2011-09-15

Szuvidoltam vagy szuvidáltam?

A nyár vége felé megkeresett egy háztartási használatra szánt sous vide gép forgalmazó, szeretném-e tesztelni egy hétig a gépüket, a Sous Vide Supreme-t. Naná, ki mond erre nemet, cserébe annyit kértek, hogy számoljak be a tapasztalataimról. Íme.

a fiúk a kisautókat is vákuumozni szerették volna

Sok-sok pozitív éttermi tapasztalatom volt már szuvidált/olt (?) hússal, sőt egyszer még unalmas perceimben (volt valaha olyanom is?) itthon összebarkácskodtam egy sous vide husit. Nem is lett olyan rossz. Izgalommal vártam tehát a a csomag érkezését, kaptam hozzá vákuumozót és fóliákat is. Gyors telefon a barátoknak, másnap este szuper vacsi nálunk. Férjemet elküldtem a csarnokba, hozzon mindenféle húst. Másnap reggel, miután előző nap végighallgattam, hogyan is kell főzni vákuum alatt, elszállt minden bátorságom és kifejezetten bizonytalan lettem. Itt egy rakás hús: mit mennyi ideig? elősüssem? fűszerezzem? és különben is, este jön 8 ember. Bepánikoltam és szombat reggel 8-kor felhívtam Varjú Viktort (Bock Bisztró, akinek anyukája az enyémnek a szomszédja, tehát nem csak úgy szimplán rontottam rá). Némileg sikerült megnyugtatnia, de azonnal még jobban el is bizonytalanított, mert ha ilyen, akkor ennyi ideig, ha olyan, akkor annyi. Minden nagyban függ az alapanyag minőségétől. Sebaj, kísérletezünk, de talán nem kellett volna ennyi vendéget hívni.
Elsőre rostélyost, oldalast, kacsát és szarvascombot készítettem. A célszerűségre törekedve, megszavaztam a húsoknak 58,5 fokot hosszú órákon keresztül. Ennyi idő alatt semmi nem tud túlfőni, de biztos, minden teljesen megpuhul. 8 óra erős tepidárium után pedig faszenes grillezést terveztünk. Nézzük, mi lett belőlük:
- a rostélyos volt az egyik legkellemesebb meglepetés. Egy jó rostélyosnak oldalanként 6 perc faszenes grillezés elegendő, de ilyen rostélyost nálunk nem kapni. Viszont 8 órás puhítás után a szimpla hazai rostélyosnak is elég volt 5-6 perc pirítás oldalanként. Ezért extra pont jár.

Ennyi az egész, csendes és nem foglal nagy helyet

- a szarvascomb is jól sikerült volna, ha nem sütjük túl a grillen. Ez 100%-ban a mi hibánk volt. Mikor kicsomagoltam a vákuumból, vajpuha volt a hús, majd a kelleténél tovább maradt a grillen, így túl keményre sült. 1 perc alatt toltuk el 8 óra munkáját
- a kacsamell nagyon jó lett, szaftos, puha, rosé, amilyen a nagykönyvben. De 15 perc alatt a sütőben pont ilyenre sütöm.
- az oldalast kevés időre tettük be (talán 1,5-2 órára) egyértelműen kevés volt neki. A következő alkalommal 6 órára került a merülőfürdőbe, így zseniálisan omlós és szaftos lett, amilyennek elsőre is vártam

A lábszár nagyon jól sikerült
Az egy hét alatt 2x volt időm főzni a szerkezettel. A tapasztalatom összességében pozitív, azonban látom, hogy ennél több idő kell, hogy kihozzuk belőle a maximumot, többféle hússal, főzési idővel próbálkozzunk, kinek mi áll a legjobban. Kísérletező kedvűek és húsimádók előnyben!
A technológiáról bővebben itt.

13 megjegyzés:

ehran írta...

Csidei Tomitól volt a cucc? Nem tartott kiselőadást hozzá? :) Mert mondjuk nem árt a fejtágítás, csúnya dolgokat lehet szuviddal művelni, egész konkrétan veszélyes lehet. Kíváncsi vagyok, mi lesz itt, ha jobban elterjed, pláne a hazai húskínálatot tekintve.
Az írásmód meg elég hektikus, ha a szakirodalmat nézzük, mindkét változattal találkoztam már, nem épült még be teljesen. :) Szerintem szuvidáltál, de ez csak tipp.

Panni írta...

Én a szülinapomra kaptam egy ilyet, júliusban, van egy kis füzetke a gép mellé, Bock bisztrós ismeretség híján én azt használtam, nagyon-nagyon szeretjük! :-))
És kiderült, hogy a forgalmazó a férjem kollégája volt régen :-D

Panni írta...

Ja és szerintem egyértelműen szuvidOltál.

Seafalcon írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Seafalcon írta...

szuvidok, szuvidsz, szuvid, szuvidunk, szuvidtok, szuvidnak

szuvidtam
szuvidni fogok
szuvidnék
szuvidj!

A jelentése: még egy lépéssel távolabb kerültél a természettől...

Viszont ha majd rostélyost, oldalast, kacsát és szarvascombot veszek és készítek, akkor csakis szuvidni fogok!
Akkor lesz csak szuvidolhatnékom!
Szuviduvidú!
:)))

Dolce Vita írta...

Ehran, nem, hirtelen nem ugrik be név, de nem ő volt. Kaptam fejtágítást, de az egészen más mikor ott áll előtted a konkrét hús. Vastagság, minőség.. stb stb. Ezért írtam, hogy kísérletezni kell vele, a többedik alkalommal, már biztos sokkal magabiztosabb az ember. De pl. az eligazításon azt a tanácsot kaptam, hogy a húst csak utólag kell kérgezni, Viktor azt mondta, ők vákumozás előtt is kérgezik. Csírátlanítják, ők pl. fűszerekkel együtt zacskózzák a húst. Illetve egy kacsa bemehet 83 fokra fél órára, vagy hetvenakárhányra 4 órára. Ezeket kell kitapasztalni és a variációs lehetőség sztem végetlen.

Panni!
jó kis darab valóban, bár én most a kemencével pár évre letudtam a költségesebb konyhai beruházásomat, egy ideig nem lesz ilyenem.

Seafalcon
"még egy lépéssel távolabb kerültél a természettől..." a nyereg alatt puhított hús az smafu? Bár ott fizikai puhítás is történt, de az elv hasonló lehetett, alacsony hőfokon, hosszú ideig melegítve

Seafalcon írta...

Akkor ez tulajdonképpen egy műló, és az aki használja műlovarnő... :)

ehran írta...

DV: Jaja, nagyon komplex a dolog valóban, mondom, én kicsit fázom is ettől a történettől otthon művelve. Az előtte-utána pirítás tekintetében meg én is azt látom, hogy kezdenek külön iskolák kialakulni. :)
A nyerges hús tekintetében: http://www.foodandwine.hu/2011/09/09/nyereg-alatt-puhitott-hus-a-metafora-ereje/
:)

Ági írta...

Én is kemencére gyúrok, sztem jobban járunk vele, és még a kertben is mutat egyszer kell megépíteni....stb. Ettem ilyen technikával készült husit, finom volt, de nem estem hanyatt.Ellenben alig várom, hogy pizzát és vadhúst süssek majd az új kemencémben:))

Névtelen írta...

Vegyes hangrendű szóhoz mély hangrendű toldalékot kell tenni, de ez a szabály a köznyelvben egyre kevésbé érvényesül.

Névtelen írta...

Névtelen, a "-oltam" és az "-áltam" is mély hangrendű toldalék! Ezzel most sajna nincs beljebb a nyelvész. Egyébként biztos, hogy jelen esetben van egyértelműen helyes verzió?
Üdv, Zsófi

Névtelen írta...

Nekem az jutott eszembe, hogy ha puhít -> puhított, akkor szuvid -> szuvidolt. De nem vagyok nyelvész. :)

--
arwen

Névtelen írta...

Amúgy nekem is a szuvidolt szimpibb.
Zsófi

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin