2011-01-16

Paprikaleves

Szombat ebédre 5-féle krémlevest ettünk. Fotóztam őket, és nem akarom magam fényzeni, de mind nagyon finom lett, muszáj volt megenni őket. Pedig elsőre nem lelkesedtem 100%-osan a februári témámért a NLK-ba, miszerint krémleveseket kell készítenem. A végére pedig teljesen belelkesedtem. Ez a paprikás ízlett a legjobban, ennek a receptjét felteszem ide előre, a lap csak 2 hét múlva jön ki.
A paprikakrémleveshez a gazpacho-nál már jól bevált fűszeres kenyérrudat használtam levesbetétnek, tökéletesen passzolt hozzá. Tudom, a kápia nem egy tipikus téli termék, de ez a leves nagyon jó melengető a hideg időben. Nekem korábban volt nyárról lefagyasztva kápiakrémem (a "zöldséglével felöntés" pontig ugyanúgy készítettem, mint ezt a levest), ha valakinek akad véletlenül ilyen, ezt is használhatja alapnak a leveshez.

Hozzávalók: 0,5 kg kápia paprika, 1 fej vöröshagyma, fél dl száraz fehérbor, olívaolaj, só, bors, 2 evőkanál mascarpone, kenyérrúdhoz: 4 szelet toastkenyér, olívaolaj, szárított zöldfűszerek vegyesen (kakukkfű, oregánó stb.), tengeri só

1. A paprikák csumáját szedjük ki, majd 200 fokos sütőben süssük kb. 25-30 percig. Ha teljesen kihűltek szedjük le a héját.
2. Kockázzuk fel a hagymát, olívaolajon kis lángon kezdjük el pirítani, mikor már üveges öntsük rá a bort, forraljuk 5 percig, majd adjuk hozzá a megpucolt, feldarabolt paprikát is.
3. Öntsük fel 1 liter zöldséglével, lefedve főzzük 25 percet, majd turmixoljuk le, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a mascarponét.
4. Közben vágjunk hasábokat a kenyérből, Egy serpenyőt hevítsünk fel, öntsünk bele kevés olívaolajat, tegyük bele a fűszereket, sót. Kicsit pirítsuk meg a fűszereket, majd tegyük bele a kenyérrudakat, és enyhén pirítsuk meg őket. Papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk a felesleges olajat róla

16 megjegyzés:

Oleg Kosevoj írta...

Kívánom.
Bár az 50 kg parika ijesztő...))

Névtelen írta...

Jesszusom...erre a receptre vártam már mióta! (még ha nem is tudtam róla, hogy erre várok...) :)))
Egyszer ettem a Csalogányban egy paprikalevest (belugalencsével és posírozott tojással)... azóta is sokszor eszembe jut! Mindenképp kipróbálom! Köszi
üdv
Petra

bévé írta...

3 perce jöttem haza 3 gyönyörű kápiával. Lehet, hogy leves lesz belőle ;)

Nagyon helyesek ezek az edénykék. Zománcosak és lejött róluk a glazúr vagy agyag/kerámia és direkt hiányos a máz?

Nelli írta...

Finom lehet!:-)Kápia paprikából pedig különösen.

ehran írta...

Oleg: Amíg nincs mellette, hogy hány adagnak is kell lennie, teljesen korrekt lehet - bár 1 liter folyadékkal kétségtelenül sűrű lesz. :)
Tényleg jól hangzik, lassan beindul nálunk is a krémleves "szezon", majd kipróbálom.

Dolce Vita írta...

: )) a nulla rossz helyre került: 0,5 kg a paprika

Névtelen írta...

Hááát... én öt kilóból csináltam, jó sűrű lett... :-D

Ági, aki főz írta...

Mondjuk mi nyaranta simán megsütöttünk egy zsák (15-20 kg) paprikát. Aztán persze lefagyasztottuk.

Leush írta...

Húúú, ez nagyon finomnak látszik, igazán étvágygerjesztő kép. Apropó, meg vagy elégedve az új géppel? Visszaolvastam az első bejegyzést ezzel kapcsolatban, és akkor aggályaid voltak a kevesebb AF pont miatt. Beigazolódott, vagy nem jelent számottevő hátrányt?
Üdv,
Leush

Névtelen írta...

Mi van a januári NLK-val? Nincs is, vagy csak én nem találom?

Dolce Vita írta...

nincs, a decemberi mindig összevont szám í8ahogy a július-augusztusi is) 10 szám van egy évben

Lívi írta...

Kedves Kriszta!
Már a NLK előtt is ismertem a blogodat, és időnként sütök-főzök innen ezt-azt. A siker mindig garantált :-)
A NLK-ban eddig is a Te cikkeid tetszettek a legjobban: ahogy azt már itt a blogon is megszokhattuk, a receptek egyszerűek, a fotók pedig elképesztően gyönyörűek (szerintem klasszisokkal színvonalasabbak, mint a többieké).
A februári NLK szerintem gyengébb lett, mint szokott. Végiglapoztam, és nagyjából csak a Te összeállításaid fogtak meg. Azok viszont nagyon. Megfőztem már a körtés zellerkrémlevest - fantasztikus volt! Már be is írtam a kis receptesfüzetembe. És már vár a kukorica is a sorára, hogy valamikor currys krémlevessé avanzsáljon.
De amiért most igazándiból elkezdtem írni ezt a kommentet: tegnap volt a férjemmel a 15 éves évfordulónk. Sajnos a nagyszülők lebetegedtek, nem volt, akire rábízzuk a gyerekeket, hogy elmehesünk kettesben vacsorázni, így jövő hétre halasztódott az éttermezés. Elkezdtem hát gondolkodni, milyen meglepetés kéne az adott napra. Talán egy torta? Aztán a Te "Romantikus vacsora" összeállításod adta az ötletet, hogy ha nem is kettesben, és nem is étteremben, de legyen egy emlékezetes vacsi aznap.
Gyönyörűen megterítettem, gyertyafény, halk zene, még menüsort is írtam :-)
Előételnek a csirkemájparfét készítettem el, amit a ricottakrémnél bemutatott fotó alapján szivecske alakú crostinivel tálaltam - ez a négyéves lányomnak is nagyon tetszett ;-) A fő fogás a sült kacsamell volt, karamelles körtével. Még soha nem sütöttem kacsamellet, ezért izgultam kicsit, de bíztam, hogy ha követem a leírást, sikerülnie kell. És így is lett. A kacsamell olyan volt, amilyennek lennie kell: kívül ropogós, belül rózsaszín. Tökéletes! :-)
Desszertnek saját kútfőből dobtam össze egy málnás joghurttortát, mert volt egy fél vödör török joghurt a hűtőben, ami már igencsak elhasználásra kívánkozott.
Nem értek a borokhoz, de karácsonykor Vayi Cuvée-t ittunk, és annyira ízlett mindkettőnknek, hogy tegnapra is ebből vettünk egy üveggel. Ha illett 'hivatalosan' a menühöz, ha nem, nekünk most is nagyon ízlett :-)
Szóval összefoglalva: a vacsora remekül sikerült! Hálásan köszönöm Neked az ínycsiklandó recepteket!
A férjemtől egész vacsora alatt csak ezt hallotam: "mmm" "mmm". Ritka, hogy ő túlzásba essen a dicséretekkel, de tegnap egyrészt látszott rajta, másrészt többször is elmondta, hogy NAGYON-NAGYON finom lett minden :-)
Mikor a facebookra feltett pár fotót, volt aki megkérdezte, hogy hol voltunk :-)
Még egyszer köszönet mindenért, további sok sikert a munkádhoz - a NLK-ban és azon túl is!

Dolce Vita írta...

Lívi!

Nagyon örülök, hogy ilyen sikert arattál a menüvel és emlékezetes lett a 15. évforduló. : ))
A levesek közül a paprikásat ajánlom nagyon, nekem ez ízlett a legjobban!

Névtelen írta...

Én azt szeretném kérdezni, hogy a receptben megadott mennyiségből hány főre elég leves készül?
Köszi!
Zita

Névtelen írta...

Ja és még egy kérdés.:) A turmixolás az még melegen a főzőedényben történik?
Köszi!
Zita

Dolce Vita írta...

Zita!

4 főre szól a recept, 2,5 dl adagokra. Igen, az edényben melegen kell turmixolni

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin