2011-10-26

Rozmaringos-csicseriborsós tészta

Pillanatok alatt elkészült a mai ebédem, felpattantam a géptől, "valamit kellene ebédelni", majd 15 perc múlva ettem is, pedig közben még le is fotóztam. Villámgyors vacsorának is ajánlom, finom, egyszerű, nem kell vele sokat vacakolni. Mi került bele? Gyakorlatilag az első dolog, amit megláttam a spejzpolcon. Ez nem volt más, mint egy konzerv csicseriborsó. Következő pillantásom a tésztára esett, majd gondolatban hozzátettem a citromot, a rozmaringot és a petrezselymet. Ez volt 1 perc, a maradék 14-ben megfőztem és lekattintottam.

Hozzávalók 2 főre: 40 dkg-s konzerv csicseriborsó, 25 dkg tészta (mezze maniche rigate a fotón), csokor petrezselyem, 1 citrom, 1 db szardella (akár el is hagyható, ha nincs, igazán csak az ízek mélyítéséhez használom, és szinte mindenbe beleteszem már), 1 gerezd fokhagyma, extra szűz olívaolaj, 2 ágacska friss rozmaring, só, frissen őrölt bors

1. Tegyünk fel egy nagy fazék vizet forralni, ha lobogva forr, sózzuk, öntsük bele a tésztát
2. Közben aprítsuk fel a fokhagymát, és a rozmaringot. Serpenyőben melegítsük az olajat, tegyük bele az előzőket, adjuk hozzá a lecsöpögtetett csicserit, a szardellát, a citrom lereszelt héját, pár csepp levet.
3. Melegítsük át a keveréket, sózzuk, borsozzuk, ha kész adjuk hozzá a felaprított petrezselymet is
4. Ha megfőtt a tészta, szűrjük le, keverjük el a csicseris feltéttel.

*Kis parmezán esetleg kerülhet rá, vacsorára pedig testesebb, citrusos fehérbort ajánlanék hozzá. A napokban ittam 2008-as Kerkaborum-ot, gondolatban összepárosítva jól működik. Nekem most ebédre maradt a víz hozzá. Viszont extraságként szűretlen újolajjal locsoltam meg.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Fantasztikus. Nálam 15 perc alatt még a tésztavíz sem forr fel.

Dolce Vita írta...

óriásláng erre a megoldás, 1-2 perc és forr a tésztavíz

Rita írta...

Megint kérdezek:"szűretlen újolajjal" mit értsek ez alatt?

Dolce Vita írta...

Rita!

Olyan mint az újbor, nagyon friss, nagyon gyümölcsös, idei olívaolaj. Pár hete még a fán volt a bogyó. Szüretkor ez készül elsőnek, kis tételben, rettentő illatos, gazdag.

Elena írta...

Szuper az egész!! Amúgy pedig ez az egyik kedvencem a tészták közül :)

Dolce Vita írta...

Mozzarelli!

rettentő egyszerű, laktató és finom. Én is nagyon szeretem ezt a tésztát, nagyon jól illik a darabos szószokhoz, karakteres ízekhez. Rusztikus, parasztos. Érdekes, hogy a másik nagy kedvencem ennek pont az ellentéte, a vékony spagetti.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin