2009-12-08

A lila karfiol esete

Férjem hozta haza a piacról ezt a furcsa karfiolt. Először nagyon örültem neki, kaptam is elő a fényképezőgépet, más színes őszi zöldségekkel kiegészítve elég jó fotóalany. Végül 1 hetet állt a hűtőben, fogalmam sem volt róla, hogy mit készítsek belőle. Egyrészt, nem nagyon rajongok a karfiolért, másrészt az első ránézésre különlegesnek tűnő lilasága, óriási hátránya is lett egyben. Hogy a fenébe lehetne ezt belefőzni húslevesbe vagy megsütni, úgy, hogy az ne gusztustalan legyen? Karfilkrémen gondolkodtam egy ideig, de azt is elvetettem, nekem ez is hasonló furcsaságnak tűnt, mint a krumplipüré lila krumpliból. Jó, hogy vannak érdekes, különleges zöldségek, de azért csak módjával. Az esztétikum rovására ne menjünk vakon a különlegességek után. A sárga cukkini, a zöld paradicsom bőven belefér, de a lila az már sok. Kivétel, ha káposztáról van szó. Pont a káposzta adta az ötletet, mi is legyen a karfiollal. Szeretem a savanyúságokat, de nem szívesen veszek már a piacon sem, mert nekem azok túl maróan ecetesek. Nem tudom, hogyan készülnek manapság az eladásra szánt savanyúk, de gyanítom, hogy gyorsított eljárással, adalékanyagokkal. A házi, mint mindenből, ebből is jobb, így készült karfiolsaláta, a friss káposztasaláta mintájára az én lila karfiolomból.
A karfiol a lilaságát nem mesterséges színezéknek köszönheti, hanem nemesítés, ahogy a sárgarépa is. Itt lehet róla megtudni ezt-azt, illetve egy bővebb írás Beatbull blogján a Kísérleti konyhán.


Hozzávalók: 1 (lila)karfiol, fehér borecet, só, cukor, köménymag

1. A karfiolt megmostam rózsákra szedtem
2. Lobogó sós vízbe dobtam kb 1 percre, majd kivettem, lehűtöttem és felszeleteltem
3. Az ecetből, vízből, sóból, cukorból levet kevertem, ráöntöttem a karfiolra érni hagytam

21 megjegyzés:

szepyke írta...

Ez valami génkezelt cucc, vagy szerelembe esett a lilahagymával???
:)
Hát, nekem nagyon tetszik, imádom a lilát!:)))

Tünde írta...

Wow, ez a salátafotó... Zseniális, újra csak ezt tudom mondani! Remélem indulsz a Dining Guide-os fotópályázaton!

dolcevita írta...

Szepyke

nemesítés állítólag, van narancssárga is : ) nézd meg a linket, ami a szöveg alján van!

Tünde!
nem fogok indulni, zsűritagnak hívtak

Gino írta...

Szia Szepyke,

Nem, ez nem génkezelt!
Én idén nyáron láttam ilyen karfiolt, meg még valami sárga színben is Hollandiában. A cég ahol dolgozom nemesítette ezeket a fajtákat.
Jól néz ki, de én is maradok a hagyományos fehérnél...

Piszke írta...

Beatbull-nál elég részletes mindenféle volt róla pár hete, és arról is, hogy és miért változik a színe sütés-főzés közben :, tiszta kémia, nagyon érdekes...

dolcevita írta...

Köszi Piszke, én arról lemaradtam, most pótoltam és belinkeltem őt is

Á la carte írta...

Én is megnézem majd Beatbull oldalát. De hol lehet ilyet kapni?? Én még soha nem láttam. Lila krumplit sem, pedig ha látnék... de jó is volna. A karfiolt én sem szeretem. Legutóbb a CBA-ban láttam Csillagkarfiolt, vagy más néven pagoda karfiolt. Az is nagyon szép, egy vagy több fotót megér, de mit csináljak belőle, ha senki nem szereti a családban???Pedig egészséges...

dolcevita írta...

a pesterzsébeti piacról jött haza, lila krumplit tavaly vettem a dolce gastronomiában a Király utcában

Anna írta...

Lila kruplit lehet kapni Pesterzsébeten a Topánka és a Baross utca sarkán lévő éjjel-nappali zöldségesnél. Azt hiszem 1200Ft kilója.... (2 napja annyi volt). De engem nem mozgatott meg.

Beatbull írta...

Én is gondolkodtam karfiolkrémen, de végül a véletlenül tapasztalt fehérboros színelváltozás miatt másra használtam fel. Szép egyszerű a salátád. Legközelebb egy kevés pirított mandulalapkát is szórhatnál rá - nagyon jól megy a karfiolhoz.

Zizi írta...

Nóri csinált ebből a lila szépségből krémet: http://kreacica.blogspot.com/2009/10/mi-ez-lila-trutyi.html

Á la carte írta...

Köszi mindenkinek a beszerzési helyeket : )

dolcevita írta...

Zizi!

látom, ez mindenkinek fejtörést okozott. : )))
Anna!
van egy ilyen extra zöldségesünk? nem is tudtam róla

Névtelen írta...

Ott a zöldséges, valószínűleg láttad már, a pékség mellett. Én nem nagyon merek ott vásárolni, csak ha nagyon muszáj, mert két forgalmas utca kereszteződésében van, a buszmegállóban... Kinézetileg és ízileg jó minőségű dolgokat árul, csak nem tudom, hogy mit tesz velük az állandó benzingőz... :(
Hajni
P.S nagyon szép a salátád :)

Anna írta...

Benzingőzős valóban,de a krumplit az üvegfal mögött tárolják, nem pedig kint. De tényleg nem egy bizalomgerjesztő hely....

dolcevita írta...

sosem jártam ott, zöldséget a piacon veszek, egyszer sütit vettem arra valamelyik cukrászdából. Vannnak különleges zöldségeik? Nekem éjjel-nappali zöldségesből a XVI. kerületi szlovák úti a fogalom, itt még télen is van pl cseresznye. Igaz ezt még sosem vettem, csak érzékeltetni akartam, mi mindent kapni ott

Anna írta...

Itt is van cseresznye most. az ára igen kemény: 9900Ft/kg (előttem pont vettek egy kilót...Leszakadt az állam.). Szezonban van medvehagyma, mindig van gyönyörű gránátalmájuk (mivel pucolom, megvettem), akkora,mint egy grapefruit és vörös, nem sárga. Isteni az avokádó (óriási darabot vettem 199Ft-ért), nagyon szép mangó. Alapvetően szép áru, csak igen, a nagy része kint az út mentén...És nem olcsó...

dolcevita írta...

megnézem azért ezt a zöldségest magamnak. Köszi lányok az infót!

Névtelen írta...

Szia Dolcevita!

Én a hirtelen felindulásból beszerzett lila krumplit kerülgetem egy hete. Van ötleted, hogy mi készüljön belőle? Ha már nem krumplipüré?
Köszi!

Virág

dolcevita írta...

Virág!

Nehéz kérdés, én mikor vettem tojásos, felfújt szerűt készítettem belőle. Gondoltam, szép lesz a sárga tojás, lila krumpli összhatás, de inkább gusztustalan lett : ) A lila fakó, kékes lilára sült, a tojást is kicsit színezte maga körül. Ezen is legalább egy hetet kellene gondolkodnom, mint a karfiolon : ))

Anna írta...

Burgonyasaláta? én erre gondolok, bár az ecet, ha kerül bele, lehet viszi a színét... Én azt csinálnék.. Mondjuk joghurttal, házi majonézzel...Lehet megnézem a zöldségest :)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin