2011-02-03

Édesköményes, borban főtt kolbász

Házikolbász készítéséhez nem kell feltétlen hajnalban kelni, néhány pálinka elfogyasztása után végignézni, ahogy szegény röfinek elvágják a torkát, majd felfogják a vérét. Az egész procedúra lehet egy szép, kényelmes, szombat délelőtti foglalatosság, ebédre pedig kész is frissen sült kolbász. Több olyan olasz recepttel is találkoztam már, ahol a főzelékhez készült kolbász betöltése teljesen hétköznapi mozzanat a recept leírásában. Miért is ne lenne az, hiszen kis mennyiségben pillanatok alatt megvan. Csak egy töltő kell hozzá, első nekifutásra kérjünk egyet kölcsön, aztán úgyis veszünk egy sajátot. Persze az egész napos disznóvágás is óriási élmény, évente 1x mi is beiktatunk egyet. Most is éppen pihennek a hurkák és kolbászok, finocchionák a kisházban. Sőt, idén lesz sózott fokhagymás, boros, rozmaringos tokaszalonna, azaz lardo is.
Persze kis mennyiséghez nem kell öldökölni, vegyünk húst, zsírszalonnát és belet megbízható hentesnél. A kolbászkészítéssel amúgy még a hentesünk szemében is nagyot nőhetünk. "Aranyos, mit adhatok?"- kérdezte a hentes. Kicsit lesajnáló hangnemű volt a kérdés, szerintem egy csirkemellfilét nézett ki belőlem a pasas. Kértem 25 dkg darált sertést, 25 dkg-t egyben, 25 dkg zsírszalonnát, ekkor már felszaladt a szemöldöke, a bél hallatán mosolyogni kezdett és azon nyomban egyenrangú partnerek lettünk. Rögtön megvitattuk a receptet, ekkor meg már elismerő csodálkozás ült ki az arcára. Bár a csipet fahéjat már furának tartotta. Édesköményes kolbász, paradicsomos boros mártásban sütve. Zseniális.
A recept a Dining Guide-on olvasható.

11 megjegyzés:

4Gyerek írta...

Hűha...honnan ezek a remek kolbász inspirációk?
mi ma vittük füstöltetni az idei adagot (feltételezem családunk létszámát, kolbász irántiközömbösség teljes hiányát figyelembe véve, igenis nem elegendő volt az adag).

Kérdés: szerinted ha most megmaradt síma kolbásznak való disznóbelünk, azt befagyasztva bevethetem később ilyen évközbeni apróbb töltésekre? mert ezzel most nagyon felcsigáztál.

Pötipite írta...

A múltkor szemeztem egy darálóval,elsősorban a kolbásztöltő funkciója miatt.Most megkaptam az utolsó lökést.:)
Mi évente családilag töltünk vagy 100 szálat és nem elég.Szeretem,de itthon szeretnék kicsiben kísérletezni,szerintem is nagyon jó dolog a házi kolbász,kis tételben is.

duende írta...

Fantasztikus! :)
Épp most vettem egy zacsi édesköményt, mert rengeteget használom fűszerként, az egyik legnagyobb kedvencem. De csak teaként lehet venni, fitotékában. Most megint lesz jódarabig! :)

nagyvárosi lány írta...

már a nők lapja konyhában is olvastam az összeállításodat (ugye abban volt?) a házi kolbásztöltésről, de még mindig nem merem kipróbálni:) de nemsokára erőt veszek magamon, mert ez annyira jól néz ki, hogy muszáj elkészíteni!

tigrimama írta...

Véletlen egybeesés, mi pont most csináltunk a hétvégén 6 féle kolbászkát (a Stahl magazin receptjeit felhasználva-csak sütni). Pár hét múlva pedig nekiállunk a nagy szárazkolbász hadműveletnek - a Nők Lapja Konyhával :)
Azért én 1 kiló kolbászért nem állnék neki, mert most is egy fél nap volt, mire elpakoltuk és elmosogattuk a kellékeket :)

chilii írta...

Jelentem én is kipróbáltam a finocchiona receptedet, és fantasztikus lett, úgyhogy jöhetne még egy-két spéci szalámi recept! :)

Dolce Vita írta...

Ha jól tudom, a belet lehet fagyasztani
Sztem nem olyan nagy munka azért, persze utána a töltőt el kell mosni, az biztos

Névtelen írta...

jövő hétvégén mi is disznóölésre készülünk.szívesen megcsinálnánk azt a bizonyos lardo-t,ha elárulod a receptjét.(egyébként a borsos kolbász recepted nekünk bevált,sőt ismerősök is kéréték).köszi előre is!
Alika

Dolce Vita írta...

az érlelése ugyanúgy van, mint a magyar sózott szalonnáé, csak a sóhoz kell sok-sok durvára darált bors, és apróra vágott rozmaring (mehet még kevés kakukkfű, babér is akár) ebben kell érlelni a szalonnát.

Névtelen írta...

Én is megcsináltam a kolbászt, csodás lett. Egy részét megfőztem borban,nagyobbik részét pedig lefüstöltem. Hetente megvágok egyet, érdekel, hogy miként alakul.
Köszi a lardo receptet is.
gambas

Dolce Vita írta...

Mi is füstöltettünk le egy adag édesköményes szalámit, még nem vágtuk meg, türelmesek vagyunk. 3 hetes most

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin