2010-10-21

Bodzás-vaníliás panna cotta

A panna cotta mindig jól teljesít, bátran lehet variálni különböző hozzávalókkal, és mindig pár perc alatt elkészül. A legjobb vendéges desszert. Ez a mostani változat bodzateával készült.
Nem akartam teával hígítani a tejszínes-tejes keveréket, hanem ebbe áztattam bodzavirágfiltert. Kicsit olyan érzésem volt ettől az egésztől, mint zokniban zuhanyozni (bár sosem próbáltam), elég fura tejbe filtert áztatni. Nem tudom, hogy 100%-ban kiázik-e egy filter a zsíros közegben, szerintem nem, de a 3 filter arra elég volt, hogy kellemes bodza ízű legyen a panna cotta.
A teljes bodza hangulatot a bodzaszirup tette teljessé, ehhez golden syrupot használtam. Minden második angol sütirecepten szerepel a golden syrup, tegnap kaptam ilyet a Tecsóban. Természetesen nem folyékony nádcukorból is készíthetjük a bodzaszirupot.


Még panna cotta:
Meggyes
Málnás 1
Málnás 2
Sáfrányos
Kókusztejes
Alaprecept

Hozzávalók: 5 dl tejszín, 5 dl tej, 1 vaníliarúd, 6 db filteres bodzavirág, 3 evőkanál nádcukorszirup, kristálycukor, 6 lap lapzselatin, negyed citrom

1. Öntsük a tejet, tejszínt egy lábosba, adjunk hozzá a ízlés szerint kristálycukrot (szerintem az a jó ha nem túl édes), a vanília kikapargatott magjait, forraljuk fel
2. Kapcsoljuk le alatta a gázt, áztassunk benne 10 percig 3 teafiltert, majd keverjük el benne a zselatinokat
3. Öntsük poharakba
4. Ha teljesen kihűlt, tegyük őket 2-3 órára a hűtőbe
5. Forraljunk fel 0,5 dl vizet, áztassuk ki benne a másik 3 filtert, adjuk hozzá a cukorszirupot és egy kevés citromot. Forraljuk fel újra, majd tegyük félre. A kiborított panna cottákra szedjünk egy evőkanál szirupot.
Ha szemcsés cukrot használunk, akkor 1 dl vizet forraljunk, és forralva sűrítsük az öntetet a felére!


A bárányhimlő második felvonása mellé bónuszként beszereztünk egy kartörést is. Ő legalább vidám : )

14 megjegyzés:

Bisztrókonyha írta...

Más bodzaként a sima vaníliás pc mellét el tudom képzelni a bodzalekvárt Most főztem be , kissé macerás bogyózni, de isteni! (természetesen ültetvényről való bodza, nem útszéli koszos-poros-izés)
Gyógyulást a sebesültnek!

Nelli írta...

Nagyon finom lehet!:-)

sos_glutén írta...

Már alig várom, hogy fél háromkor elszabaduljak az irodából!!! Irány egy bolt majd haza panna cottát gyártani. A leírt adag felezhető? Úgy is sikerül?
A gyerkőcnek mielőbbi felépülést, bár a kép alapján (leszámítva a gipszet) már kutyabaja :-)

kkyra írta...

Szia DV!

Köszönöm,hogy ismét panna cotta!
Örök kedvenc!

Ildikó írta...

Légyszi, egyszer csinálj egy zselatinmenteset! Úgy szeretném elkészíteni, de hű vegetáriánus lévén nem megy :(

Dolce Vita írta...

igaz, ígértem már ezer éve (mennyire vagy vega? tojás mehet, mert abban az van. Amúgy létezik vega zselatin: az agar-agar, keress rá a neten!

Zizi írta...

Ildikó!
Én is agar-agart használok, bár nagyon ritkán készítek olyan ételt, amihez kell. Én Rapunzel márkájút vettem a Mediline nagykereskedésben (http://mediline.hu).

Ildikó írta...

Lakto-ovo vegetáriánus vagyok, tehát tejtermék és tojás jöhet. Köszönöm a segítséget, hallani már hallottam az agar-agar-ról, de még nem volt hozzá szerencsém. Zizi, megnézem a honlapot, köszönöm!

Névtelen írta...

Szia!

Szeretném megkérdezni, hogy a Golden Syrup-ot hol találtad a TESCO-ban? Milyen részlegen? Én kerestem nálunk (Pécs), de sehol nem találtam, a "segítőkész" eladók még csak nem is hallottak róla....
Köszönöm
Judit

Dolce Vita írta...

a nemzetközi polcon, ahol ázsiai, indiai stb kellékek vannak

Névtelen írta...

Kedves Kriszta!
segítenél abban, h a karamell szószt hogyan kell elkészíteni a panna cottahoz? mikor kész a panna cotta és beleönteném a kehelybe előtte kell a karamell szószt is vagy tálaláskor a rá önteni?:)
Köszi

Dolce Vita írta...

tálaláskor rácsorgatnni. 4 evőkanál cukrot világosra kell karamellizálni, felönteni 1 dl vízzel (vagy még jobb, ha fele-fele víz és frissen facsart narancslé), majd melegíteni, hogy felolvadjon újra a karamell és sűrűre forralni

Névtelen írta...

hogy ha sikerült beszereznem golden syrupot, akkor ezt a részt nem kell megcsinálni ugye ? " Forraljunk fel 0,5 dl vizet, áztassuk ki benne a másik 3 filtert, adjuk hozzá a cukorszirupot és egy kevés citromot. Forraljuk fel újra, majd tegyük félre. " Köszi

Dolce Vita írta...

de, a filtereket áztasd ki így is, majd ehhez tedd a golden syrupot, fell vele főzni, mert be kell sűríteni valamennyire. A citromot a besűrítés után tedd hozzá!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin