2011-09-25

Krumplis tészta olaszul

Ma reggel az oviban megtudtam, hogy a gránátos kocka az a krumplis tészta. Komolyan fogalmam nem volt róla, hogy ezt így is hívjuk, dadusnénink világosított fel. Szegény manók ismétlés lesz, a napokban már ettünk krumplis tésztát, bár egészen más módon, olaszosan: paradicsommal, sajttal. Náluk egyszerűen pasta e patate a fogás neve. Dél olasz (pontosabban nápolyi) fogás, többféle elkészítési móddal, levesesebben vagy kevésbé, krémesen vagy kevésbé. Próbáljátok ki nagyon finom! És immáron sokadszorra ismétlem magam, a cucina povera, azaz a szegények konyhája most is egy szuper finom, egyszerű de nagyszerű receptet adott nekünk.
Az eredeti változatokhoz képest annyit módosította a recepten, hogy adtam hozzá apróra vágott füstölt szalonnát is, (nem rontotta el, illetve rövid tészta helyett tagliatellével készítettem)
A recept 6 másik őszies, nehezebb tésztaétellel együtt a NLK-ban fog megjelenni.

Ma is van még 2 kg füge, akit érdekel, írjon mailt. (átvehető Pesterzsébeten)

Hozzávalók: 40 dkg széles metélt, 30 dkg krumpli, 15 dkg húsos szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 40 dkg konzerv, darabolt paradicsom, 1 csokor petrezselyem, 1 zellerág, só, bors, olívaolaj

1. A szalonnát kockázzuk fel és egy nagy, lefedhető serpenyőben kevés olajon pirítsuk ropogósra, a sütési idő felénél adjuk hozzá a felkockázott hagymát, fonnyasszuk meg.
2. Adjuk hozzá az aprított petrezselymet és zellert, az aprított fokhagymát és a darabolt paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk.
3. Adjuk hozzá a hámozott, folyó víz alatt többször átöblített krumplit, annyi vízzel, amennyi a krumplit éppen ellepi. Fedjük le és keverés nélkül, takarékon főzzük addig a szószt, míg a krumpli megpuhul.
4. A tésztát főzzük ki lobogó, sós vízben, szűrjük le, keverjük el a krumplis mártással. (ha krémesebb fogást szeretnénk a tésztát a krumplis-paradicsomos szaftban főzzük ki)

15 megjegyzés:

Panni írta...

Érdemes kipróbálni úgy is, hogy paccheribe töltöd a krumplit és kicsit összesütöd :-)

Dolce Vita írta...

Panni!

ez nagyon jó ötlet! Gondolom, sajtot rá

Panni írta...

Igen-igen, meg utólag vmi szaftot-szószt. Mi paccheri-lázban égünk, töltöm én mindennel, megunhatatlan! :-))

Névtelen írta...

Szia Kriszta!
Bocsánat, hogy eltérek a tárgytól.
Gasztroblogokról írok szakdolgozatot, és szeretnélek felkérni egy interjúra a témával kapcsolatban. Elkérhetem az e-mail címedet, ahol privátban elérhetlek?
Előre is köszönöm!
Soróczki-Pintér Ivett

petra írta...

Szia Kriszta!
Mi grenadírmarsnak is hívjuk a krumplistésztát...néha burgonyás cvekedlinek (a képosztás-cvekedli után..:) ami ugyanúgy kockatészta csak párolt/pirított káposztával)
Sváb elnevezés, ha jól tudom a német "grenadiermarsch" szóból ered, ami meg katonai tábori konyhával van összefüggésben. Érdekes. :)
üdv
Petra

GasztroRéka írta...

A grenadirmarsch, köznapi nevén gránátos kocka, hétköznapibb nevén krumplis tészta az osztrák-magyar konyha találmánya. Az úgy elég egyszerű, hogy krumplis tészta így úri körökben így nevezték el.:)

Nagyon izgalmasan hangzik az olasz változat, ki fogom próbálni.

Kedves Ivett, volt már egy kommunikáció szakos erdélyi lány, aki gasztroblogger is egyben és ő tavasszal írt a gasztroblogokól-blogerekről szakdolgozatot.
Esetleg vele is érdemes lenne felvenned a kapcsolatot.:)

GasztroRéka írta...

Kriszta! Nekem is lenne két kérdésem. Mit csináljak annak érdekében, hogy a parmezán és a parmezán jellegű sajtok ne száradjanak ki.

Hideg spejzban tartom, de 3 hét alatt így is kőkeménnyé válik. Szinte kő állagúvá.:)

Horasztól kaptam több terméket is a webáruházadból.
A narancsos olajból nagyon finom fügés finomságot készítettem, és szeretném további desszertekhez kipróbálni. A többi alapanyagnak i eldöntöttem a sorsát.

Az extra méretű olívabogyót azonban nem tudom miként használjam fel.

Köszönöm a segítséget!

Névtelen írta...

Réka, köszönöm a tippet, de sajnos nem ismerem annak az erdélyi lánynak a blogját. Ha te tudod a blognak a címét, linkjét, vagy a lány nevét/nick nevét, megírod? :)
Köszi!
Ivett

Dolce Vita írta...

Réka!

én hűtőben tartom, zsírpapírban, így nem szárad ki. Igyekszem egyszerre csak kis darabokat venni, vákuumoztatom (vagy eleve vákuumos csomagolásút használok). Kb 2 hét alatt fogy el nálunk egy 20-25 dkg darab, ez zsírpapírban nem szárad ki

Dolce Vita írta...

Magában érdemes enni azt a bogyót, vagy valami nagyon egyszerű tésztára, olajjal, kevés citrommal, frissen őrölt borssal, rukolával, parmezánnal keverve

e.ke írta...

Szia Kriszta,
ehhez illik valamilyen sajt?
köszi

GasztroRéka írta...

Kedves Kriszta!

Köszönöm a válaszokat!

Ivett, mivel itt nincs címed vagy egyéb ide írom a választ:
Varga-Berde Anna a Fondantina blog egyik szerzője. www.fondantina.blogspot.com
Hivatkozz nyugodtan rám, és én is szólok neki.

Dolce Vita írta...

mi parmezánt reszeltünk rá

Névtelen írta...

IMÁDJUK :)
Köszönjük a receptet.
Üdvözlettel: Kata

Dolce Vita írta...

Kata!

egyszerű de nagyszerű fogás, mi is nagyon szeretjük

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin