2010-06-09

Eperszirom

Idén már aszaltam egy kis adag paradicsomot. Elég jó áron kaptam szilvaparadicsomot, amely nyersen nem volt az igazi, kitettem két napra a garázstetőre (itt reggeltől estig süti a nap), így aszalva már nagyon finom volt. Ez a mostani 30 fok feletti hőmérséklet azonnal sugallja, hogy aszaljunk valamit. Na jó, de mit? Június elején nem sok aszalnivaló terem nagy mennyiségben.

Egy olasz blogon találtam ötletet az eper aszalására. Az ölet megtetszett, ki is próbáltam. Ennek is két nap kellet, a végeredmény pedig egy rózsasziromhoz hasonlító, erőteljes illatú és ízű eperszirom. (ezt viszont levédetem : ) Olyan intenzív az illata, hogy a poutpurri is eszembe jutott róla, az íze pedig mint mikor eperlekvárt főzünk és az edény szélén összegyűlik a sűrű, ragacsos eperkoncentrátum. Nagyon jól használható díszítésnek, ledarálva természetes aroma és ételfesték pl. macaronhoz vagy más süteményekhez (ahogy a fent említett blog is ajánlja)
Nagy mennyiségben készíteni nem pont idén a legjobb, de kipróbálni érdemes.

Hozzávalók: 1 kg eper (szűk 10 dkg lesz a végeredmény

1. Mossuk és pucoljuk meg az epreket
2. Szárítsuk meg és szeleteljük fel kb. 3 mm vastagságúra, tegyük a napra, tüllel takarjuk le

Ha esetleg aszalás közben elromlik az idő, a sütőben is folytathatjuk

21 megjegyzés:

Norka írta...

Én már lekvárt is így csináltam az eperből! Nem aszaltam teljesen szárazra, és olyan isteni zamatos dzsem lett belőle ahogy összeturmixoltam! Bár gondolom, túl sokáig nem áll el. Legközelebb citromfűvel fogom ízesíteni :)

Dolce Vita írta...

A lekvárötletért 2 külön plusz pont jár!

Katarína írta...

Kár, hogy csak 10 dkg lesz belőle, bár koncentráltabb az íze, így még az antioxidáns tartalma is sokkal magasabb, mint nyersen.

Eldöntöttem, hogy fogok én is paradicsomot aszalni, eddig nem mertem, de most, hogy írod, hogy sikerült, pakolok fel egy-két tálcát a terasztetőre. Éjjelre bevitted, aztán reggel megint kiraktad? Nem kell attól tartani, hogy valami madárkák megdézsmálják?

Névtelen írta...

Szia

Azt szeretném megkérdezni, hogy a paradicsom aszalásának hogy álljak neki? Fel kellene szeletelni előtte? Az erkélyen épp megfelelő hőmérséklet lenne hozzá.
Előre is köszi a Választ.
Dalimania

grenadine írta...

teccik a festmény :)

Dolce Vita írta...

Grenadine!

én nyári ruhát szeretnék ilyen mintával

Pariaszalást itt találjátok: http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2008/08/igazi-napon-aszalt-paradicsom.html

Katarína: tüllel érdemes letakarni, így se bogár,se madár nem bánja

Anna írta...

Tetszik az utolsó kép :) Kérd meg a gyerkőcöket, nyomdázzák össze eperrel az egyik ruhád :)

Norka írta...

Köszi! :)

MÁK írta...

Nagyon guszta ez az eperszirom! Nem utolsó sorban alternatívája lehet a chipsnek a TV előtt... :)

Melinda írta...

Kedves Kriszta! Gratulálok a blogodhoz, a könyvedhez és a Nők Lapja Konyhához! Remek receptjeid vannak, gyorsak egyszerűek és tényleg nagyon finomak! És a fotóid nagyon jók!
Eperszirom ügyben egy kis segítséget kérnék: én is láttam az olasz bejegyzést, szerdán meg is csináltam (garázstető hiányában a sütőben) és bár teljesen ropogósra száradt, tegnapra egy kicsit megereszkedett, mintha újra nedvességet szívott volna magába. Tovább kellett volna szárítanom?

Delish írta...

tetszik a napon szaritas! sutoben keszitettem mar scone-hoz vajjal osszekeverve

Kisbab írta...

Sütöben hogy kellene szaritanom? Sajnos nincs Balkonom hogy napra tegyem az Epreimet :(.

Dolce Vita írta...

sztem kb. 90 fok, légkeverés, vagy ajtó résnyire nyitva. 8-10 óra, a paradicsomnak legalábbis ennyi kell. Illetve fordítva igaz, az epernek annyi kellett a napon, mint a parinak

Dolce Vita írta...

Melinda!

köszönöm! : )
Ha már ropogós volt, szerintem tovább nem kellett volna szárítani. Hirtelen nem tudom, mitől nedvesedhetett vissza. Bár az idő elég párás...

Névtelen írta...

Szia!

Nyáron sikeresen aszaltam a recepted alapján epret.Ha ledarálom akkor már funkciónál is ételfestékként vagy még hozzá kellene adni valamit ?

Névtelen írta...

jaj és még egy kérdés, meddig áll el így szerinted?

Dolce Vita írta...

ahogy a belinkelt blogon néztem, simán ledarálva mehet színezéknek, nem kell hozzá más.
ha jól ki van szárítva, szerintem nehezen romlik.
Merre laksz, hogy most eprezel?

Névtelen írta...

Köszönöm a választ :) Nyáron csináltam az epret, szépen celofánba csomagoltam és a kamrában tartottam, de közeleg a karácsony és szeretnék piros ételfestéket de nem az agyonkezelt változatot..és eszembe jutott mintha írtál volna erről valamit :) és lám megtaláltam :)

Névtelen írta...

mennyit kell légkeveréses sütőben 90 fokon sütni? köszönöm Ádám

Névtelen írta...

Ha meg nyáron a kertben csinálom akkor elég neki 8-10 óra a napon ? Ádám

Dolce Vita írta...

Ádám!

A napon 48 óra kell neki (éjszakára behozva, nem szereti a hajnali párát!!), sütőben kell neki 68 óra

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin