2010-08-17

Tzatzikikrém

Azaz nagyon krémes tzatziki. Hogy mitől lett krémes? Ennek több oka is van. Az első pl. az, hogy a nyáron egy hét alatt 3x is ettem egymás után gazpacho-t, mire rájöttem, nem bírom nagy mennyiségben az uborka héját. A felfedezésem óta inkább megpucolom, ahol csak lehet. Így a tzatzikihez is hámozom, majd a 4 oldalas reszelő sajtreszelő részén egész kicsire reszelem. Megsózom, na nem nagyon, valahogy még mindig nem vagyok híve annak, hogy sóval kicsapassuk a zöldségek természetes levét. Kicsit megsózom, enyhén kinyomkodom, sok olívaolajat teszek rá, ez egy újabb ok, amitől krémes lesz, és adok hozzá egy nagy gerezd fokhagymát egy normál méretű uborkához. Egyik barátunkkal ellentétben nem vagyok híve annak sem, ha eszelősen fokhagymás a tzatziki. Kevés bors, és most jön a lényeg, tatatataaam, ahogy kisebbik gyerekem mondaná, a görög joghurt. Na nem az a Danone rettenet amit a TV-ben hirdetnek, legjobban a kekszes ötlete tetszik, hanem normális, 9%-os, natúr joghurt. Mert tegnap ilyet kaptam a Tescóban! (ingyenreklám, de gondoltam, mindenki örülni fog neki), 160 gr-os ugyanennyi forintért, lengyel gyártmány, a címke szerint nincs benne semmi plusz sűrítőanyag. Éljen, csak tartsák állandóan!

Klikk a képre a nagyításért!

19 megjegyzés:

Morzsa írta...

Hehe, a Danone félén én is jól kibosszankodtam magam, de amikor én vettem, még csak egyfajta volt, azon pedig még nem volt semmi figyelmeztetés, hogy ez egy édes joghurt (jó, az összetevőknél ott volt a cukor)
Most van egy lengyel gyártású Bakoma görög joghurt, egészen értékelhető állagú, igaz, az összetevőket nem nyálaztam végig, hogy az állag és a krémesség E-ktől van-e, vagy magától.
De a tzazikihez legjobb Cserpes, vagy a sima joghurt ugyanannyi tejföllel dúsítva (ez utóbbi ötlet a Görögo.-ba férjhez ment barátnőmtől származik)
Vagy elég lecsepegtetni a rendes joghurtot, de az nekem már túl tömény.
Ja, és én mixerrel szoktam pürésíteni az uborkát, majd azt is lecsepegtetem, csak, mert nagyon utálok reszelni ;-)))

Dolce Vita írta...

igen, erről a lengyelről van szó, elvileg nincs benne E, nem úgy mint Danonékban brrr
a mixelés jó ötlet, megvettem!

Dolce Vita írta...

konkrétan az, ami a képen is látható a háttérben, az a kék doboz. Jóvaj jobb és gyorsabb, mint a csöpögtetős verzió, plusz pont érte a Tecsónak

Zsuzsi írta...

Pont tegnap láttam a Sparban ilyen joghurtot. Jó, hogy írtál róla, mert magamtól nem biztos, hogy kipróbáltam volna, de így biztos, hogy fogok venni.

Elif írta...

Én is a minap próbáltam a Tesco eme remek újítását. Felőlünk lehetne egy icipicit savanykásabb, de mindenképpen jár a pont ezúttal az üzletláncnak, hiszen (nekünk) közel és elérhető áron beszerezhetjük, ha szükség van rá. :)
A reci meg szuper, hasonló az ízlésünk etéren, az uborkát én is teljesen vagy majdnem teljesen hámozom.

Bisztrókonyha írta...

Az Auchanban 2 féle görög joghurt is kapható. Ez a Bakoma és egy másik, ami 4esével van csomagolva. Abból létezik szedres, epres és mézes is. Vicces, hogy pont lengyel görög joghurtot veszünk. De ezt a fajtát anno Varsóban is imádtam. Pont jó. Miért csak nálunk megy ez a gyümölcsjoghurt ennyire? Lengyelo-ban egy csomó féle natúr van, görög, török, balkáni, még írót is lehet kapni minden boltban. mi meg együk a könnyű és finom féléket. Pfujj. utálom a bolti gyümölcsjoghurtot...
Dolce, off. Tic tac étterem vajon megvan még? A hétvégén ott ennénk :)

dalit írta...

A Nagy Lajos király - Erzsébet királyné sarkon a CBA prímában rendszeresen lehet kapni kimérve török joghurtot, ami isteni, sűrű.
Én a Cserpest már nem szeretem, valahogy megváltozott az állaga.

Skandikamera írta...

Ahány ház/cég/ország/üzletlánc, annyi joghurt... Én a Lidl-ben kapható "vedres" görög joghurtra esküszöm. Sima, selymes, nem túlzottan savanyú.

Apropó joghurt. A Svédországban forgalmazott török jughurton díszelgő szakállas öreg bácsiról kiderült, nem török, hanem görög. Ennél nagyobb sértés nem érhet görögöt. A tévedés két millió svéd korononájába került a joghurtot forgalmazó cégnek.

Elif írta...

Kedves Skandikamera, csatlakozom hozzád, mi is a Lidl joghurtját használjuk nap mint nap.
A görög bácsi török joghurton való szerepeltetése pedig valóban elég nagy ostobaság volt a gyártó cég részéről, tekintettel a két nemzet közőtt régóta fennálló feszültségre. Kívülálló szemmel talán kicsinyességnek tűnik, mégis biztos vagyok benne, hogy ezen a "bakin" mindkét nemzet polgárai komolyan felháborodnak. Hiszen török szemmel nézve: milyen módi az, hogy a sok millió török arc helyett egy görögöt választok a "török" jelzővel futó termékemre.
Én mindenesetre itthon, kis nyugodt hazánkban továbbra is, ahogy ezidáig meghitt nyugalommal használom a görög joghurtot török ételeinkhez. :)

duende írta...

Nagy kedvencem! :) Én is vettem most ezt a lengyel fajta görög joghurtot, eddig kénytelen voltam csöpögtetni, ha zalzikit akartam készíteni.
Én kaprot is, kevés friss mentát is vágok bele. És én is csak lájtosan fokhagymásan szeretem. És néha pár csepp citromlét is teszek bele - ha olyan a kedvem.

Morzsa írta...

Tényleg, a dobozt nem is vettem észre és/vagy csak nem ismertem fel.
Egyébként van a Sparban és a Coraban is.

Egyébként én már alaposan kiakadtam ezen a Danone féle görög joghurton, de legalább megértettem a reklámot: a görög nénik NEM adták oda a receptet, a nagy világcég kitalált tehát valamit, amit Ő görög joghurtnak gondolt ;-)))

http://drobekvilaga.blogspot.com/2010/05/bazi-nagy-gorog-joghurt.html

Dolce Vita írta...

Anna!

Tic-Tac biztos, májusban működött

A Lidlben csak 0,9%-os joghurtot láttam eddig sűrűt még sosem. Bár a Proseccót sem találom ott soha : (

Nekem pont az ízlik, hogy nem túl savanyú

Skandikamera, ez bizony csúnya reklámos melléfogás : )) amúgy is híresen jó a török-görög viszony

Hogy va Intersparban az még jobb, Tescóba nem szeretek járni, ha sietnék, és ugye mindig sietnék valahova vagy legalábbis gyűlölöm az időmet hipermarketben eltölteni

Névtelen írta...

Az Intersparban is kétféle görög joghurt van, a lengyel, a másik pedig tényleg görög! Mi azt vesszük, és egészen görögös. A lengyelt még nem mertük kipróbálni :-D

Orsi

Zsuzsi írta...

Persze, mert a Lidlis vödrös az krémes túró, de tényleg olyan, mit a görög joghurt.

Zsé írta...

Kriszta, gratula a zöld-fehér inverzes képhez, eszelősen jó.
A tzatzikit kipróbálom, eddig a Bűvös szakácsosat készítettem, remekül illik a lepénykenyeredhez!:-)
A joghurt témakörhöz: szerinted a 0,9%-os joghurt lecsepegtetve lesz valaha is sűrű?

Dolce Vita írta...

: )) sztem nem, h ameg igen, akkor 9000 Ft kilója, megéri? Holnapig pussz

Dolce Vita írta...

Zsuzsi!

Azt a túrót ismerem, gyümölccsel szoktam keverni a gyerekeknek, azért görög joghurtnak nem nevezném. És a Proseccót ma sem találtam meg!!!!!! : (((((

Zsé írta...

:) ez jó. Tegnap jutott ez eszembe, a tejboltban volt akciós vödrös joghurt, de 0,9%-os (250 Ft-ért, ennyiért lehet, hogy csak víz). Pedig a vödrös kiszerelés miatt már örömködtem, hogy nem kell a belvárosba mennem török joghurtért... Pussz.

Névtelen írta...

A joghurtot készíthettek otthon is:

Kell hozzá házi tej 1-2 liter:

- A tejet fel kell forralni.
- Majd hagyni kell visszahűlni 20-22 C fokra.
- Ekkor bele kell tenni egy ÉLŐFLÓRÁS natúr bolti joghurtot, pl Danon Activiát.
- 1-2 liter tejhez elég egy kis dobozzal.
- Szobahőmérsékleten 24 óra alatt lesz kész a joghurt! Olyan májszerűvé kell eddigre összeállnia.
- Érdemes nyáron az ablakba tenni míg télen meleg radiátor közelében elhelyezni.
- Ezután lehet ízesíteni. Pld Porcukrot tenni bele, meg gyümölcsöket amit szerettek.
- Vagy hagyjátok natúran.

Ha kész akkor hűtőbe kell tenni!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin