Tíz évvel ezelőtt lehetett, mikor első nagy olasz utunkon jártunk férjemmel, hogy a mesés Siena város (azóta is a kedvencem, kötelezően megnézendő város, Duccióstul, mindenestül) környékén autózva, azt hittem meghibbantam, csokoládészagot éreztem a levegőben. Mindezt a szép, dimbes-dombos, ciprussorokkal övezett képeslap toszkán táj kellős közepén. Két kanyarral odébb kiderült, nem én bolondultam meg, hanem egy panforte készítő üzem közelében autóztunk el. A panforte a város jellegzetes édessége, történelme egésze a 13. századig nyúlik visssza, jellegzetes toszkán, karácsonyi édesség, sok-sok csonthéjassal, kandírozott citrusokkal, fűszerekkel és mézzel. Ma olyannyira elterjedt eme olasz cukrászati remekmű, hogy már egész évben, az ország szinte minden vidékén kapható. A panpepato és a panettone mellett a legjobb olasz karácsonyi desszert. Receptje a Dining Guide-on olvasható.
És egy hír a webshopról (csak amíg nem készül el a FB profilja) olasz, papír panettone sütőformák érkeztek, korlátozott mennyiségben. Recept hozzá pedig hírlevélben lesz.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
30 megjegyzés:
Ez valami mennyeien néz ki!Sosem tudom eldönteni,hogy a receptekért vagy a fotókért vagyok oda jobban:)
Anett hozzászólását ismételném, szóról szóra. :)
Judit
Aki guglizás nélkül leírja a pandoro, panettone, panforte és panpepato fontosabb jellegzetességeit, kap tőlem egy virtuális puszit.
(nők előnyben, a házigazda nem jácchat):)
a papírok közül már egyik sincs készleten ..:(
lesz még ?
Szupergyors volt a regisztráció a boltodba, köszönöm! A kívánságlistára írt panettoneformák, remélem, megérkeznek ünnepek előtt, ha nem, az sem tragédia :o)
Szia!
A fűszerekhez tudnál megadni körülbelüli mennyiséget? Amikor elsőre készítek valamit, szeretem, ha van támpont, aztán másodszorra, már tudom alakítani. :)
Köszi előre is!
Ágnes
Milyen rég készülök már ezt megsütni, de mindig csak halogattam. Istenien néz ki az már igaz.
Kb. 200 db forma volt, 1 nap alatt elkapkodtátok : ) Hétfőtől lehet újra rendelni
Kriszta, szeretnék formát, de annyira szar a netem, hogy alig viszi az oldaladat. tudsz segíteni? nagyon kéne karácsonyra jó pár db.
örökhála
zsófi
Kriszta ez gyönyörű, szeretném megsütni, egy kérdésem van: ostyalap alatt melyiket érted? Az egész hártyavékony fehér színűt? Mert olyat tavaly kaptam, de csak apró korong, és picit nagyobb téglalap alakút. Hol vehetnék nagyobb méretben? (itt ugye azt írod, hogy 20 cm átmérőjű lesz a süti)
En nagyon szeretnek hirlevelet kapni de nem talalom hol lehet feliratkozni ): Biztos nagyon bena vagyok de segits rajtam legyszi!
Kriszta, nem tudnál közzétenni egy panettone receptet is? lehet talalni a neten is, de nem biztos h pont olyan illllllatos, foszlos es puha lesz mint az amit a hipermarketekben lehet kapni ... Mi a titka az igazi panettonenak???? Koszi szepen
Szia Kriszta!Olvastam a receptjeidet a Szuflè magazinban.Lenne egy kérdésem a kókuszos-marcipános kekszről,hogy meddig tartható el,tehát Karácsony előtt hány nappal lehet kisütni?Köszönöm előre is.Kati
Cookiemonster!
Vagy regisztrálsz, vagy az oldalsó menüsorban (a nyitóoldalon nem, de beljebb mindenhol) találod a hírlevélre feliratkozást. Név, e-mail kell hozzá
Edit!
Hírlevélben lesz a recept hamarosan
Kati!
3-4 nappal korábban bőven, sütisdobozban kicsit visszapuhul, inkább csak letakarva tartanám
És nekem egy arrabiata receptet?
Tudom, hogy nem éppen karácsonyi, de annyira ennék egy jó arrabiátát.
Köszi!
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!Kati
Szia!
Lenne egy kérdésem/kérésem, a fehércsoki szalámi receptedet linkelhetném a blogomba? Nemrég akadtam rá a receptre és ma el is készíteném!
Csupa csoki!
persze, csak legyen aktív link! köszi
Juci!
jogos, bár én nem nagyon szeretem, inkább az amatriciana a kedvencem. (ebbe is teszek néha egy kis csípőset). Ezt megtalálod a blogon
Rendben, még egy kérdésem lenne. Bár elég régen tetted fel a receptet, de meg tudnád mondani, hogy milyen kekszet használtál? Én sima háztartási keksszel csináltam és boci csokival, de nem lett olyan szép fehér, inkább barnás lett a színe, bár nagyon ízlik, és ami a legjobb, hogy pár percet alatt kész is lett!
Kriszta! Ezekben a papír formákban önállóan lehet sütni a panettonékat (tehát megtartja a tésztát) vagy ez inkább csak betét mint a muffinkapszli? Köszi a választ!
Dike, ebben lehet sütni önállóan
Kedves Kriszta,
a Szuflé magazinból (ami egyébként kiváló) megcsináltam a Háromsajtos penne sütőben sütve című tésztaságot. Hát... Nekem nem jött be: a tetején lévő penne kiszáradt, a tojás a sajttal rántottává lényegült át. Nem kevés a receptben lévő fél liter tej hozzá? Csak azt a jó sok sajtot sajnálom. üdv
Ágnes
Ezt a Google csoportot választotta ki a rendszer. Meglepődtem. Bocs. Ágnes
Ágnes!
Sajnálom, hogy nem ízlett, nekem a teteje pont olyan lett, mint bármelyik sütőben sült tésztáé, belül, meg mint egy frittata, vagy ha nálunk ez jobban ismert mint a sütőben sült sajtos tészta. : )
Az elkészítés gyorsasága miatt, illetve hogy nem kell külön vízben főzni a tésztát nekem nagyon tetszett, de ízlések és pofonok.. remélem, nem kellett kidobni
Feljebb kérdeztem, de nem kaptam választ, hátha most. :)
Kb. mennyit tettél bele az egyes fűszerekből? Főleg a bors érdekelne...
Köszi!
másik Ágnes :)
bocs, pedig olvastam, de kimaradt
borsból 3-4 tekerésnyit a darálóval (kb. fél mokkásk.), szerecsendióból egész kevés, korianderből, gyömbérből és szegfűborsból 1-1 csapott mokkáskanál, fahéjból talán kicsit több.
Köszönöm a választ! Biztos kipróbálom, mert nagyon jól néz ki!
Ágnes
Én is feljebb kérdeztem, hátha most jön rá válasz:)
Azt szeretném tudni, hol lehet kapni ekkora méretben a vékony ostyát amin sütötted a panfortét?
Köszi!
Szeretnék érdeklődni, hogy idén mikor lesz rendelhető a panetotte sütőforma?
Előre is köszönöm a választ.
üdv
Andrea
Andrea!
remélem, már a jövőhéten
Megjegyzés küldése