2010-03-28

Citromos habcsók torta

A Szakácsok könyvéből való citromtorta és egy pavlova keresztezése. A szombati ovibálra sütöttem, a receptet már decemberben kinéztem a Good Food egy különkiadásából, de a pavlovák sikeréig nem mertem belevágni Tajtékos napokba, azaz habokba (hú, milyen régen olvastam Boris Viant). Az idei nyár a habokról fog szólni, annyira odavagyok a kinézetükért, és persze az ízükért is. Ennél a tortánál a citromkrém nagyon jó párja a tojáshabnak, lehet vele locsolókat kényeztetni.

Hozzávalók a tésztához: 17 dkg finomliszt, 10 dkg vaj, 1 evőkanál porcukor, 1 tojás sárgája, csipet só; citromkrémhez: 3 tojás sárgája, 8 dkg vaj, 1 egész tojás, 2 citrom, 1 narancs, 10 dkg cukor, 1 evőkanál keményítő; tojáshabhoz: 4 tojás fehérje, 20 dkg porcukor, 2 csapott evőkanál keményítő

1. Gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit, fóliázzuk le, tegyük a hűtőbe
2. Reszeljük le a citromok héját, a narancs és a citromok levét facsarjuk ki. A sárgákat és az egész tojást verjük fehéredésig a cukorral, keverjük hozzá a keményítőt, majd a citromlevet a reszelt héjjal (a lé 2 dl legyen, ha kevesebb vízzel öntsük fel)
3. Melegítsük lassan, folyamatosan kevergetve a krémet sűrűsödésig, ekkor keverjük el benne a 8 dkg vajat
4. Nyújtsuk ki a tésztát egy 18 cm-s kapcsos tortaformába, úgy, hogy legyen 4 cm pereme is. Szurkáljuk meg villával, és süssük 180 fokon 15 percig vakon: azaz fedjük be sütőpapírral, szórjunk rá babot, lencsét, rizst (vmi nehezéket), majd szedjük le a sütőpapírt és süssük még 5 percig. Töltsük bele a citromkrémet.
5. A fehérjéket verjük elektromos habverővel habosra, de ne keményre, ekkor kezdjük el kanalanként adagolni hozzá a porcukrot. Minden kanál után verjük a habot 1-2 percig, míg a krém egészen fényes, kemény, formázható lesz. A végén keverjük bele a keményítőt is.
Kanalazzuk a tojáshabot a tortára, formázzunk csúcsokat vagy hullámokat, ahogy tetszik és süssük a 160 fokos sütőben 25-30 percig. A sütőben hagyjuk kihűlni, majd szeletelés előtt legalább 30 percre kerüljön a hűtőbe a süti.

16 megjegyzés:

Katina írta...

mmm nagyon guszta! egyszer majd nekifutok:)
tegnap csináltam sült túrótortát, az is hasonlóképpen készül eleinte, de nekem nem lett ilyen szép pereme :(
Viant érdemes újra meg újra elővenni:) meg egy kis biográfiát olvasni :D kész volt a pasas...

Dolce Vita írta...

Legutóbb olaszul olvastam, élmény volt úgy is

Limara írta...

Gyönyörű! :)

Hugi írta...

Szia Kriszta!
Eddig a pavlovát akartam megcsinálni, mini tortácskákként, de most már ezt fogom húsvétra, gyönyörű.
Szerinted egy kis eper mehet rá díszítésként?
Hugi

Dolce Vita írta...

Hugi!

ebbe sztem szinte felesleges, a citrom krémje bőven elég a habhoz ellensúlyozásnak, ráadásul elég intenzíven citromos. Süss majd külön csak pavlovát, ahhoz jó lesz az eper (most jöttem a Nagycsarnokból volt 499/kg-ért is)

Limara!
köszi : )

Katina!

az a műveiből is látszik : )

Rena írta...

lemon meringue - ahogy itt Ausztraliaban hivjuk :))
remek suti husvetra! koszi az otletet!

Dolce Vita írta...

Rena!

igen, igen meringue

Giu írta...

Nalunk az oviba megtiltottak, hogy hazi keszitesu sutemenyt vigyunk, mert a fene tudja, mi tortenhet a gyerekekkel. Tehat, ha T.Gazdasagos E-Torta kerul a gyerek gyomraba, az jo, ha en csinalok nem kezelt friss gyumolcsokkel es bio lisztekbol, az mar nem jo, sot eletveszelyes.
Errol ennyit... :))))

Dolce Vita írta...

Giu!

ez nálunk is így van : (( majd egyszer elmesélem, hogyan éreztem magam az első szülő után, mikor a kajákról esett szó. Ez a torta a felnőtteknek ovibálra készült, szülinapra a gyerekeknek nálunk is a tecsósat ajánlották(!). Hogy legalább egy talán jobb cukrászdai, szintén blokkal igazolt eredetű is megtenné arról szó sem esett a szülőn. Konkrétan a tecsósat ajánlották, "az a legjobb, közel van az áruház..."

pRÉZli írta...

Nagyon guszta a fotó és szeretném elkészíteni a tortát.Végig olvasva a receptet, a kérdésem az, hogy a citromkrémet csak a habbal együtt kell sütni? Nem lesz folyós? Vagy majd a hűtőben megszilárdul?

Dolce Vita írta...

Prézli!

Először krémet kell főzni belőle, úgy megy a sütibe, majd a sütőbe. Olyan az állaga ilyenkor, mint egy pudingé. A hűtőben összeáll majd

Bisztrókonyha írta...

DV! Szerinted szülinapra? Elég ünnepi? Lesz egy atomcsokis torta a kicsinek és kellene valami könnyebb, gyümölcsösebb a nagyinak. A keksztortán is gondolkodtam, de azért mégiscsak szülinap...

Dolce Vita írta...

Anna

sztem igen, végül is bármi lehet ünnepi, ha szívvel-lélekkel készül, de ez a kinézete miatt főleg : )

Névtelen írta...

Kedves Kriszta!

Ez tényleg nagyon guszta. Csak azt nem értem, hogy amíg a pavlovát kb 1 óráig kell sütni-szárítani, addig ez 160 fokon sül fél órát. Ugyanolyan lesz az állaga?

Szerinted az egész csokisban működik? mondjuk meggyel?

Köszi
málna

Edit írta...

tökjó lenne, ha az ilyen tortakrol olyan kepet is keszitenel, amin meg van vagva a suti :-P :-D

Dolce Vita írta...

ez elé nehéz, a sütik valamilyen alkalomra, vendégeknek készülnek, nem tehetem ki eléjük úgy, hogy hiányzik pár szelet belőle : )

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin