2011-08-28

Pizza 60 mp alatt

Az első. (bár ennek az egyik széle kicsit megégett, de így sem bírtam ki, hogy ne egyek bele még fotózás előtt)

1 perc alatti lett a szintidőnk pizzasütésben. : ) Azt hiszem, ez a tökéletes felé közelít, ha csak nem maga A tökéletesség ez. Évek óta sütök pizzát, a tésztájából úgy gondolom, kihoztam a maximumot, már amennyire sütőben lehet pizzát sütni. Jó ideje már csak azt hajtogatom a férjemnek, képzeld el, ez milyen lenne kemencében. És végre elkészült. Augusztus ide vagy oda, nálunk bizony karácsony volt, legalábbis én az ajándékomat előre megkaptam a Jézuskától, elkészült a kemencénk.
Mi mással is avathattuk volna fel, mint pizzával. (amúgy az összes ismerősöm magától ráérzett erre, mikor kérdezték: "na, és mit fogsz benne először sütni?"). A kemence 5 nap alatt épült meg, majd pár nap száradás után eljött a nagy nap, a nagy begyújtás ideje. Végtelen mennyiségű étel készíthető egy felfűtéssel a kemencében: pizzával, lepényekkel kezdtük, majd sült benne lasagne, sárgabaracklekváros süti és egy rozscipó.

A pittáknak csak 30 mp kellet

Többel nem készültem, pedig még egy lassan sült báránynak és egy sóletnek is lett volna elég hő benne. De ki tud ennyit enni? Azt gondolom, régen hetente egyszer, kemencegyújtáskor főztek a háziasszonyok, és egész héten ették annak az egy napnak a gyümölcsét. Ezentúl nekem is jobban rá kell készülnöm, és 6-7 ételt kell bekészítenem sütésre. Akinek van ebben tapasztalata, kérem, ne fogja vissza magát a tanácsokkal!

A meszelés még hátravan, de szerintem már így is szép

És milyen lett a pizza? Tökéletes, vékony, ropogós, de puha, óriási hólyagokkal. Olaszországban is ritkán ettem ilyet. A tésztához 60% kenyérlisztet és 40% durumlisztet használtam. Egyszer majd sütök Nektek is!

A piros dudorok nem paradicsomok, hanem a felhólyagosodott tészta

28 megjegyzés:

Vera írta...

Ó igen, ez gyönyörű!!!!
Az enyém már megint egy évet tolódik.... de jövőre már minden fel lesz újítva és egy kemence lesz a következő... legalábbis ezt ígérték itthon :)

Hapci írta...

Lehet akár többször is. :)
Az egyik haverom épített kemencét, de az sajnos Hevesvezekényben van.
Giuseppe mondta, szokott csinálni önköltséges pizzasütő bulikat...

ehran írta...

Durva vagy, nekem itthon még nem sikerült 2 perc alá menni (Blumenthal-módszer) - igaz, nincs kemencém. :) De nem is vagyok benne biztos, hogy az 1 perc lenne a cél, úgy tudom, Nápolyban másfél percet tartanak az ideáis szintidőnek. Mindenesetre örülök, hogy meglett a kemencéd, gratulálok hozzá, Giu már mesélt róla, mondta, hogy kíváncsi már rá, milyen lesz. Khm, mondjuk egy közös pizzázás? Úgyis teli vagyok ökörszív paradicsommal meg bazsalikommal a kertben. :)
A kemencés bárány meg nagyon jó móka, mi is készítettünk tavasszal Csillagánizsosokkal.

Agnes_Villanyi írta...

Gratuláok, gyönyörű a kemencéd! Boldog karácsonyt!!! :-)

Szabina írta...

Nagyon szép lett. Minden vágyam egy hasonló kemence a kert végében! Gratulálok hozzá! :))

duende írta...

Csodálatos lett a kemence! Sok jóbarátot kell hívni, és nagy-nagy lakomákat csapni! :) S míg esztek addig megsülnek a következő hétre való kenyerek.
A meghíváskor meg kell mindenkinek említeni, hogy hozza el a "sütnivalóját"! :))

Láttam egyszer a tv-ben, valahol a karib-térségben egy kis falunak volt egy ilyen közös kemencéje. Az asszonyok összegyűltek a hét egyik napján, s közösen begyúrták a kenyereket, péksütiket, édességeket, összeállították az ételeket. A férfiak segítettek fát keresni, gyűjteni és begyújtani. Végül délután-estefelé mindent szép sorban megsütöttek a kemencében. Jó volt még nézni is. :)

Bombadil Toma írta...

gratula a kemencédhez!:))
én is évek óta készülök rá, hogy építettek egyet a kertbe, bár nekem a házban van, de azt csak télen, a fűtési szezonban tudom használni.
csatlakozom ehranhoz, ha egyszer le kellene tesztelni...:)))
ha van nagyobb cserépedényed, ezernyi magyar, zsidó, közel-keleti egytálételt készíthetsz benne... ha nincs szerezz be párat.
töltött káposztát vagy pl. malacsültet is csak egyszer kell benne készítened és soha nem eszel már másmilyent:)))

Delish írta...

nagyon szep a kemence es a benne sult pizza is. en egyszer ettem kemenceben cserepededenyben sult csulkos babgulyast, olyan finomat sehol mashol :) szuper volt!

bodzablog írta...

Merry Christmas! :) Csúnya dolog az irigység, de most piszokul irigyellek :)))

Holdsarló írta...

Hűha! Ez a pizza olyan jól néz ki, utólag is elszégyeltem magam, hogy nagyképűen szoktam állítani, szoktam pizzát sütni.

Gyönyörű a kemence! Hogy utálom a tűzhelyet, és milyen boldog lennék egy igazi kemencével én is!

kispite írta...

tyűha, ez aztán a nagyszerű kemence! Gratulálok hozzá, és kívánom, hogy soksok finomságot süssetek benne:) Amúgy saját építésű, vagy valaki szakember építette? Mert szívesen vennék egy jó ajánlást egy jó szakemberről ;) Hátha Nekünk is építene egy ilyen gyönyört.

Kata írta...

Nagyon irigyelek, nagyon szép kemence gratulálok hozzá.

Névtelen írta...

Ha most azt mondom,nem is vártam mást, mert a stílusodhoz tökéletesen illő a kemence, akkor nagyképűnek tűnnék, de arra kíváncsi vagyok, hogy a tervezésben mennyire vettél részt.Nagy egytál ételeket,megfelelő cserépedényekkel mi is szoktunk kemencében főzni.Spanyol rizses, mindent-bele finomságot,erdélyi töltöttkáposztát,sóletet,húsok tömkelegét,és az egész mediterrán konyhát, marhahúsostól,halastól, tésztástól mindenestől .

Névtelen írta...

De szép darab, az ízlésedet dícséri!

Petra írta...

A férjem már tervezgeti, hogy hova tegyük majd egyszer a miénket. Csodálatos lett a kemencéd. Gratulálok. :)))

Viki írta...

Legközelebb tőled rendelünk pizzát, ide a Tallérba. :)

Fróni írta...

Tök jó lett! Nagyon sok kellemes percet kívánok hozzá, mert innentől aztán 100% élvezet lesz a sütés-főzés! Egyébként nem csak külföldön, hanem kis hazánkban is volt ún."falu kemencéje"...az asszonyok begyúrták a kenyértésztát, befűtöttek a kemencébe és hajrá! Nem véletlenül tapasztaltad úgy, hogy kihasználatlan, ha csak egyféle kaját süt benne az ember. Ráadásul most van az ideje az aszalásnak is, és erre is kiváló a kemence! Várom a további képeket és persze recepteket, mert Nekem is be vanígérve egy hasonló jóképű kemence!

Petex80 írta...

Nagyon szép lett e kemencéd! Csak gratulálni tudok hozzá!
Ezt a tökéletes pizza receptet teljes egészében mikor osztod meg velünk - örömest kipróbállnám a kemencémben :).

nana írta...

gyönyörű!

Névtelen írta...

Tényleg nagyon szép a kemence, gratula hozzá!
A képeken látom, hogy a parazsat csak félrekotorjátok? Mi úgy szoktuk, hogy felfűtjük, és kikotorjuk teljesen. Az így felfűtött kemencében sül meg elég sok minden.
Méritek a belső hőmérsékletet? Mi egyáltalán nem, de láttam már olyan kerti kemencét, aminek cuki hőmérője van, hogy tényleg beválik-e, azt nem tudom.

Dolce Vita írta...

Szakember építette, de a tervezés (a szakember korábban épített kemencéi alapján) saját. Az építésébe magunk nem vágtunk volna bele. : )

A pizzához és a lepényekhez nem kotortuk ki, a többi ételhez viszont már igen. Ti mit csináltok a rengeteg keletkezett faszénnel, ezt el lehet grillezni?

És azt elfelejtettem mondani, hogy van hőmérő is hozzá. Nekem ez nagy biztonságot adott az elején, így semmit sem sütöttem benne agyon. A pizzát 380 fokon kezdtük sütni, az utolsó darab 330-on jött ki. Szinte nyitva volt végig, így elég gyorsan hűlt.
Az elején a pizza 60 mn-ig sült és jobb volt, mint ami pl. 350 fokon 1,5 percig sült. De a fordulópont sztem 2 perc körül van, onnan kezd "nyúlóssá" válni a kisült tészta. A 60 mp volt viszont gyönyörű hólyagos, na szóval tökéletes. : )
holnap polipot tervezek sütni benne

kispite írta...

Mégegyszer gratula, jó kis kemence lett:) hja, ha én felnövök... nekem is lesz :)

kämopf írta...

ez maga a tökéletesség...
gratulálok!

Névtelen írta...

Kedves Kriszta!

Csodaszép a kemence! Meg lehet esetleg adni a szakember elérhetőségét? Mi is szeretnénk kemencét, de nem találtunk eddig megbízható szakembert.
A múlt hetet Toscana-ban töltöttük, fantasztikus ételeket ettünk :)
Sok sikert az ovikezdéshez! Nálunk elég simána tűnik az eleje...

Ibolya

Zsé írta...

Szépséges! Kívánok hozzá élvezetes kísérletezgetést és lucullusi lakomákat.
Kerti party, kemence, Leonard Cohen: teljes életigenlés.
Puszi.

Dolce Vita írta...

írj egy mailt a profilomban található címre, elküldöm a számát
Zsé, majd tavasszal kipróbáljátok (de ha korábban jöttök, akkor, akkor: )

eszti írta...

EGYSZERŰ, FANTASZTIKUS, KIVÁLÓ RECEPT!!! :)))
ezentúl kizárólag így készítem a tésztát és azt hiszem többé nem kell kérdezni, hogy milyen feltétet tegyek rá. egyszerű és finom, a szósz is lenyűgöző. valóban a sok olíva és a sok fokhagyma a titka :))

már alig várom,hogy elkészítsem a krumplis-rozmaringos focaccia-dat!

teljesen véletlenül találtam rá a blogodra, már azt sem tudom honnan klikkeltem ide és mit kerestem, de már e kedvencek közé szúrtam ;)

egyébként gratulálok a blogodhoz, rendkívül igényes, gyönyörűek a fotók és nagyon egyediek a receptek is. további jó munkát hozzá :)

Dolce Vita írta...

Eszti!

Remélem, fog ízleni a krumplis, nekem az egyik nagy kedvencem.
Üdvözöllek itt a blogon, remélem sok-sok receptet kipróbálsz majd és bízom benne, fognak is tetszeni!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin