2011-04-25

Húsvéti kalácsunk

Többször írtam már, hogy a gyerekek nagyon szeretik a kalácsot, én meg a bolti kalácsoktól idegbajt kapok. Végre találtam egy nagyon jó receptet, nem túl édes, csak egy kevés méz van benne, semmi cukor, az állaga pedig közepesen sűrű. A megsütött adag mennyiségileg 2 napig bírta, és a minősége a 2. napon is ugyanolyan volt mint sütés után. Hetente fogok egyet sütni belőle. 1,5+fél órát kelt összesen (sietnem kellett vele), de így is gigantikus méretű fonat lett belőle. Legközelebb annyit fogok módosítani, hogy az első kelesztést hosszabbra veszem, minimális élesztőízt éreztem a kalácsban. A recept a Kenyérsütés enciklopédiájából való, immáron a sokadik nagyon jól működő recept a könyvből.

Hozzávalók: 65 dkg BL 80-as liszt, 1 kk só, 2,5 dkg friss élesztő, 2 bő kk méz, 2 tojás (az egyik nagyon nagy legyen), 1, 2 dl langyos tej, 150 g natúr joghurt, 5 dkg vaj, mák a szóráshoz

1. Keverjük a tejet krémesre az élesztővel és a mézzel
2. A lisztet keverjük el a sóval, majd keverjük hozzá a tojást, tejet, olvasztott vajat és a joghurtot (a szükséges folyadék mennyisége függ a liszt minőségétől, tojás nagyságától, ha túl kemény a tészta, óvatosan adagoljunk hozzá még tejet, mindaddig amíg gyúrható, de nem lágy tésztát kapunk!)
3. Dagasszuk a tésztát 8-10 percig, míg teljesen homogén nem lesz, konyharuhával takarva kelesszük szobahőmérsékleten minimum 1.5-2 órán keresztül
4. Formázzuk, majd kelesszük újabb 30-45 percig. Közben a sütőt melegítsük elő 250 fokon. Kenjük meg a kalácsot a felvert tojással, szórjuk meg mákkal, csökkentsük a hőfokot 200 fokra és tegyük be sülni a kalácsot kb. 30 percre

Nagyobb méretért kattints a képre

23 megjegyzés:

Éva írta...

Szia! Olvasgatok, nézegetek nálad leginkább csendben. Nem vagyok gasztroblogos, csak az ilyen blogok lelkes olvasója, és időnként a receptek még lelkesebb megvalósítója.De ez az írás, a fotók, maga a recept arra ösztönzött, hogy megszólaljak. Annyira szépek és jók. Húúú, az a tejeskanna( is)!:-) Köszönöm.

Dolce Vita írta...

Éva!
Köszönöm, remélem arra is sarkall, hogy kipróbáld,szerintem érdemes, nagyon finom lett a kalács.
Sikerült beszereznem egy adag nagyon szép zománcozott kiegészítőt, a kannából pl. vettem kéket is. Imádom ezeket a kopott konyhai tárgyakat, csak most már 2 szekrény kellene nekik, hogy elférjenek, jelenleg a lakás különböző pontjain rejtegetem őket

Éva írta...

Én is nagyon szeretem a régi konyhai tárgyakat. Nyáron konyhafelújítás, új bútor stb. lesz. Ilyenkor, mikor ki kell majd pakolnom látom, hogy mennyi van.
:-)Örökség, bolhapiac...
Kék kanna is? Mekkora öröm!
Még meg sem említettem a szőttes szépséges anyagát. Kinn van a dupla kép háttérnek. Köszönettel!
:-)
Ha rászánom magam a kalácssütésre, akkor megígérem, hogy ez lesz.
Most a kalácsunk Csehországból volt. Ott kirándultunk Húsvét előtt, így nem volt időm sütni. Megláttunk egy szépségeset egy pékségben( finom is, mint kiderült), és elhoztuk.Tudom, a házi kalácsnak nincs párja, de ez így alakult most.
Minden jót!

Dolce Vita írta...

a szőttes is onnan való

Névtelen írta...

Egy ideje készülök fonott kalácsot sütni, volt is egy recept, ami ki akartam próbálni, de most már biztos, hogy inkább ezt fogom megsütni! Annyira jól néz ki, és nincs benne cukor... Szuper lehet!
Köszönöm!
Ágnes

Névtelen írta...

Ez a kép valami szuper! Sosem gondoltam volna, hogy ilyen hangulatos és szép kompozíciót lehet összehozni pár tojás, egy régi tejeskanna és egy konyharuha "szereplésével".:)
A másik amiért írok nem a jelenlegi témához kapcsolódik, és ezért elnézést, de a Culinarisban jártam, és gondoltam veszek egy doboz szardellát, olyan sokat emlegetted, hogy fűszerként milyen finom ízt ad. Viszont eléggé ledöbbentem, mert egy pici üveg majd' 2000Ft volt. Ez tényleg ilyen drága, vagy csak én futottam bele valami különleges darabba/kerestem rossz helyen? Az Intersparban eddig csak szardinellát, szardíniát láttam (ennél jóval olcsóbban) de az gondolom nem ugyanaz. Szóval felhomályosítanál kérlek?
Köszönöm,
Zita

Névtelen írta...

3 naponta sütök kalácsot, mert nálunk is imádják, ez a jighurt miatt érdekes, ilyet még nem sütöttem, ki fogom próbálni. Másrészt en gátlástlanaul kihagyom a cukrot v csókkentem a mennyiséget bármilyen receptből, ha soknak találom :-)

ági írta...

Az, hogy az élesztő kiérezhető azt jelenti, hogy csökkenti kellene, vagy csak a kalács fajtája ilyen?

Névtelen írta...

Jók a receptjeid, de a hőfokokkal nem vagyok kibékülve, amiket írsz mindig. Mérd le egyszer, mert ha te betennéd egy 250 fokos sütőbe a tojással megkent kalácsodat, 10 perc múlva szénfekete lenne. Nem bántásból írom, jóindulatból! Vegyél egy hőmérőt, mert félrevezeted a kezdőket.
üdv, Gabi
(15 éve kelttéztázok)

Dolce Vita írta...

Zita!

A jó szardella tényleg nem olcsó, de fűszerként kell kezelni, egy kis üveg hónapokig elég belőle. 2000 Ft-ért kb 2-2,5 dl üvegnek kellene tele lennie vele. Nem tudom, az mekkora volt amit láttál. Van a sparban is szardella, mini üveg 800 ft körül, de az nekem csak sós ízű. A legjobb az ami nem olajban van, hanem sós vízben, de ezt még pucolni is kell. Ennek van a legjobb íze, itthon sajnos nem nagyon kapni. A szardella Olaszországban sem olcsó, 11 euróért vettem a nyáron ilyen sós vízben eltettet, sztem 3-4 dl üvegben. Horvátországban is elég jókat lehet piacon venni, de ott sem olcsó

Ági!
Sztem kicsit hosszabb kelesztéssel még jobb lenne a tészta, de ez igazán csak szőrszálhasogatás

Gabi!
Sima háztartási sütő lett 250 fokra melegítve, majd 200-ra csökkentve. Minden úgy történt, ahogy a receptben írtam, az eredmény meg a képen. más háztartási sütő is sztem nagyon hasonlóra fogja sütni. Minden receptnél az a hőfok szerepel, amin az étel sül

Rita írta...

A kenyérsütéses szakácskönyv, amit említessz, az ez?

http://bookline.hu/product/home!execute.action?id=2101111925&type=10&_v=Ingram_C_Shapter_J_A_kenyer_es_a_kenyersutes_enciklopediaja

Csak mert szeretnék egy jó kenyérsütéses szakácskönyvet venni...
Köszönöm!

Szemi írta...

Nagyon guszta lett a kalácsod. :)

Dolce Vita írta...

Rita!

igen, az a könyv, ajánlom, mert nagyon jó!

Szemiramisz!
köszönöm, tényleg nagyon jól nézett ki, és nagyon finom volt

Névtelen írta...

Szia Kriszta!
Most jegyzeteltem ki papírra a receptet a sütéshez, és szemet szúrt, hogy nem világos, mi történik a két tojással. Mindkettő a kenéshez kell? Vagy az egyik bele a tésztába (gondolom, a többi folyós hozzávalóval egyidőben)? Melyik a nagy tojás? (Vagy én buktam meg szövegértésből? :-))
Előre is köszi a pontosítást!
Eszter

Dolce Vita írta...

Eszter!

Nem, kimaradt a tojás, csak a méretéről írtam, hogy befolyásolja a liszt mennyiségét. A nagy tojás kell a tésztába, egy meg a kenéshez

Névtelen írta...

Köszi, így már értek mindent! :-)
Eszter

Névtelen írta...

Kedves Kriszta!
Nekem 2 tojás ment a tésztába...a forró sütőben nem égett meg, szép pirosra sült, belül pedig puha, foszlós lett. Már alig van belőle...A kicsi lányom lekvárral ette lelkesen reggelire.
Még mindig szeretném megtudni, hogy a citromos habcsóktorta tésztája sütés közben vajon miért esik szét? (porrá sül...)

Köszönettel,

Ibolya

Dolce Vita írta...

Ibolya!

talán kevés benne a folyadék, mármint a tojás. Erre tudok gondolni. Készítsd 15 dkg liszttel, 10 dkg vajjal, 8 dkg cukorral és 1 egész tojással, 3 só és csipet sütőpor

Névtelen írta...

Kedves Dolce Vita!

Most vettem ki a sütőből, gyönyörű lett!! Alig várom, hogy belevágjak!
A tetejét vizes tojássárgájával kentem meg és nekem nem égett szénné, ahogy az egyik kommentező (Gabi) állította! És a receptedben írod is, hogy a hőfokot 200 °C-ra visszavetted.

Köszönöm a receptet, Móni!!!

Névtelen írta...

uuupsz, en is mindket tojast a tesztajaba tettem.. most telik le pont a ket ora kelesztes.. oriasira dagadt..biztos finom lesz. :-)) en meg azon gondolkoztam, hogyan varazsolhatnek belole kakaos kalacsot..talan legkozelebb! koszi a receptet!dia

Márti írta...

szia,

nem tudom, kérdezte-e már valaki, de arra lennék kíváncsi, mitől függ, hogy szárított vagy friss élesztőt teszel a kenyérbe/kalácsba? Mibe melyik való? Vagy van különbség egyáltalán?
köszönöm!

Dolce Vita írta...

Márti!

Főként attól függ, melyik van itthon, de van mikor számít (szerintem). Ha nagyon-nagyon hosszú kelesztésű kenyértésztát készítek, akkor inkább szárítottat szoktam használni, azért mert ilyenkor nagyon-nagyon kevés élesztő kell, a frissből ezt talán nehezebb kimérni, eldolgozni. A szárítottból könnyebb kivenni egy csapott negyed mokkáskanálnyit. : )

Névtelen írta...

Szia!

Újságban is nyomon követem a receptjeidet és érdeklődni szeretnék, hogy ez tulajdonképpen ugyanaz, mint a mini péksütemények a Nők Lapja Konyhában??

Köszi a választ!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin