
Umbria tartományban, Assisi városában, egy sarki péknél ettem először ilyen krumplis lepényt, gyönyörű példa arra, hogyan lehet egy nagyon egyszerű dologból valami nagyon jót kihozni. A tésztája kívül ropog, a krumpli édesen puha rajta, a mozzarela nyúlik és az egész tocsog a jó rozmaringos-fokhagymás olajtól. Ezért megéri rövid időre elszakadni a paradicsomos feltétektől.
Hozzávalók 2 db 30 cm átmérőjű kerek vagy egy nagy sütőtepsinyi focacciához: 40dkg BL 80-as liszt, 10 dkg durumliszt, 2 dkg friss élesztő, 3 evőkanál olívaolaj, 3-3,5 dl meleg víz, só, kk. méz; feltétnek: 4 nagy szem, azonos méretű kiflikrumpli, 25 dkg mozzarella, 2 ág rozmaring, 3 gerezd fokhagyma, só, 5 ek. olívaolaj
1. Az élesztőt keverjük el langyos vízben a mézzel együtt. A lisztet keverjük el a sóval, adjuk hozzá az élesztőt és az olajat. Gyúrjunk belőle ruganyos tésztát, szobahőmérsékleten kelesszük minimum 2 órán át, gyúrjuk át ismét és kelesszük még minimum másfél órát (minél tovább kel, annál finomabb ízű lesz a tészta).
2. Hámozzuk meg a krumplikat, vágjuk fel 2-3 mm-es karikákra. Egy nagy serpenyőben, 3 ek. olívaolajjal és egy kevés vízzel kb. 10 perc alatt pároljuk majdnem készre a krumplikarikákat.
3. Bőven sózzuk, enyhén borsozzuk, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát és az apróra vágott rozmaringleveleket. Kevergessük, hogy ne piruljon le, de vigyázzunk ne törjük szét a karikákat!
4. Melegítsük elő a sütőt a sütőnk legmagasabb fokozatán. Lisztezzünk ki egy sütőlemezt, erre nyújtsuk ki a tésztát kb.6-7 mm vastagra.
5. Vágjuk vékony szeletekre a mozzarellát, fedjük be vele a tésztát. Helyezzük a krumplikarikákat a sajtra, úgy, hogy a krumplik kicsit fedjék egymást. Locsoljuk meg 2 ek. olajjal, sózzuk, tegyük a sütőbe és 10-12 perc alatt süssük készre a pizzát.
2 megjegyzés:
De csak rövid időre ;)
Istenien néz ki.
Szia Kriszta,
megsütöttem ezt (a párom kedvéért a rozmaring helyett extra adag fokival) és a hagymás-paris focaccia-dat is.
Nagyon finomak, tényleg :)
Szombaton olaszos ebédet elkészítettem a honlapodról: Minestrone, Pizza, Tiramisu. Hát nem gondoltam, hogy a múltkori pizzát lehet fokozni :) Most 6 órát sikerült keleszteni és a végeredmény még fantasztikus lett! Tiszta hólyag, a széle ropogós, belül puha, szóval mennyei! A vendégek elájultak :)
Egyébként a leves is nagyon finom lett, a tiramisu pedig csodás :)
Megjegyzés küldése