2011-08-08

Nyári ravioli

Zseniális napokat töltöttünk az elmúlt héten észak Toszkánájában (én neveztem el annak), azaz Veneto tartományban. A Prosecco termőterület legszebb vidékén Vittorio Veneto városka mellett laktunk, és az agriturismónk éttermében ettem ezt az igazi nyári raviolit. A venetói konyha meglehetősen nehéz, sok hús, szalámi és polenta jellemzi. A nyári meleg azonban itt is nagy úr, a napi ajánlatokban mindenhol szerepeltek könnyebb, gyakran nyers zöldséges fogások.
Ennek a tésztának a nagy vonzereje a nyers paradicsomszósz a tetején, amely csak ilyenkor működik, mikor édes, illatos friss paradicsomból lehet főzni. Két változatban készítettem, cukkinis-ricottás töltelékkel (ahogy venetóban ettem) és aszalt paradicsomos ricottással. Ehhez nem is kellett főzni, csak a tésztához kellett gázt bekapcsolni.

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg durumliszt, 1 tojás, csipet só, 1 ek. olívaolaj, töltelékhez és szószhoz: 1 kisebb cukkini, 20 dkg ricotta, 1 gerezd fokhagyma, 4 nagy szem paradicsom, só, bors, 1 ek. olívaolaj (az aszalt paradicsomos verzióban a cukkini helyett 5-6 szem paradicsomot vágtam apróra, ezt kevertem el a ricottával)

1. A lisztet keverjük el a tojással, sóval, olajjal, adjunk hozzá annyi vizet, hogy gyúrható, de kemény tésztát kapjunk. Gyúrjuk a tésztát 5 percet, míg szépen kifehéredik, teljesen homogén és könnyen nyújtható nem lesz. Hogy könnyebb legyen a tészta, csak egy tojást használtam hozzá!
2. A cukkinit vágjuk fel egészen apró kockákra, kevés olívaolajon a felaprított fokhagymával együtt pároljuk pár perc alatt puhára, enyhén sózzuk. Keverjük el a ricottával, sózzuk újra és borsozzuk a tölteléket
3. A megmosott paradicsomokat daraboljuk fel, majd botmixerrel pürésítsük, nagy lukú szűrőn szűrjük át, sózzuk, keverjünk hozzá extra szűz olívaolajat.
4. A tésztából vegyünk le egy kisebb gombócot, nyújtsuk ki olyan vékonyra amennyire csak tudjuk, egymástól 3-4 cm-re helyezzünk rá kis kupacokat a töltelékből. Egy újabb adag tésztát nyújtsunk ki, kicsivel nagyobbra mint az előzőt. Helyezzük a töltelékes tésztalapra, alaposan nyomkodjuk körbe a töltelékeknél, majd derelyevágóval, vágjuk négyzetekre a tésztát, úgy, hogy minden négyzet közepén legyen egy töltelékkupac. Vagy mindezt játsszuk el a ravioli formázóval.

5. A raviolit lobogó, sós vízben főzzük 1-2 perc alatt puhára
6. Szűrjük le, szedjük tányérokra, locsoljunk rá paradicsomszószt (hidegen) azonnal tálaljuk.

A proseccónk hűl, hátul meg a polenták sülnek

Vittorio Veneto óvárosnak főtere

6 megjegyzés:

Fróni írta...

WOW! Csodás helyen voltatok....bárcsak Én is eljutnék egyszer ide! Álom-álom-édes álom! Szeretem a raviolit (végre nem húsos), szeretem a proseccót, szeretem Itáliát!!!! :) Köszi a beszámolót és a receptet!

Dolce Vita írta...

Gyönyörű volt, meseszép a táj Veneto északi részén. Lesz hosszú beszámoló is, városokkal, ezzel-azzal...sok-sok proseccóval

Névtelen írta...

Tanácsot szeretnék kérni, mert sajnos a raviolim kifőtt, vagyis eltűnt a töltelék a főzés során.Mit tegyek és mit ne????
A téma, a hely és a recept csodás DE miért van az, hogy pl Rómában NEM lehet jót enni, még sok pénzért sem, de egy agriturizmóban igen, ott házias isteni ízek vannak,de másutt sehol. Ti mit tapasztaltatok?És miért van ez,Budapesten igen jókat lehet enni de már a francia konyhától szintén borzongok, Dél-Franciaország után!!!

Dolce Vita írta...

Milyen lisztből készítetted? Durumlisztesnél sosem szoktam tojással megkenni a két réteget, össze szokott mindig tapadni. Ebben a ravioli formázóban pedig alaposan összenyomja az ember, úgy marad. Próbáld ki úgy, hogy tojással nagyon vékonyan megkened a töltelék körül, után illeszted rá a másik tésztát.
Étterem kérdésben nem egyezik az ízlésünk. Én Rómában is nagyon-nagyon jókat szoktam enni, és 99%-ban mindenhol jót, háziasat Olaszországban. Az 1% kivétel nekem az Velence. (itt is vannak persze jók, de 20 ból egy).
Itthon szintén áll a 20-ból egy sajnos. Az az óriási különbség, hogy az olaszok hatalas százaléka szinte minden nap eszik étteremben (napközben), hetente pedig eljárnak családostul enni (mangiare fuori). Az ottani éttermek kénytelenek nagyon jól főzni...

Névtelen írta...

Kedves DV
megint az alapprobléma
hol tudok durumlisztet venni? vagy esetleg készítsem rétesliszttel és egy tojás/100 g tészta variációval? Amúgy igazad van, most mikor friss és édes a pari, ilyenkor érdemes ilyeneket enni.
üdvözlettel: gambas

Névtelen írta...

A tojásos módszert még tényleg nem próbáltam,most fogom.
Ízlés dolga valóban,hogy kinek mi a jó,de a házi konyha mindenütt a legjobb.....na még ez sem biztos, szóval a saját főztömet mindig nagyon szeretem.....talán csak akkor nem, ha valami nem a számíze szerint sikerül...és itt pont a végén,tehát a raviolit bio-paradicsomokból-többféle színű és formájú-friss szintén bio kétféle bazsalikomból,arasznyi színes cukkiniből fogom készíteni és némi OLD AMSZTERDAM sajt is kerül bele.Köszönöm a jó tanácsot!!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin