2010-09-21

Fokhagymás rostélyos

A héten nálam már Karácsony van, minimum 10-féle süti készül konyhában a napokban. Elsőre fura volt a szikrázó napsütésben, egy szál pólóban a szabadban karácsonyi hangulatot "stylingolni", de előre kell dolgozni. Hogy ne kapjak cukormérgezést (és Ti se) itt egy finom húsos recept, amely nagyon praktikus volt, több szempontból is. Egy lábosban, (majdnem) egyszerre tettem oda sülni a húst, a köretet és a kiegészítő mártást is. 10 perc alatt meg is volt az előkészület, majd 2 óra múlva (magától) az egyszerű, de isteni ebéd. Ilyen sűrű, fotózós időszakban nem is lenne többre energiám.
Kaptam a múlt héten egy kerámiabevonatos edényt, ebben sült mindez, illetve a praktikumban az edénynek is volt szerepe. Mindig is szerettem volna egy olyan edényt, amiben tudok fent a gázon körbesüthetem a húst, majd ugyanebben berakom a sütőbe. (konkrétan Jamie-s filmekből kattantam rá). A teflonjaimnak viszont mindnek van füle, a sütés így kizárt, mindig újabb edény kellett ehhez. Ennek a nem mellesleg irtó jól kinéző edénynek (a tálalást is ebben tudtam le) fedelestül, mindenestül süthető a füle. Ránézésre nem mondanám meg, de az. Körbesütöttem benne a húst, ráraktam a fedőt és ment a sütőbe, majd onnan az asztalra. Nekem találták ki.
Már korábban is láttam ezeket a kerámiabevonatos lábosokat, serpenyőket, de nagyon nem kavartak fel. Elsőre azt hittem, valami dizájn teflon, ami éppen fehér. Most megtudtam, hogy ez egy vékony kerámiabevonat a fémen, amely nagyon jó tapadásmentességet biztosít, nehéz megsérteni és szerintem jobban is tisztítható, mint a hagyományos teflon. Első tapasztalatra nagyon bevált, a húst gyönyörűen körbesütöttem rajta, de esélye sem volt leragadni, a sütőben sütéskor sem tudott ráégni a fröcskölődő zsír. Az enyém mérete pedig akkora, hogy egy csirke is belefér és woknak is használhatom.

Hozzávalók: 1 kg rostélyos egyben (az enyém egy nagy henger volt, rostélyost nem láttam még így árulni), 1 kg krumpli, fejenként 1 nagy fej fokhagyma, sok-sok rozmaringág, babérlevél

1. Melegítsük elő a sütőt 150 fokon. Borsozzuk, majd kötözzük körbe a húst babérlevéllel, rozmaringágakkal
2. Forrósítsunk fel egy serpenyőt, öntsünk rá kevés olajat, nagy lángon süssük kérgesre a hús minden oldalát
3. Adjuk mellé a hámozott, felkockázott krumplit, a félbevágott fokhagymafejeket, rozmaringot. Sózzuk a krumplit.
4. Fedjük le süssük 150 fokon két órán át.* Szeleteléskor sózzuk, mi fekete sóval ettük. Marhahúsra kifejezetten ezt szeretem.

* Ettől a sütéstől a marhahúsnak sült-főtt hús állaga lesz. Nagyon omlós, puha marad. Ideális kiegészítője a krémesre sült fokhagyma

14 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia,

meg tudnád mondani az edény márkáját, és hogy hol vetted?
Én is ilyen paraméterű edényt keresek éppen!

Köszi: Ildi

Vera írta...

Ilyen edényt én is régóta vadászok. Mi a márkája?

Dolce Vita írta...

Ildi, Vera,
Kikában kapni, a márkája Bialetti, ezen belül Aeternum Ceramica

Névtelen írta...

Ismét egy meggyőző fotó...
Naív a kérdés, de mi az a fekete só?

Dolce Vita írta...

Köszönöm, pedig csak egy gyors elkapott kép, bár tényleg élethű
Durva tengeri só, ami sztem szénnel színezett. Nekem marhahúsra és nyers tengeri halakra illik nagyon.

Ciripbogár írta...

de örülök,hogy kipróbáltad és bevált!

Itt Olaszországban nagyon népszerű, lassan tényleg kiszorítja a teflont, (ami már nem is teflon)de nekem még nincsen.
majd most veszek egyet!

Ludmilla írta...

A keràmiabevonatos edènyt csak ajànlani tudom èn is mindenkinek! Nekem egy ilyen serpenyom van kb 4-5 hònapja, csodàlatos! Ahogy ìrod, mèg konnyebb tisztìtani, mint a teflont, nem karcolòdik ès ami mèg nagyon fontos: biztos tudjàtok, hogy a megkarcolòdott teflont azèrt sem szabad hasznàlni, mert egèszsègre kàros anyagok juthatnak a sèrult bevonatbòl az ètelbe. Na, ez a veszèly keràmiànàl nincs!

GasztroRéka írta...

A KIKA oldalán nem találtam, de közben ráakadtam a www.bialetti.hu-ra meg a www.kavebolt.net-re. Mind a két oldalon kapható, sőt a márka csalás egyéb termékei is.
6200 Ft körül van az ára, teljesen jó! 5 év garancia van rá.
Szóval engem is nagyon megfogott! Remélem valamelyik családtagom megjutalmaz vele.;)
Milyen jó, hogy mi már nem alumínium konyhai kellékeken élünk!
Kriszta lassan szerződhet veled a cég, elég jól rákattantunk!
...de emlékszem, hogy a tésztagép amit bemutattál, annak is nagy sikere volt.:)

GasztroRéka írta...

Késő van:( márkacsaládot és nem csalást szerettem volna írni. Mennyivel jobb ára van, mint egy Zepternek!

Dolce Vita írta...

Igyekszem olyan dolgokat ajánlani, ami tényleg jó, konkrétan, ami nekem bevált, megspórolva ezzel másnak a keresgélést, kísérletezést. Lehet, hogy a honlapon még nincs, de az áruházban sztem lehet kapni

Névtelen írta...

Sziasztok!

A Coop újságban láttam, hogy ilyen edényeket többféle méretben lehet kapni jövő héttől hűségpontokért...azt hiszem..csak futólag láttam!!

Enikő

Névtelen írta...

Kedves Kriszta, a Bialetti honlapján a fekete színű láboshoz oda van írva, hogy 230 fokig sütőben is használható, a piroshoz nincs - ez azt jelenti, hogy csak a feketét lehet sütőbe tenni, vagy a piros mellől lefelejtették? Mondjuk a fekete drágább is...

Dolce Vita írta...

A füle miatt nem használható sütőben a piros, a feketének van olyan szilikon füle, amit sütőbe is lehet tenni

Névtelen írta...

Köszi!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin