót, októberben majd ajándékozok egyet magamnak is :-) Úgy sejtem a saját könyvedre gondoltál... Hajrá! Üdv, S.Kriszta
De jó, hogy bekukkantottam hozzád :)
Itt pihen egy csomó ribizlim.. A gyerekek nem szeretik, de ezt holnap elkészítem nekik, hátha :)
(én megvárom az októbert :D )
Na, én már tavaly megállapítottam, hogy a crumble az én édességem. A tejespite valahogy nem tudta belopni magát a szívembe.
Télen almával és sok tejszínnel (http://agifoz.blogspot.com/2009/03/jo-nekunk.html), nyáron meg meggyel (http://agifoz.blogspot.com/2009/03/ha-engem-kerdeztek-inkabb-crumble.html) szerintem is mandulás tésztával a csúcs!
Ja és ami engem illet, most kezdek rákapni a kekszes alapú, sütés nélküli tortákra. Kinek mi a fejlődés iránya.
A körte a rebarbarához is nagyon jó, és egy kis őrölt gyömbér remekül illik hozzá.
Szia!
Most kezdtem el blogolni, és az lenne a kérdésem, hogy a LinkWithinben hogy lehet beállítani, hogy a képeket mutassa? Igaz 2 bejegyzésen vagyok túl, de nem tudom, hogy csak kevés a bejegyzés vagy valami nincs jól?
GastroLife!
Nem igazán vagyok profi ezekben a dolgokban, úgy emlékszem, nagyon egyszer volt beállítani, talán csak az oldal linkjét kellett megadni, különleges beállításokra nem emlékszem. Lehet, hogy kevés a poszt hozzá.
Jó blogolást!
Hű, ez nagyon finom volt! Vegyesen került bele málna is, cseresznye is, ribizli is! Legközelebb kevesebb cukorral készítem és a vanília fagyit akkor sem felejtem el mellőle :o) Köszi!
Szeretném megkérdezni, hogy a zabpelyhet a mandula helyett használtad? Mi sülne ki, ha kevesebb liszt + zabpehely + mandula is lenne benne, mi a véleményed?
Nekem van a kertemben rebarbara, de még sosem főztem belőle semmit. Melyik részét kell használni?
Szia Dolce Vita!
Bár a megígért mandulás-borsó nem készült el mert változott a menü, ezt a ribizlis sütidet sárgabarackkal kiegészített változatban egy meggyes mandulás társaságában megsütöttem ma:
http://felholanyka.blogspot.com/2009/06/sargabarackos-ribizlis-morzsas-suti.html
és
http://felholanyka.blogspot.com/2009/06/meggyes-mandulas-morzsas-suti.html
Köszönet az ötletért és a nagyon guszta ribizlis képért!
S. Vike!
A rebarbara szárát használd fel, karikázd fel fél centisre. úgy rakd a tál aljára.
Szerintem simán lehet vegyíteni a 3 dolgot
Felhőlány!
ideális vendégségbe vinni, finom, és bazi gyors
KatAnyaka!
Örülök, hogy ízlett, az a jó, hogy szinte bármilyen gyümölcsből finom
Húúúú ez nagyon jól néz ki, sztem még a héten kerül majd ilyen az asztalra :-)))) Bármilyen gyümiből készíthető? Vagy inkább a savanykásabbakból plussz alma körte?
A fotó ismét gyönyörű.
Szerintem bármiből, rebarbara, meggy, málna (bár ezt írtad, hogy drágán kapni nálatok), barack
Szia,
most láttam hogy majdnem ugyanezt (én a ribizlire is tettem egy kis vajat, így még krémesebb lett) készítettem én is el, pár nappal később:
http://gasztromami.blogspot.com/2009/07/tegnap-boltban-felfedeztem-hogy-ribizli.html
Én a tesómtól kaptam a receptet.
Valami mennyei lett.
:-)
én is mindjárt megcsinálom :) a végeredényről beszomolok. annyira megtetszettek a bogyók, elhatároztam lekvárt is főzök belőle, ribizli és blueberry (ez nagyon ciki de nem jut eszembe magyarul, bocsánt) a terv :)
blueberry = áfonya
:-)
elkészült, fincsi lett, de tömény is, egy kis tálkával alig bírtam megenni :))) igaz a tetejére vanilia fagyi is került, az szuperül kiegyensúlyozta!!
Szia!
Tegnap megsütöttem, nagyon jól sikerült, ribizlivel mondjuk legközelebb több cukrot teszek a gyümire; a morzsába tettem egy kis fahéjat. Tényleg roppant jó desszert, a párom is meglepődött rajta! :D
Sziasztok, segítenétek két kérdésben egy totál kezdőnek?
1) A hőfok és a sütési idő légkeveréses sütőre van számolva?
2) Jól értem, hogy a morzsába 1 ek cukor kell?
Köszi, és bocs, még fontosak az értékek...
Szia Kriszta!
Múlt szombaton ribizlis változatban készítettük el a barátnőmmel. Kevesebb cukrot raktunk bele, kicsit savanykás lett, de fincsi. Egy héttel később (tegnap :)) fekete szedres-almás változat készült, a gyümire kis citromlevet is facsartam, a lisztet fele-fele arányban teljes kiörlésű tönkölylisztre és tönköly fehérlisztre módosítottam és amikor kisült a tetejére szórtam egy kis fahéjat. Isteni lett! Kedvenc süti!!! Még akkor is, ha nagyon meleg van a konyhában... :)
Üdvözlettel,
Zizi
j.e.d.!
Sima, alul-felül sütést használtam. A sütési hőfok/idő mindig irányadó, minden háztartási sütő máshogy süt, első alkalommal rá kell nézni mindenre, hogy nem sül-e túl gyorsan, lassan.
Igen, a morzsához is raktam egy evőkanál cukrot
Zizi!
Szederrel én is szeretném, remélem nem csúszok le róla, nem vagyunk mostanában itthon
Köszönöm szépen!
Szia Kriszta!
Régebben olvastam egy receptet, amiben a gyümölcsökhöz még egy ek. étkezési keményítőt is keverni kell (bogyós gyümikhez). Kipróbáltam, és úgy "pudingosabb" lett a gyümölcs része. :)
Réka
Réka!
Jó ötlet, bár nekem tetszett így is. Valamennyi liszt átkerült így is a morzsából, nekem is kicsit pudingos lett a ribizli
OK, béna voltam és mind a 4 evőkanál cukrot a tésztába tettem, de még így is nagyon finom volt!!!Kísérleteztem mandula helyett dióval és mogyoróval, de tényleg mandulával a legfinomabb!Ma a szokásos szedres-öszibarack verzió lesz.Köszönöm szépen a receptet Kriszta, nagyon hálás az egész család!!
Az tényleg sok: )
Megjegyzés küldése