2011-08-30

Krumplis-rozmaringos focaccia

Ma ezt a focacciát tervezem a kemencében sütni. Egyik kedvencem és a sütőben is működik, így bárki nekiállhat. (a képen látható is még sütőben sült). Mivel ennek vastagabb a tésztája, alkalmas arra, hogy sütés után pihenjen, ne azonnal fogyasszuk, (fő attrakciónak kemencében sült polipot tervezek, csak legyen méretes dög ma a halasnál), így aztán jól ki kell kombinálnom a sütési időket, mikor gyújtsak be stb. stb.
Umbria tartományban, Assisi városában, egy sarki péknél ettem először ilyen krumplis lepényt, gyönyörű példa arra, hogyan lehet egy nagyon egyszerű dologból valami nagyon jót kihozni. A tésztája kívül ropog, a krumpli édesen puha rajta, a mozzarela nyúlik és az egész tocsog a jó rozmaringos-fokhagymás olajtól. Ezért megéri rövid időre elszakadni a paradicsomos feltétektől.

Hozzávalók 2 db 30 cm átmérőjű kerek vagy egy nagy sütőtepsinyi focacciához: 40dkg BL 80-as liszt, 10 dkg durumliszt, 2 dkg friss élesztő, 3 evőkanál olívaolaj, 3-3,5 dl meleg víz, só, kk. méz; feltétnek: 4 nagy szem, azonos méretű kiflikrumpli, 25 dkg mozzarella, 2 ág rozmaring, 3 gerezd fokhagyma, só, 5 ek. olívaolaj

1. Az élesztőt keverjük el langyos vízben a mézzel együtt. A lisztet keverjük el a sóval, adjuk hozzá az élesztőt és az olajat. Gyúrjunk belőle ruganyos tésztát, szobahőmérsékleten kelesszük minimum 2 órán át, gyúrjuk át ismét és kelesszük még minimum másfél órát (minél tovább kel, annál finomabb ízű lesz a tészta).
2. Hámozzuk meg a krumplikat, vágjuk fel 2-3 mm-es karikákra. Egy nagy serpenyőben, 3 ek. olívaolajjal és egy kevés vízzel kb. 10 perc alatt pároljuk majdnem készre a krumplikarikákat.
3. Bőven sózzuk, enyhén borsozzuk, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát és az apróra vágott rozmaringleveleket. Kevergessük, hogy ne piruljon le, de vigyázzunk ne törjük szét a karikákat!
4. Melegítsük elő a sütőt a sütőnk legmagasabb fokozatán. Lisztezzünk ki egy sütőlemezt, erre nyújtsuk ki a tésztát kb.6-7 mm vastagra.
5. Vágjuk vékony szeletekre a mozzarellát, fedjük be vele a tésztát. Helyezzük a krumplikarikákat a sajtra, úgy, hogy a krumplik kicsit fedjék egymást. Locsoljuk meg 2 ek. olajjal, sózzuk, tegyük a sütőbe és 10-12 perc alatt süssük készre a pizzát.





2 megjegyzés:

Beus írta...

De csak rövid időre ;)
Istenien néz ki.

eszti írta...

Szia Kriszta,

megsütöttem ezt (a párom kedvéért a rozmaring helyett extra adag fokival) és a hagymás-paris focaccia-dat is.
Nagyon finomak, tényleg :)

Szombaton olaszos ebédet elkészítettem a honlapodról: Minestrone, Pizza, Tiramisu. Hát nem gondoltam, hogy a múltkori pizzát lehet fokozni :) Most 6 órát sikerült keleszteni és a végeredmény még fantasztikus lett! Tiszta hólyag, a széle ropogós, belül puha, szóval mennyei! A vendégek elájultak :)
Egyébként a leves is nagyon finom lett, a tiramisu pedig csodás :)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin