Mikor még nem születtek meg a gyerekeim, egy-egy karácsonyi sütés-főzés alkalmával arról ábrándoztam, milyen jó lesz majd mindezt gyerekekkel tenni. Tésztát nyújtani, tölteléket keverni, színes cukrot szórni a mézeskalácsra... Ma ez már valóság, még akkor is ha néha nem tűnik annyira idillinek, mint amilyen valaha a képzeletemben volt. Bizony, gyereksegítséggel legalább kétszer annyi ideig tart egy sütemény elkészítése, a konyha mindenhol úszik, pár ruhacsere, egy kis hiszti, hogy ezt "én akajom", de ettől szép az egész. Ők pedig élvezik és ez a legfontosabb. Nem terelem őket erővel a konyhába, mégis gyakran megjelennek, hogy segítsenek: kenik a paradicsomszószt a pizzára, kiválasztják, milyen tésztát szeretnének vacsorázni, felverik a tojást (én meg néha a padlóról mosom fel), kekszet szaggatnak, drukkolnak a palacsintáknak.
A játszótéren a homokozóban (ha éppen nem autópályát építenek), akkor pizzát és tortát sütnek homokból. Most pedig igaziból vágtak neki a nagy kalandnak, a Kuktanoda és a Dining Guide által szervezett gyerek főzőverseny népszerűsítéseként (ők még nem indulhatnak, az alsó korhatár 10 év) önállóan álltak neki sütit készíteni. Ehhez persze kaptak némi segítséget a melegítős műveletekhez (ez voltam én) és egy ovistárs, Marci is asszisztált a sütinél.
Kekszes alapú sütit készítettünk (közkívánatra, mivel egy ehhez hasonlót a héten már készítettem, már karácsonyi sütinek), a mozsárban törést, vajjal gyurmázást, tepsibe lapogatást csinálták ők, nekem mindeközben csak a vajat kellett olvasztanom. A cukormáznál is csak a melegítést végeztem én, a keverést ráöntést ők. Az eredmény ez lett. És megtanultak egy új szót: sütőpapír! (bár este, mikor apunak mesélték, mit csináltak délután, már evőpapír volt)
2011-09-22
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
13 megjegyzés:
Nagyon cukik!
Recept a szupi kekszes sütihez érkezik?
De ügyesek!
bocsánat, a dining guidon van fennt a recept: http://www.diningguide.hu/recept/etterem-informacio-7144
Kerek szépen eligazítást maracuja suritmeny ügyben! Honnan, milyen kiszerelésben, kb. mennyiért? Köszönöm !
Guszta, de mi a túró az a maracujasűrítmény? :-o
Koktélokhoz használják, az enyém 50% maracuja, plusz víz, cukor és pektin. Gyakorlatilag egy szörp.
Nem volt olcsó, 3000 valamennyi volt egy liter, csak sütikhez, fagyikhoz használom, így elég tartósnak mondható. A Közraktár utcában vagy egy koktél kellék bolt, ott vettem.
Állítólag lehet kapni 80%-at, ilyet sajnos még nem láttam. Friut de Monin a márkája. http://www.moninstore.com/
Nagyon klasszak a Fiúk és mint tudván tudjuk,arról a férfitől, aki tud főzni, egyéb,más jó dolgok is kitelnek.....és ez igaz is!
Jezusom, fantasztikusan tetszik a konyhapult es a burkolat felette! Elarulod honnan van?
Milyen édesek!...és igen, az "én akajom" rendszeresen elhangzik nálunk is. Amúgy nagyon ritkán eszi meg a húst, de épp tegnap - ismét - husit sütöttünk a homokozóban :)
Szia Krisztina!
A közraktár utcán belül hol vetted? Mert sajnos sehol nem kapok maracujasűrítmény.
Köszönöm!
Az egyetem épülete melletti tömbben, a Petőfi híd felé, BOls mixer akadémia, vagy vmi hasonló van kiírva és pincében van az üzlet
Köszönöm!
Megjegyzés küldése