Férjem hozta haza a piacról ezt a furcsa karfiolt. Először nagyon örültem neki, kaptam is elő a fényképezőgépet, más színes őszi zöldségekkel kiegészítve elég jó fotóalany. Végül 1 hetet állt a hűtőben, fogalmam sem volt róla, hogy mit készítsek belőle. Egyrészt, nem nagyon rajongok a karfiolért, másrészt az első ránézésre különlegesnek tűnő lilasága, óriási hátránya is lett egyben. Hogy a fenébe lehetne ezt belefőzni húslevesbe vagy megsütni, úgy, hogy az ne gusztustalan legyen? Karfilkrémen gondolkodtam egy ideig, de azt is elvetettem, nekem ez is hasonló furcsaságnak tűnt, mint a krumplipüré lila krumpliból. Jó, hogy vannak érdekes, különleges zöldségek, de azért csak módjával. Az esztétikum rovására ne menjünk vakon a különlegességek után. A sárga cukkini, a zöld paradicsom bőven belefér, de a lila az már sok. Kivétel, ha káposztáról van szó. Pont a káposzta adta az ötletet, mi is legyen a karfiollal. Szeretem a savanyúságokat, de nem szívesen veszek már a piacon sem, mert nekem azok túl maróan ecetesek. Nem tudom, hogyan készülnek manapság az eladásra szánt savanyúk, de gyanítom, hogy gyorsított eljárással, adalékanyagokkal. A házi, mint mindenből, ebből is jobb, így készült karfiolsaláta, a friss káposztasaláta mintájára az én lila karfiolomból.
A karfiol a lilaságát nem mesterséges színezéknek köszönheti, hanem nemesítés, ahogy a sárgarépa is. Itt lehet róla megtudni ezt-azt, illetve egy bővebb írás Beatbull blogján a Kísérleti konyhán.
Hozzávalók: 1 (lila)karfiol, fehér borecet, só, cukor, köménymag
1. A karfiolt megmostam rózsákra szedtem
2. Lobogó sós vízbe dobtam kb 1 percre, majd kivettem, lehűtöttem és felszeleteltem
3. Az ecetből, vízből, sóból, cukorból levet kevertem, ráöntöttem a karfiolra érni hagytam
2009-12-08
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
21 megjegyzés:
Ez valami génkezelt cucc, vagy szerelembe esett a lilahagymával???
:)
Hát, nekem nagyon tetszik, imádom a lilát!:)))
Wow, ez a salátafotó... Zseniális, újra csak ezt tudom mondani! Remélem indulsz a Dining Guide-os fotópályázaton!
Szepyke
nemesítés állítólag, van narancssárga is : ) nézd meg a linket, ami a szöveg alján van!
Tünde!
nem fogok indulni, zsűritagnak hívtak
Szia Szepyke,
Nem, ez nem génkezelt!
Én idén nyáron láttam ilyen karfiolt, meg még valami sárga színben is Hollandiában. A cég ahol dolgozom nemesítette ezeket a fajtákat.
Jól néz ki, de én is maradok a hagyományos fehérnél...
Beatbull-nál elég részletes mindenféle volt róla pár hete, és arról is, hogy és miért változik a színe sütés-főzés közben :, tiszta kémia, nagyon érdekes...
Köszi Piszke, én arról lemaradtam, most pótoltam és belinkeltem őt is
Én is megnézem majd Beatbull oldalát. De hol lehet ilyet kapni?? Én még soha nem láttam. Lila krumplit sem, pedig ha látnék... de jó is volna. A karfiolt én sem szeretem. Legutóbb a CBA-ban láttam Csillagkarfiolt, vagy más néven pagoda karfiolt. Az is nagyon szép, egy vagy több fotót megér, de mit csináljak belőle, ha senki nem szereti a családban???Pedig egészséges...
a pesterzsébeti piacról jött haza, lila krumplit tavaly vettem a dolce gastronomiában a Király utcában
Lila kruplit lehet kapni Pesterzsébeten a Topánka és a Baross utca sarkán lévő éjjel-nappali zöldségesnél. Azt hiszem 1200Ft kilója.... (2 napja annyi volt). De engem nem mozgatott meg.
Én is gondolkodtam karfiolkrémen, de végül a véletlenül tapasztalt fehérboros színelváltozás miatt másra használtam fel. Szép egyszerű a salátád. Legközelebb egy kevés pirított mandulalapkát is szórhatnál rá - nagyon jól megy a karfiolhoz.
Nóri csinált ebből a lila szépségből krémet: http://kreacica.blogspot.com/2009/10/mi-ez-lila-trutyi.html
Köszi mindenkinek a beszerzési helyeket : )
Zizi!
látom, ez mindenkinek fejtörést okozott. : )))
Anna!
van egy ilyen extra zöldségesünk? nem is tudtam róla
Ott a zöldséges, valószínűleg láttad már, a pékség mellett. Én nem nagyon merek ott vásárolni, csak ha nagyon muszáj, mert két forgalmas utca kereszteződésében van, a buszmegállóban... Kinézetileg és ízileg jó minőségű dolgokat árul, csak nem tudom, hogy mit tesz velük az állandó benzingőz... :(
Hajni
P.S nagyon szép a salátád :)
Benzingőzős valóban,de a krumplit az üvegfal mögött tárolják, nem pedig kint. De tényleg nem egy bizalomgerjesztő hely....
sosem jártam ott, zöldséget a piacon veszek, egyszer sütit vettem arra valamelyik cukrászdából. Vannnak különleges zöldségeik? Nekem éjjel-nappali zöldségesből a XVI. kerületi szlovák úti a fogalom, itt még télen is van pl cseresznye. Igaz ezt még sosem vettem, csak érzékeltetni akartam, mi mindent kapni ott
Itt is van cseresznye most. az ára igen kemény: 9900Ft/kg (előttem pont vettek egy kilót...Leszakadt az állam.). Szezonban van medvehagyma, mindig van gyönyörű gránátalmájuk (mivel pucolom, megvettem), akkora,mint egy grapefruit és vörös, nem sárga. Isteni az avokádó (óriási darabot vettem 199Ft-ért), nagyon szép mangó. Alapvetően szép áru, csak igen, a nagy része kint az út mentén...És nem olcsó...
megnézem azért ezt a zöldségest magamnak. Köszi lányok az infót!
Szia Dolcevita!
Én a hirtelen felindulásból beszerzett lila krumplit kerülgetem egy hete. Van ötleted, hogy mi készüljön belőle? Ha már nem krumplipüré?
Köszi!
Virág
Virág!
Nehéz kérdés, én mikor vettem tojásos, felfújt szerűt készítettem belőle. Gondoltam, szép lesz a sárga tojás, lila krumpli összhatás, de inkább gusztustalan lett : ) A lila fakó, kékes lilára sült, a tojást is kicsit színezte maga körül. Ezen is legalább egy hetet kellene gondolkodnom, mint a karfiolon : ))
Burgonyasaláta? én erre gondolok, bár az ecet, ha kerül bele, lehet viszi a színét... Én azt csinálnék.. Mondjuk joghurttal, házi majonézzel...Lehet megnézem a zöldségest :)
Megjegyzés küldése