2010-09-13

Ismertebb a pizzánál

Insalata di farro, tönkölybúza saláta. A tönkölybúzaszem, azaz farro az olasz konyha egyik leggyakrabban (egészben) használt gabonaféléje. Konyhai felhasználása egészen az ókorig nyúlik vissza, a római légiók ellátásának egyik alapja volt ez az értékes mag.
A tönkölybúza maga az egészség: nagyon magas a fehérjetartalma, jól emészthető és hasznosítható, magas a rosttartalma, bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban. Gyorsan hasznosítható energiához juttatja a szervezetet.
Olaszországban a középső régiókban találkoztam vele legtöbbször. Többet szerepel az éttermek étlapján, mint a pizza, az biztos. A valaha szegények ételeként számon tartott gabona (sok-sok más, régi egyszerű alapanyaggal együtt) ma már a csúcsgasztronómiában is megtalálható. Ezzel párhuzamosan a családi trattoriák, osteriák kínálatában is.
Legtöbbször salátának kínálják, akár nagyon egyszerűen, csupán olajjal és egy kevés borssal vagy gazdagon, sok zöldséggel, hüvelyesekkel vegyítve. (Levesbetétként lásd itt, a minap főzött csicseriborsó levesben). Készül belőle polenta, sós torta, csülökkel együtt főzve egytálétel, sütik fasírtszerűen. Ma talán Umbriában és Toszkánában használják a leggyakrabban.
A mostani recept is nagyon egyszerű, hamar elkészül, a végeredmény pedig egy laktató és tápláló, de mégis könnyű fogás. Diétára kifejezetten alkalmas, csak akkor ne igyunk hozzá bort! Kísérletezzünk bátran, babbal, lencsével, csicseriborsóval, cukkinivel, spenóttal, mángolddal, krumplival...

Hozzávalók: 15 dkg hántolt tönkölybúza (gerslire hasonlít), 2 szem paradicsom, 1 fej lilahagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, só, bors, jó minőségű, karakteres extra szűz olívaolaj

1. Sós vízben főzzük puhára a tönkölybúzát (kb. 25 perc), Ne főzzük szét, harapható, azaz al dente legyen
2. Szűrjük le, keverjük el olívaolajjal. Adjuk hozzá a felaprított petrezselymet, fokhagymát, felkockázott hagymát, paradicsomot. Borsozzuk

6 megjegyzés:

réka írta...

nagyon tetszik a recept, és a kép is ... :)

ehran írta...

Remek, épp salátaötletet akartam nézni, szóval köszi a tippet. :)

GasztroRéka írta...

Hallottam róla, hogy a tönkölybúza segészséges de még nem kísérletezem vele. Látom be sem kell áztatni!
Paradicsomos pestora van valami ötleted?
Azt aszalt paradicsomból készítik?
Szeretnék itthon készíteni!

Dolce Vita írta...

Ehran, nagyon gyors és finom, ajánlom

Réka!
Ami nincs megpucolva, azt 48 órán át kell áztatni, amelyik úgy néz ki, mint a gersli, annak elég 25-30 perc főzés

Igen, aszalt pari, kevés sűrített paradicsom, mehet bele ricotta, bazsalikom, fokhagyma, olaj, só

GasztroRéka írta...

Köszönöm!:)

Daisy írta...

Én készítettem mézes, mákos főtt tönkölybúzát és az nagyon finom volt.
Vettem pár hete megint és most ezt a salátát is elkészítem. Nekem nem jutott eszembe ilyen, de hát ezért vagy Te!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin