2010-12-08

Panforte

Tíz évvel ezelőtt lehetett, mikor első nagy olasz utunkon jártunk férjemmel, hogy a mesés Siena város (azóta is a kedvencem, kötelezően megnézendő város, Duccióstul, mindenestül) környékén autózva, azt hittem meghibbantam, csokoládészagot éreztem a levegőben. Mindezt a szép, dimbes-dombos, ciprussorokkal övezett képeslap toszkán táj kellős közepén. Két kanyarral odébb kiderült, nem én bolondultam meg, hanem egy panforte készítő üzem közelében autóztunk el. A panforte a város jellegzetes édessége, történelme egésze a 13. századig nyúlik visssza, jellegzetes toszkán, karácsonyi édesség, sok-sok csonthéjassal, kandírozott citrusokkal, fűszerekkel és mézzel. Ma olyannyira elterjedt eme olasz cukrászati remekmű, hogy már egész évben, az ország szinte minden vidékén kapható. A panpepato és a panettone mellett a legjobb olasz karácsonyi desszert. Receptje a Dining Guide-on olvasható.
És egy hír a webshopról (csak amíg nem készül el a FB profilja) olasz, papír panettone sütőformák érkeztek, korlátozott mennyiségben. Recept hozzá pedig hírlevélben lesz.

30 megjegyzés:

Anett írta...

Ez valami mennyeien néz ki!Sosem tudom eldönteni,hogy a receptekért vagy a fotókért vagyok oda jobban:)

jy írta...

Anett hozzászólását ismételném, szóról szóra. :)
Judit

Hapci írta...

Aki guglizás nélkül leírja a pandoro, panettone, panforte és panpepato fontosabb jellegzetességeit, kap tőlem egy virtuális puszit.
(nők előnyben, a házigazda nem jácchat):)

sens írta...

a papírok közül már egyik sincs készleten ..:(
lesz még ?

Csicsi írta...

Szupergyors volt a regisztráció a boltodba, köszönöm! A kívánságlistára írt panettoneformák, remélem, megérkeznek ünnepek előtt, ha nem, az sem tragédia :o)

Névtelen írta...

Szia!

A fűszerekhez tudnál megadni körülbelüli mennyiséget? Amikor elsőre készítek valamit, szeretem, ha van támpont, aztán másodszorra, már tudom alakítani. :)

Köszi előre is!
Ágnes

chriesi írta...

Milyen rég készülök már ezt megsütni, de mindig csak halogattam. Istenien néz ki az már igaz.

Dolce Vita írta...

Kb. 200 db forma volt, 1 nap alatt elkapkodtátok : ) Hétfőtől lehet újra rendelni

Zsófi írta...

Kriszta, szeretnék formát, de annyira szar a netem, hogy alig viszi az oldaladat. tudsz segíteni? nagyon kéne karácsonyra jó pár db.

örökhála
zsófi

Moha írta...

Kriszta ez gyönyörű, szeretném megsütni, egy kérdésem van: ostyalap alatt melyiket érted? Az egész hártyavékony fehér színűt? Mert olyat tavaly kaptam, de csak apró korong, és picit nagyobb téglalap alakút. Hol vehetnék nagyobb méretben? (itt ugye azt írod, hogy 20 cm átmérőjű lesz a süti)

cookiemonster írta...

En nagyon szeretnek hirlevelet kapni de nem talalom hol lehet feliratkozni ): Biztos nagyon bena vagyok de segits rajtam legyszi!

Edit írta...

Kriszta, nem tudnál közzétenni egy panettone receptet is? lehet talalni a neten is, de nem biztos h pont olyan illllllatos, foszlos es puha lesz mint az amit a hipermarketekben lehet kapni ... Mi a titka az igazi panettonenak???? Koszi szepen

Névtelen írta...

Szia Kriszta!Olvastam a receptjeidet a Szuflè magazinban.Lenne egy kérdésem a kókuszos-marcipános kekszről,hogy meddig tartható el,tehát Karácsony előtt hány nappal lehet kisütni?Köszönöm előre is.Kati

Dolce Vita írta...

Cookiemonster!

Vagy regisztrálsz, vagy az oldalsó menüsorban (a nyitóoldalon nem, de beljebb mindenhol) találod a hírlevélre feliratkozást. Név, e-mail kell hozzá

Edit!
Hírlevélben lesz a recept hamarosan

Kati!
3-4 nappal korábban bőven, sütisdobozban kicsit visszapuhul, inkább csak letakarva tartanám

Juci írta...

És nekem egy arrabiata receptet?
Tudom, hogy nem éppen karácsonyi, de annyira ennék egy jó arrabiátát.
Köszi!

Névtelen írta...

Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!Kati

Csupa Csoki írta...

Szia!

Lenne egy kérdésem/kérésem, a fehércsoki szalámi receptedet linkelhetném a blogomba? Nemrég akadtam rá a receptre és ma el is készíteném!

Dolce Vita írta...

Csupa csoki!
persze, csak legyen aktív link! köszi

Juci!
jogos, bár én nem nagyon szeretem, inkább az amatriciana a kedvencem. (ebbe is teszek néha egy kis csípőset). Ezt megtalálod a blogon

Csupa Csoki írta...

Rendben, még egy kérdésem lenne. Bár elég régen tetted fel a receptet, de meg tudnád mondani, hogy milyen kekszet használtál? Én sima háztartási keksszel csináltam és boci csokival, de nem lett olyan szép fehér, inkább barnás lett a színe, bár nagyon ízlik, és ami a legjobb, hogy pár percet alatt kész is lett!

Dike írta...

Kriszta! Ezekben a papír formákban önállóan lehet sütni a panettonékat (tehát megtartja a tésztát) vagy ez inkább csak betét mint a muffinkapszli? Köszi a választ!

Dolce Vita írta...

Dike, ebben lehet sütni önállóan

ZSKF nemzetközi tanulmányok MA-levelező írta...

Kedves Kriszta,
a Szuflé magazinból (ami egyébként kiváló) megcsináltam a Háromsajtos penne sütőben sütve című tésztaságot. Hát... Nekem nem jött be: a tetején lévő penne kiszáradt, a tojás a sajttal rántottává lényegült át. Nem kevés a receptben lévő fél liter tej hozzá? Csak azt a jó sok sajtot sajnálom. üdv
Ágnes

Névtelen írta...

Ezt a Google csoportot választotta ki a rendszer. Meglepődtem. Bocs. Ágnes

Dolce Vita írta...

Ágnes!

Sajnálom, hogy nem ízlett, nekem a teteje pont olyan lett, mint bármelyik sütőben sült tésztáé, belül, meg mint egy frittata, vagy ha nálunk ez jobban ismert mint a sütőben sült sajtos tészta. : )
Az elkészítés gyorsasága miatt, illetve hogy nem kell külön vízben főzni a tésztát nekem nagyon tetszett, de ízlések és pofonok.. remélem, nem kellett kidobni

Névtelen írta...

Feljebb kérdeztem, de nem kaptam választ, hátha most. :)
Kb. mennyit tettél bele az egyes fűszerekből? Főleg a bors érdekelne...

Köszi!
másik Ágnes :)

Dolce Vita írta...

bocs, pedig olvastam, de kimaradt

borsból 3-4 tekerésnyit a darálóval (kb. fél mokkásk.), szerecsendióból egész kevés, korianderből, gyömbérből és szegfűborsból 1-1 csapott mokkáskanál, fahéjból talán kicsit több.

Névtelen írta...

Köszönöm a választ! Biztos kipróbálom, mert nagyon jól néz ki!

Ágnes

Moha írta...

Én is feljebb kérdeztem, hátha most jön rá válasz:)
Azt szeretném tudni, hol lehet kapni ekkora méretben a vékony ostyát amin sütötted a panfortét?
Köszi!

Andibogár írta...

Szeretnék érdeklődni, hogy idén mikor lesz rendelhető a panetotte sütőforma?
Előre is köszönöm a választ.
üdv
Andrea

Dolce Vita írta...

Andrea!

remélem, már a jövőhéten

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin