2011-11-08

Puszedli forralt boros cukormázzal


Különleges és nagyon gyors sütit szerettem volna sütni a hétvégén, ez a puszedli lett belőle. Anyunál ettünk a napokban nagyon finom mézes sütit, a tészta receptje tőle van. Ő vékony lapokat sütött ebből a tésztából és lekvárral, vaníliakrémmel töltötte. Így is úgy is működik, bár nekünk, azaz a puszedliknek nem volt sok idejük visszapuhulni, a gyerekek igen gyorsan elpusztították. 3-4 nap múlva lesz az igazi a tészta.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 tojás, 8 dkg vaj, 5 dkg cukor, 4 nagy evőkanál méz, 1 tk. sütőpor, 1 tk. őrölt fahéj, 10 dkg porcukor, 1 dl fűszeres, gyümölcsös forralt bor

1. A cukrot verjük a vajjal habosra, a tojásokat enyhén verjük fel.
2. Keverjük el a lisztet a sütőporral, csipet sóval, adjuk hozzá a mézet és a tojást, fahéjat és egy csipet sót. Gyúrjuk össze a tésztát. Ha nem áll össze, morzsálódós, kevés tejet adjunk hozzá.
3. Nyújtsuk ki a tésztát 2-3 centi vastagra, formával szaggassunk kis köröket, tegyük sütőpapírral bélelt sütőlapra. (ha klasszikus puszedli formát szeretnénk, gyúrjunk gömböket, majd ezeket kicsit lelapítva helyezzük őket a sütőlapra)
4. 180 fokra előmelegített sütőben süssük készre kb. 12 perc alatt, vigyázzunk, könnyen ég!
5. A porcukor felével forraljuk hosszasan a forralt bort, sűrítsük be egészen (tutira el akartam az alkoholt főzni belőle), majd keverjük össze a többi porcukorral, hogy sűrű cukormázat kapjunk. Ezt töltsük habzsákba és díszítsük vele a puszedliket.



4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Kriszta,
Off kérdés bocsi: nem találom a pizza recepteket (tuti én vagyok a béna)...milyen cím alatt vannak?
A DV konyhában melyik lisztet ajánlod a pizzához? A kollégnaőd a nullásat mondta.
Köszi szépen a választ,
Agnese

Dolce Vita írta...

A pizzához 20 dkg durumliszthez szoktam 30 dkg fehér lisztet (BL 55) vagy kenyérlisztet keverni BL 80. Kb fél dl olívaolaj, csipet só, kevés porélesztő, ha sokáig kelesztem, friss élesztővel, ha 4-5 órát kel. A hosszú kelesztésnél este bekeverek 20 dkg fehérlisztet kevés élesztővel, vízzel, reggelig kel, ekkor keverem hozzá a többbi lisztet, olajat, sót. Újrakelesztem. Ez lassan indul be, még 5-6 órát kell rá várni.

Éva írta...

...ugye a tészta nyújtásánál 2-3 mm-t akartál írni?...

Dolce Vita írta...

nem kb. 2-3 centi, hogy magas legyen a puszedli. na jó, 2 centi

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin