Az első. (bár ennek az egyik széle kicsit megégett, de így sem bírtam ki, hogy ne egyek bele még fotózás előtt)
1 perc alatti lett a szintidőnk pizzasütésben. : ) Azt hiszem, ez a tökéletes felé közelít, ha csak nem maga A tökéletesség ez. Évek óta sütök pizzát, a tésztájából úgy gondolom, kihoztam a maximumot, már amennyire sütőben lehet pizzát sütni. Jó ideje már csak azt hajtogatom a férjemnek, képzeld el, ez milyen lenne kemencében. És végre elkészült. Augusztus ide vagy oda, nálunk bizony karácsony volt, legalábbis én az ajándékomat előre megkaptam a Jézuskától, elkészült a kemencénk.
Mi mással is avathattuk volna fel, mint pizzával. (amúgy az összes ismerősöm magától ráérzett erre, mikor kérdezték: "na, és mit fogsz benne először sütni?"). A kemence 5 nap alatt épült meg, majd pár nap száradás után eljött a nagy nap, a nagy begyújtás ideje. Végtelen mennyiségű étel készíthető egy felfűtéssel a kemencében: pizzával, lepényekkel kezdtük, majd sült benne lasagne, sárgabaracklekváros süti és egy rozscipó.
És milyen lett a pizza? Tökéletes, vékony, ropogós, de puha, óriási hólyagokkal. Olaszországban is ritkán ettem ilyet. A tésztához 60% kenyérlisztet és 40% durumlisztet használtam. Egyszer majd sütök Nektek is!
28 megjegyzés:
Ó igen, ez gyönyörű!!!!
Az enyém már megint egy évet tolódik.... de jövőre már minden fel lesz újítva és egy kemence lesz a következő... legalábbis ezt ígérték itthon :)
Lehet akár többször is. :)
Az egyik haverom épített kemencét, de az sajnos Hevesvezekényben van.
Giuseppe mondta, szokott csinálni önköltséges pizzasütő bulikat...
Durva vagy, nekem itthon még nem sikerült 2 perc alá menni (Blumenthal-módszer) - igaz, nincs kemencém. :) De nem is vagyok benne biztos, hogy az 1 perc lenne a cél, úgy tudom, Nápolyban másfél percet tartanak az ideáis szintidőnek. Mindenesetre örülök, hogy meglett a kemencéd, gratulálok hozzá, Giu már mesélt róla, mondta, hogy kíváncsi már rá, milyen lesz. Khm, mondjuk egy közös pizzázás? Úgyis teli vagyok ökörszív paradicsommal meg bazsalikommal a kertben. :)
A kemencés bárány meg nagyon jó móka, mi is készítettünk tavasszal Csillagánizsosokkal.
Gratuláok, gyönyörű a kemencéd! Boldog karácsonyt!!! :-)
Nagyon szép lett. Minden vágyam egy hasonló kemence a kert végében! Gratulálok hozzá! :))
Csodálatos lett a kemence! Sok jóbarátot kell hívni, és nagy-nagy lakomákat csapni! :) S míg esztek addig megsülnek a következő hétre való kenyerek.
A meghíváskor meg kell mindenkinek említeni, hogy hozza el a "sütnivalóját"! :))
Láttam egyszer a tv-ben, valahol a karib-térségben egy kis falunak volt egy ilyen közös kemencéje. Az asszonyok összegyűltek a hét egyik napján, s közösen begyúrták a kenyereket, péksütiket, édességeket, összeállították az ételeket. A férfiak segítettek fát keresni, gyűjteni és begyújtani. Végül délután-estefelé mindent szép sorban megsütöttek a kemencében. Jó volt még nézni is. :)
gratula a kemencédhez!:))
én is évek óta készülök rá, hogy építettek egyet a kertbe, bár nekem a házban van, de azt csak télen, a fűtési szezonban tudom használni.
csatlakozom ehranhoz, ha egyszer le kellene tesztelni...:)))
ha van nagyobb cserépedényed, ezernyi magyar, zsidó, közel-keleti egytálételt készíthetsz benne... ha nincs szerezz be párat.
töltött káposztát vagy pl. malacsültet is csak egyszer kell benne készítened és soha nem eszel már másmilyent:)))
nagyon szep a kemence es a benne sult pizza is. en egyszer ettem kemenceben cserepededenyben sult csulkos babgulyast, olyan finomat sehol mashol :) szuper volt!
Merry Christmas! :) Csúnya dolog az irigység, de most piszokul irigyellek :)))
Hűha! Ez a pizza olyan jól néz ki, utólag is elszégyeltem magam, hogy nagyképűen szoktam állítani, szoktam pizzát sütni.
Gyönyörű a kemence! Hogy utálom a tűzhelyet, és milyen boldog lennék egy igazi kemencével én is!
tyűha, ez aztán a nagyszerű kemence! Gratulálok hozzá, és kívánom, hogy soksok finomságot süssetek benne:) Amúgy saját építésű, vagy valaki szakember építette? Mert szívesen vennék egy jó ajánlást egy jó szakemberről ;) Hátha Nekünk is építene egy ilyen gyönyört.
Nagyon irigyelek, nagyon szép kemence gratulálok hozzá.
Ha most azt mondom,nem is vártam mást, mert a stílusodhoz tökéletesen illő a kemence, akkor nagyképűnek tűnnék, de arra kíváncsi vagyok, hogy a tervezésben mennyire vettél részt.Nagy egytál ételeket,megfelelő cserépedényekkel mi is szoktunk kemencében főzni.Spanyol rizses, mindent-bele finomságot,erdélyi töltöttkáposztát,sóletet,húsok tömkelegét,és az egész mediterrán konyhát, marhahúsostól,halastól, tésztástól mindenestől .
De szép darab, az ízlésedet dícséri!
A férjem már tervezgeti, hogy hova tegyük majd egyszer a miénket. Csodálatos lett a kemencéd. Gratulálok. :)))
Legközelebb tőled rendelünk pizzát, ide a Tallérba. :)
Tök jó lett! Nagyon sok kellemes percet kívánok hozzá, mert innentől aztán 100% élvezet lesz a sütés-főzés! Egyébként nem csak külföldön, hanem kis hazánkban is volt ún."falu kemencéje"...az asszonyok begyúrták a kenyértésztát, befűtöttek a kemencébe és hajrá! Nem véletlenül tapasztaltad úgy, hogy kihasználatlan, ha csak egyféle kaját süt benne az ember. Ráadásul most van az ideje az aszalásnak is, és erre is kiváló a kemence! Várom a további képeket és persze recepteket, mert Nekem is be vanígérve egy hasonló jóképű kemence!
Nagyon szép lett e kemencéd! Csak gratulálni tudok hozzá!
Ezt a tökéletes pizza receptet teljes egészében mikor osztod meg velünk - örömest kipróbállnám a kemencémben :).
gyönyörű!
Tényleg nagyon szép a kemence, gratula hozzá!
A képeken látom, hogy a parazsat csak félrekotorjátok? Mi úgy szoktuk, hogy felfűtjük, és kikotorjuk teljesen. Az így felfűtött kemencében sül meg elég sok minden.
Méritek a belső hőmérsékletet? Mi egyáltalán nem, de láttam már olyan kerti kemencét, aminek cuki hőmérője van, hogy tényleg beválik-e, azt nem tudom.
Szakember építette, de a tervezés (a szakember korábban épített kemencéi alapján) saját. Az építésébe magunk nem vágtunk volna bele. : )
A pizzához és a lepényekhez nem kotortuk ki, a többi ételhez viszont már igen. Ti mit csináltok a rengeteg keletkezett faszénnel, ezt el lehet grillezni?
És azt elfelejtettem mondani, hogy van hőmérő is hozzá. Nekem ez nagy biztonságot adott az elején, így semmit sem sütöttem benne agyon. A pizzát 380 fokon kezdtük sütni, az utolsó darab 330-on jött ki. Szinte nyitva volt végig, így elég gyorsan hűlt.
Az elején a pizza 60 mn-ig sült és jobb volt, mint ami pl. 350 fokon 1,5 percig sült. De a fordulópont sztem 2 perc körül van, onnan kezd "nyúlóssá" válni a kisült tészta. A 60 mp volt viszont gyönyörű hólyagos, na szóval tökéletes. : )
holnap polipot tervezek sütni benne
Mégegyszer gratula, jó kis kemence lett:) hja, ha én felnövök... nekem is lesz :)
ez maga a tökéletesség...
gratulálok!
Kedves Kriszta!
Csodaszép a kemence! Meg lehet esetleg adni a szakember elérhetőségét? Mi is szeretnénk kemencét, de nem találtunk eddig megbízható szakembert.
A múlt hetet Toscana-ban töltöttük, fantasztikus ételeket ettünk :)
Sok sikert az ovikezdéshez! Nálunk elég simána tűnik az eleje...
Ibolya
Szépséges! Kívánok hozzá élvezetes kísérletezgetést és lucullusi lakomákat.
Kerti party, kemence, Leonard Cohen: teljes életigenlés.
Puszi.
írj egy mailt a profilomban található címre, elküldöm a számát
Zsé, majd tavasszal kipróbáljátok (de ha korábban jöttök, akkor, akkor: )
EGYSZERŰ, FANTASZTIKUS, KIVÁLÓ RECEPT!!! :)))
ezentúl kizárólag így készítem a tésztát és azt hiszem többé nem kell kérdezni, hogy milyen feltétet tegyek rá. egyszerű és finom, a szósz is lenyűgöző. valóban a sok olíva és a sok fokhagyma a titka :))
már alig várom,hogy elkészítsem a krumplis-rozmaringos focaccia-dat!
teljesen véletlenül találtam rá a blogodra, már azt sem tudom honnan klikkeltem ide és mit kerestem, de már e kedvencek közé szúrtam ;)
egyébként gratulálok a blogodhoz, rendkívül igényes, gyönyörűek a fotók és nagyon egyediek a receptek is. további jó munkát hozzá :)
Eszti!
Remélem, fog ízleni a krumplis, nekem az egyik nagy kedvencem.
Üdvözöllek itt a blogon, remélem sok-sok receptet kipróbálsz majd és bízom benne, fognak is tetszeni!
Megjegyzés küldése