2010-07-13

Ceci e tria

Ez a csicseriborsós tészta pugliai eredetű, nagyon jó példa arra, hogyan lehet két olcsó alapanyagból finomat varázsolni, ez a cucina povera. Az eredeti recepthez csak csicseriborsó és liszt kell. Lisztből és vízből készül a tojás nélküli tria tészta, amely hasonlít a tagliatelléhez, de annál kicsit szélesebb. Hasonló az észak olasz babos tésztához, a pasta e fasoi-hoz. Amúgy jellemzően téli étel, én még a júniusi 15 fokban készítettem, akkor finom volt. A mostani kánikulában talán túlzás, de egy kis reszelt citromhéjjal frissítve akár jó lehet most is. Csak a konyhából meneküljünk ki amíg fő. Néhány fontos tanács az ételhez, a siker ezeken az "apróságokon" múlik: a csicseriborsó szárított legyen, ne konzerv, főzés előtt áztassuk 24 órán keresztül. A tészta akkor a legjobb, ha friss legyen, nem szárított. Így tudunk hamis szalonnát sütni a tetejére. Miért kell hamis szalonna? Ahogy írtam a recept "szegény" étel, hús már nem jutott bele. A találékony pugliai háziasszony a fokhagymában sült friss tésztával varázsolt valami ropogósat a fogás tetejére. A sült tagliatelle Veneto tartományban (cukrozva) karneváli édesség. Recept itt. Ha nincs kedvünk gyúrni vagy nem tudunk beszerezni friss tésztát, készítsük szárítottal a fogást, de akkor nem tudunk rá ál szalonnát sütni. Az eredeti receptet kevés zöldséggel egészítettem ki.
Sokszor ajánlottam már a hazai lisztek közül a Csutha-féle durumlisztet, egy fontos új tapasztalat: csak tojással készítsünk belőle tésztát, tojás nélkül szétfő nagyon! : ( Eddig csak tojással használtam, úgy jót ehet belőle gyúrni.

Hozzávalók: 25 dkg szárított csicseriborsó, 1 vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 zeller, 35 dkg friss vagy 50 dkg szárított tagliatelle, olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, zsálya

1. Áztassuk 24 órán keresztül a csicseriborsót.
2. Tegyük fel főni a borsót annyi vízbe, hogy bő egy ujjnyira ellepje
3. 1 óra múlva sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá egészben a megpucolt zöldségeket, 1 fokhagymát, a zsályát, főzzük kb. 2 órán keresztül, amíg a borsó megpuhul. A zöldségeket szedjük ki.
4. Ha puha a csicseri, szedjük ki a negyedét, ezt turmixoljuk le, majd keverjük vissza a többihez
5. Főzzük ki a tésztát a csicseriborsóban, ha friss a tésztánk egy keveset tegyünk belőle félre, fokhagymás olajban süssük pár pillanat alatt ropogósra
6. Azonnal tálaljuk, locsoljunk rá nagyon jó minőségű extra szűz olajat, őröljünk rá borsot és sztem ebben a melegben egy kevés citromhéjat reszelhetünk rá.

5 megjegyzés:

Vera írta...

A minap valami hasonló receptet olvastam, de azon mintha csicseriborsó krém lett volna... de nem vagyok róla meggyőződve, annyi receptet olvastam, hogy már teljesen össze vagyok zavarodva.
A lényeg, hogy jó, de majd csak ősszel fogom kiróbálni :))

sos_glutén írta...

Sose készítettem még csicseri borsós ételt. Ez a 3 óra főzés tutti? Nem sok az egy kicsit? Ez esetben gondolom ne lobogva, hanem takarékon főzögessem és néha pótoljam az elfőtt vizet igaz? A zöldségekkel mi lesz? A turmixolt csicserit keverjem bele a vízbe?
Bocs a sok kérdésért, sztem a hőség az oka :-) Ti hogy bírjátok?

Névtelen írta...

Szerintem megérdemli, hogy helyesen írd a tésztagyártó nevét: Csuta.

Névtelen írta...

A liszt márkája helyesen Csuta.

macskabagoly írta...

Szerintem kuktában érdemes főzni a csicserit, akkor biztos, hogy gyorsabb.
Biztos finom étel, de elég macerásnak tűnik, még télen is :)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin