2010-03-03

Citromos sárgaborsófőzelék

Hagyományos sárgaborsófőzeléknek indultam neki: borsó, füstölt hús, pirított hagyma. Az első lépésnél fennakadtam, nincs itthon babérlevél. A madras curry-s zacskó viszont kellette magát a fűszeres fiók felső részénél. Egy pillanat alatt jött az ötlet (és ebben azt hiszem, Zsófi keze is benne volt): citromos-currys lesz ez a sárgaborsó. A húst ennek ellenére nem akartam mellőzni, a füstölt hús amúgy is nagyon jó barátságban van a citrommal.
A főzelék amúgy teljesen ugyanúgy készült, mint a megszokott változat, csak a fűszerek módosultak. A végeredmény egy nagyon üde, de laktató, harmonikusan fűszeres fogás lett és nem konfúzió. Vegáknak is ajánlom, hús nélkül is működik.

Hozzávalók 4 főre: 50 dkg sárgaborsó, 30-35 dkg füstölt hús (én tarját tettem bele), 1,5 dl tejszín, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 nagy gerezd fokhagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, kis darab karalábé (vagy amilyen zöldség éppen akad a hűtőben), 1 citrom, madras curry fűszerkeverék, frissen őrölt római kömény, só, bors

1. A borsót párszor öblítsük át, tegyük fel főni 2x-es mennyiségű vízben, adjuk hozzá egyben a húst, egy fej hagymát, a fokhagymát, és a hámozott zöldségeket
2. Lefedve, kis lángon főzzük, amíg a borsó megpuhul, szétfő, ha szükséges öntsünk még hozzá vizet. Sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá egy kiskanál curryt, fél citrom levét, a tejszínt
3. Kockázzuk fel a maradék (nagyobbik, vagy két közepes) hagymát és kevés olajon pirítsuk meg curry-fűszerrel, római köménnyel és a citrom lereszelt héjával
4. Keverjük a főzelékbe a sült hagymát, a húst én kivettem, felkockáztam és úgy tettem vissza. Friss koriandert szórjunk rá, nekem ez nem volt, petrezselyemmel "díszítettem"

14 megjegyzés:

colette írta...

Micsoda guszta dolgok:-))) Szeretem a sárgaborsót... kipróbálom:-)))
Azért írok ide, mert a co-kárda után érdeklődtél. Tudsz rendelni mailben: ludvigpontnicolettekukacgmailpontcom
címen. Szép napot: Colette

Dolce Vita írta...

Colette!

küldtem mailt

Eszti írta...

Nagyon jól néz ki! A napokban sárga lencsével kísérletezgettem, szerintem abból is nagyon finom lenne!

Dolce Vita írta...

Eszti, biztos, hogy abból is jó lenne

Szabados Judit írta...

Hahó! Ha esetleg elfogadsz egy olvasói visszajelzést, nem lehetne esetleg a reklám egy picit vékonyabb oszlop? Mellette a bejegyzések szinte bocsánatkérően húzódnak a képernyő szélére ...

Névtelen írta...

Ezek a villogó reklámok sajnos agyoncsapják az amúgy élvezetes képeket. Szinte kéreti magát, hogy az ember gyorsan tovább lépjen.
Bea

Dolce Vita írta...

Judit!

Sajnos nem : ( egy hónapig amíg ez a reklám fut így marad, történt egy kis félreértés, hiába adtam meg az oldalsávom méreteit... kicsit én is szomorkodom miatta

Bea! a villogó reklám mégis csak a saját könyvem, bocsánat : )

Névtelen írta...

szelektív látás a megoldás vagy tv-t sem nézel, újságot sem olvasol, nem netezel, utcán nem jársz?
saját könyvet hirdetni saját blogon ez igazán ejnye, irgumburgum : D

Kála írta...

Nagyon jól néz ki! Vidéki madras curry beszerzési helyet esetleg ismersz?

joshua írta...

nem is tudom, hogy valójában a receptekért járok-e ide, vagy a képek miatt. gyönyörűek a fotók.

Dolce Vita írta...

Joshua!

remélem, mindkettőért

Kála!

bio bolt, gyógynövénybolt?

Névtelen írta...

Még gratuláltam is anno a könyvedhez, félre értettél.
Én arra gondoltam, ami alatta villog.
De kár volt írni.
Bea

Dolce Vita írta...

Bea!

Félre értettük egymást, az nekem nem villog, inkább áttűnnek a képek, a sajátom gyors, villogós.

Kála írta...

Köszi a tippet, bejött :-)!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin