2012-01-05

Gránátalmás mártogatós

Azt hiszem, a január ilyen kis egyszerű receptekkel fog eltelni, amelyek gyorsak, jól néznek ki és finomak. Ez a recept a The world in bite size (Paul Gayler) című könyvből való, ahogy pl. ez az étel is. Szuper könyv, főleg annak, aki rajong a kis adag, fűszeres, csipegetni való ételekért.
A héten, hétfőn vendégeknek tandoori csirkenyársakat sütöttem lepénykenyérrel, ehhez készült 5-féle mártás. Az egyik volt ez a gránátalmás joghurtos. Kenyerestül, mindenestül bő egy óra alatt elkészültem mindennel, csak a kenyereket kellett sütnöm (ez kb. 15 perc) frissen, miközben a sütőben grilleződtek a nyársak.
Színes, látványos, ízletes, hűtve és szobahőmérsékleten is finom.

Hozzávalók: 3 dl, joghurtból lecsöpögtetett tejszínes krémsajt vagy ha erre nem gondoltunk 1 nappal korábban, akkor keverjünk el natúr tejszínes krémsajtot egy kevés görög joghurttal, 2 szál újhagyma, zöld hegyes csípős paprika, 1 tk. fehérborecet, 2 gerezd fokhagyma, só, 1 gránátalma, kis csokor menta, kis csokor kapor, 3-4 ek. extra szűz olívaolaj

1. Az újhagymát és a paprikát (csípősségétől függően használjunk belőle!) vágjuk egészen apróra
2. Keverjük el a joghurtkrémmel, adjuk hozzá a lekapart fokhagymát, a sót és a fehérborecetet, sózzuk
3. A mentát és a kaprot is vágjuk finomra, keverjük el a krémben (hagyjunk egy keveset díszítésnek)
4. Tegyük a hűtőbe, tálaláskor szórjuk meg vágott kaporral, csöpögtessük meg olívaolajjal és szórjunk rá gránátalmaszemeket

2 megjegyzés:

4Gyerek írta...

Azt hiszem, hogy hülye kérdés, de felteszem.
Ha gránátalmát veszek, honnan tudhatom, ha nincs mellette egy sem felvágva, hogy belül lédús gyümölcs fogad-e, vagy pedig valami atomszáraz akármik?
(legutoljára Oldalborda tökéletesen bevásárolt eme utóbbiból, azóta közelíteni sem merek a gránátalmák fele)

Dolce Vita írta...

nem tudom, mikor van pontosan a szezonja, de ha jól emlékszem valahogy októbertől érik. (október végén fáról ettem horvátországban). A téli szezonban sztem lehet mindig jót kapni, gondolom ezt még viszonylag közelebbről, Európából hozhatják. Viszont nyáron vettem egyszer (fotózáshoz kellett, Szuflé magazin tavaly előtti téli számához) és annyira éretlen volt, hogy csak na, emlékszem egyenként kellett pirosra színeznem photoshopban a halovány rózsaszín szemeket.
Ez a képen, nem színezett! : ) és ha jól emlékszem az aldiban vagy a tescóban vettem

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin