2010-02-08

Gigantikus olíva

Egy üveg olaj kíséretében Giuseppétől kaptam ezeket a hatalmas, szilva méretű olívabogyókat. Hogy milyen az íze? Semmiben nem hasonlítható azokhoz a bogyókhoz, amelyeket valaha kóstoltam. Megállapítottuk, hogy leginkább a főtt kukoricára emlékeztet, húsa kicsit vajas. Zseniálisan finom, tiszta bogyó íz, semmi ecet, egyéb tartósítóanyag stb. Legjobb magában enni, de azért a vasárnapi pastába került egy kicsi belőle. Két feltétet készítettem a kifőtt spagettire, a szokásosnál kicsit fűszeresebb paradicsomszószt, mivel az olaj, amit kaptam kifejezetten karakteres, nagyon illatos, gyümölcsös, nagyon "zöld", (itt nem a színére kell gondolni) harapós. A karakteres szósz nagyon jól kiegészítette. A másik condimentóban kapott szerepet a bogyó.

Korábban többször hallottam már arról, hogy olasz kisvárosokban késő ősszel összegyűlnek a főtéren a helyiek, és megkóstolják kinek milyen lett az idei olaja. Úgy, ahogy a bort szokták. Ezek az olaszok már csak ilyenek, szeretnek a főtéren összegyűlni, főleg ha evésről, ivásról van szó, bármilyen alkalmat megragadnak, hogy ezt megtehessék. Jártam már radicchio ünnepen Trevisóban, Palio utáni vigasságon Siénában, szimpla tér-ünnepen Rómában, olaj bemutatón azonban még sosem, de nagyon vágytam rá. És valahogy nem tudtam elhinni, hogy az olajat tényleg úgy lehet kóstolni, mint a bort. Pedig lehet.
Összesen 12 tételt kóstoltunk, indításként az olíva álnéven árult lámpaolajjal, sansával kezdtünk (Olaszországban valóban ipari célokra használják, ahogy tették ezt már az ókorban is) és ízesített olajokkal koronáztuk meg a sort. A kóstolón (terveink szerint Giuseppe tart egy bővítettet, ahol az ennivaló részt készítem majd én) rengeteg mindent megtudtam az olajról, magáról a fáról, történetéről, az olaj feldolgozásról. Köztük olyan szomorú információkat is, hogy a fekete olívabogyó, amit veszünk a közértben az nem magától fekete, hanem a hozzáadott vastól.


Paradicsomszósz hozzávalók: 40 dkg-s darabos paradicsomkonzerv vagy paradicsomlé (házi elfogyott, Natura é márkájú, olasz, bio paradicsomlevet használtam), 1 fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 db szardella, só, bors, kis csokor friss oregánó, olívaolaj

1. Öntsük a szószt magas falú lábosba. (mert köpköd) A hagymát pucoljuk meg, vágjuk ketté, adjuk a szószhoz, a fokhagymákat aprítsuk fel, ezt is adjuk hozzá, illetve a szardellát és az oregánót is.
2. Öntsünk hozzá kb. 3-4 evőkanál olajat Főzzük a szószt takarékon, míg besűrűsödik (az én levem, már eleve elég sűrű volt, kb. 15 percig főztem csak), őröljünk rá borsot és sózzuk.
3. Szedjük a szószt frissen kifőtt tésztára, reszeljünk rá egy kevés parmezánt és locsoljuk meg karakteres olívaolajjal.

Gyors, olívás feltét hozzávalók: 1 dl olívaolaj, 5-6 szem óriási zöld olívabogyó, 3 szardella, 4 gerezd fokhagyma, kevés szárított erős paprika, csokor petrezselyem

1. Aprítsuk össze a hozzávalókat. A bogyó kivételével tegyünk mindent egy serpenyőbe, kb. egy percig pirítsuk, vegyük le a gázról, adjuk hozzá a bogyóhúst is, mehet is a kifőtt tésztára

21 megjegyzés:

duende írta...

Athéné istennő csodálatos ajándéka... Bár kóstolhatnám! Fantasztikus íze lehet.

Névtelen írta...

Kedves Kriszta!
Mar nagyon rég tervezem, hogy megkérdezem, hogy a boltokban kapható olívaolajok közül melyik az amely hacsak távolról is, de megközelíti az igazi olívaolajok ízét. Kolozsváron élek, és itt nagyon nehéz jó minőségű termékeket beszerezni. Parmezánt is csak hosszas keresgélés után találtam az egyik hipermarketben. AZ olívaolajos polc előtt állok és fogalmam nincs,hogy melyiket vegyem.
Kb. 30 üveg te recepted alapján készült bazsalikomos paradicsomszósz fogyott már el, idén ipari mennyiségben fog készülni, mivel a paradicsom megterem szülei kertjében.
Fantasztikusak a receptjeid, ráéreztem egy kicsit az olasz konyha ízére, és most már tudom, hogy a mindenem. Remélem eljutok egyszer Olaszországba:)
Köszönet ezért az oldalért.
Üdvözlettel, Kata.

Mária írta...

Jaj, én is pont tegnap olvastam Locatelli könyvében, hogyan lesz a zöld bogyóból fekete... szörnyű. A Karinthy úton a szírnél lehet kapni nagyon szép, nagy és finom olíva bogyókat kimérve.
Kriszta, szeretném megkérdezni, milyen lett a San Marzano paradicsom termés? Idén esetleg kipróbálnám a marmande és a fürtös mellett.
Marcsi

Hapci írta...

Két kérdésem lenne.
Hogyan/mikor feketedik meg az oliva a vastól?
És ki Giuseppe (gondolom, írtál róla, de most lusta vagyok...)?

Dolce Vita írta...

Kata!

A mostani kóstolás után nehéz tanácsot adni, összehasonlítottuk a bertollit és még egy hasonló hiperben kapható olajat a termelői olajakkal, se illatuk, se ízük nem volt hozzájuk képest : (. Nehéz kérdés, én hozom magamnak Olaszosrszágból, Horvátországból, illetve barátaink Görögországba szoktak utazni, Őket is megkérem, hogy hozzanak magukkal termelői olajat. Kívánom, hogy mihamarabb eljuss, akkor lesz teljes a szerelem : )
Marcsi!
Mi az, hogy, csak idén magasabb karókat kell készíteni, kb. 2 méter magasra nő meg a tő. Semmi kezelést nem kapott, nem bántotta semmi és rengeteget hozott. Idén minden szabad helyre ültetünk : ) A földet már meg is vettük, lassan ültetjük a magokat.
Duende!
igen, bár közvetve én most Giu-tól kaptam : )))))
Hapci!
igen, írtam róla már, itt egy link, mit csinál ő: www.granditalia.hu
vas-oxiddal színezik, a pontos módját nem tudom

ehran írta...

Szia Kriszta!

"terveink szerint Giuseppe tart egy bővítettet, ahol az ennivaló részt készítem majd én"
Erről lehetne többet megtudni? :) Terveztek itthon is egy olívakóstolót tartani? Akkor már most jelentkeznék rá, ha lehet. :)
Én tavaly a horvátoknál (Rab sziget) vettem részt egy ilyen kóstolón, amúgy egy bio-vásár keretében tartották, nagyon jó volt a kínálat, szerintem simán versenyképesek voltak az olaszokkal. Jópofa volt egyébként, egyrészt lehetett ugye magát az olajat kóstolni, friss kenyérrel, azután ott volt sok olaj mellett a bogyó is (legalábbis gondolom, hogy az, amiből készült, voltak nyelvi nehézségek), illetve bekevert krémként, vagy salátán öntetként is szerepelt némelyik, tehát akár 3 formában is kipróbálhattad. Hoztam is 1-2 üveggel, sajnos már a múlté mind, talán egy kortyni maradt az egyikből.

Gabah írta...

Érdekes ez az olíva-színezős téma, még sosem hallottam róla. A mi kertünkben magától érik feketére a bogyó. Eddig úgy tudtam, hogy a talaj vas-oxid tartalma teheti esetleg sötétebbé a már érett bogyókat, de hogy mesterségesen színeznék? Mi lehet vele a céljuk?

Dolce Vita írta...

Gabah!

igen, de nem olyan egyenletes feketére, mint az üvegben.

Németh Szabolcs írta...

Sziasztok!

http://olivae.hu

Kata, ez olívaolaj. Nem olcsó, viszont garantáltan csúcsminőség - saját honlapunk:-)

Üdv: Szabolcs

duende írta...

:))) Az istennők néha furán mutatkoznak meg... :))

Névtelen írta...

Sziasztok,

én meg épp bivaly mozzarellát eszem, ez sem hasonlítható a szarvasi gumihoz, csakúgy, mint a Bertolli a házi olivaolajhoz.
Egy másik blogon olvastam, hogy talán az ILIANA márka nem rossz, de nem találtam sehol. Én most a Kiss János altábornagy utcában lévő gurmandériában vettem nagyon finomat a bivaly mozzarellával együtt.
Üdv,
Anyeze

Giu írta...

@kata
A problema akkor kezdodik, ha ismert markaneve van a termeknek... A helyzet nagyon nagyon tomoritve a kovetkezo: minnel nagyobb egy olivaolaj gyarto ceg, annal nehezebben tudja kezelni a minoseget. Igy tehat letezik nagyipari olivaolaj, es letezik kis es mikoroipari extraszuz. Ha jot akarsz, azt javasolnam, hogy keressel egy delicatesse boltot, es nezzel egy olyan olivaolajat, ami nagysagrendileg 15-18€ (3500-4000 ft)/ 0,75 lt arba van. Az egy egeszseges arfekves. Aztan abbol a fajtavol nezd ki a legkissebb kiszerelest, es elso alkalommal abbol vegyel. Ha penztarcad megengedi, ugyan ezt megteheted 2-3 olajal is. Aztan vidd haza, es kostold meg egy darab natur kenyerrel, a mar meglevo olajad utan. Tehat fontos az osszehasonlitas, mert ahogy mondani szoktam: nem kell szakertonek lenni, hogy az ember felismerje a jot. Az ar csak 1 parameter. Ha van ra lehetoseged D.O.P. logoval ellatott uveget venni, akkor azt is megveheted viszonylag nagyobb bizalommal. Ez a nev azt jelenti, hogy eredetiseg vedett termek, ez egy EU altal elfogadott helyi szabvany szerint keszult olaj, ami mondjuk adhat nemi garanciat. Azt hamisitani sokkal nehezebb es kockazatos.

@feketebogyosok
A szinezek pontos neve E579
Tovabbi infot itt erdemes nezni: http://tudatosvasarlo.hu/eszam/mutat/256
(Semmi kozom a tartalomhoz, de pontosaz tukrozi azt amit en is tudtam.
Megjezzes: nem minden E-betu rossz. Persze ha kerulni lehet, az ember megteszi, de az E rendszer arra valo, hogy pontosan rakereshessunk az adalek anyagra, es egyforma rendszer legyen europa szerte. A citromsav is egy adalekanyag (E-330), az ecetsavrol ne is beszeljunk (e-260). Pedig ezeket is megtalaljuk akar a hazilag keszult konzervekben.

Giu írta...

@ehran
Giuseppe 12 eve magyarorszagon el :))) szoval nem odakint lesz, hanem magyarorszagon, es mondjuk Budapesten.
A tobbit majd Kriszta szervezi, mert az o naptaran neki kell rendelkeznie ;))))
Az, hogy az olasz olivaolajak a vilag legjobbai kozott vannak, azt nem en mondom, hanem a szakma. Tortenelmi, de foleg foldrajzi okai vannak.
Ettol meg rengeteg helyen kaphatok nagyon jo olivaolajak, csak az a lenyeg, hogy az ember legyen kivancsi egy picit. Van akinek mindegy, mit eszik, es van aki keresi mindenbol a jot. Szoval filozofikus is a kerdes :)))

@gabah
Egyszeru: egyenletes termeket lehet igy kapni, ami takarja a hibakat es egy fix referenciat ad a vevonek. Mondok meg egy peldat: az olivaolajnal, a szin nem jelent semmit. A szint a betakarotin es a klorofil addjak, tehat se izuk se buzuk. De meg is ha elmegyunk aruhazba, a legnagyobb markak atlatszo uvegbe kinaljak a termeket, es altalaban szep meregzold szinben. Azert, mert ez a szin egeszseges termeket sugall, mikozben kevesen tudjak, hogy ezt is adagolni lehet az olajhoz.
A bogyo festeszet nem okoz problemat az embereknek, van egy kis mellekize amit nem kezelt bogyok utan eszre lehet rogton venni, es egy onallo termek. Ennyi :)))

Giu írta...

Ha kerdesek merulnenek fel az olivaolajal kapcsolatosan, szivesen valaszolok itt, vagy privatba barkinek ezen a cimen: giuseppe@granditalia.hu :))))
(felteve persze, hogy tudom a valaszt :D)

Dolce Vita írta...

Anyeze!
nem Illiade? az egy görög olaj, intersparban kapni, korábban én is ezt használtam, sokkal zamatosabb, mint a bertolli, monini

Duende!
Giu válaszait nézve, hogy kisegített, minimum félisten : )

ehran írta...

Giu: Oké, akkor megnyugodtam, hogy van esély részt venni rajta. :) Köszi az infot!
Persze, nem azt akartam sugallni, hogy az olasz olajak rosszabbak lennének, csak hogy találni máshol is hasonlóan jót. :)
Egyébként ha már így összejöttünk, akkor Péter Anna épp hozzád irányított sejtésem szerint mandarin olaj ügyben. Nem kerestelek még, mert nem volt sürgős, de tudnál benne alkalomadtán segíteni?
Köszi előre is!
Üdv,
ehran

Eszter II írta...

Off: megcsináltam a könyvedből a húsgombócos orichiette-t (tésztát házilag gyárottam persze, nagyon jópofa!) és a morzsás halat, baromi jó mindkettő! Pedig elvileg nem is szeretem a tésztát :))

Giu írta...

@kriszta
:PPP :)

@ehran
Nezd, nyitottak kell hogy legyunk masok olajai fele is. En ugy vagyok vele, hogy ha egy olivaolaj hibatlan (marmint nem talalok benne a klasszikus hibakbol), akkor az egy onallo abszolut jogosan letezo termek. Ami azt jelenti, hogy onnantol kezdve csak izles kerdes, kinek mi a "jo". En pld. kifejezetten szeretem a testes zamatos eros olajakat, mert azokon nottem fel, de van aki csak a lagyakat birja. Szerencsere van valtozatossag a vilagon.
Olivaolaj ugyben szivesen segitek, irjal maganba es megoldjuk.

Molnár Aliz írta...

jelöllek a kreatív blogger díjra! a szabályokat megtalálod a blogomon :)
http://elysart.blogspot.com/

Dolce Vita írta...

Aliz!

köszi! nagyon jók a képeid! főleg a puskás lány tetszett

Borbély Anita írta...

Szia Kriszta!

Mi szoktunk például a családban olívaolaj kóstolót tartani. Legutóbb a wasserburgi Vom Fass- ból hoztunk többféle olívaolajat, majd otthon leültünk és jóféle barnakenyérrel kóstolgattunk. :)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin