Az univerzálisan használható mézeskalácstésztából, tudjátok, abból, amelyik nevéhez híven csak mézből áll, most Jó reggelt szeletet készítettem. Azaz valami hasonlót. A tésztából a hivatalos felhasználása mellett sült már sima keksz és egy narancsos, tiramisura hajazó süti is. Tényleg sokoldalúan felhasználható. Először a hétvégén annyit módosítottam, hogy az alaptésztába belekevertem 5 dkg összetört, 85%-os étcsokoládét. Miután egy délután alatt elfogyott a keksz, tegnap sütöttem egy újabb adagot, ebbe már került kukoricapehely és zabpehely is. Mára ez is elfogyott. az arányokon egy kicsit módosítottam, íme a recept:
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 1 dl méz, 10 dkg natúr, puffasztott kukoricapehely, 1 marék zabpehely (bocsánat, nem mértem le), 5 dkg 85%-os étcsokoládé, késhegynyi szódabikarbóna, 1 csapott tk. fahéj, 1 csapott tk. gyömbérpor, 1 tojás sárgája enyhén felverve, 6 dkg vaj
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokon. Keverjük el a lisztet a fűszerekkel, szódabikarbónával és a zabpehellyel
2. A kukoricapelyhet törjük össze, a csokit vágjuk apróra. keverjük a tésztához. Az olvasztott vajat, a mézet és a tojást is keverjük a tésztához. Gyorsan gyúrjuk össze, formáljunk egy hengert belőle, tegyük 20 percre a hűtőbe
3. Vékony de széles pengéjű késsel vágjunk szűk 1 cm-s szeleteket, majd lapítsuk meg őket a kés pengéjével. Vág, késsel lefordít, késsel lapít. Ez a mozdulat, így ki is alakul az ovális kekszforma.
4. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt sütőlapra süssük kb, 12 percet
2012-02-06
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
16 megjegyzés:
Szia Kriszta,szeretném elkészíteni a "Jó reggelt" kekszedet,de elárulnád hol szerezted be a puffasztott kukoricapelyhet? Nekem nem rémlik hogy láttam volna már valahol... Köszönöm válaszod, üdv: Kriszta.
bocsánat lehet, hogy rosszul írtam a sima corn flakes-ra gondoltam. Csak ugye ez puffasztott, nem úgy, mint a zabpehely
Szia, ez nagyon izgalmasan hangzik! Meg tudnád mondani, hogy kb. hány darab süti jön ki ebből az adagból? Előre is köszi
15-16 db, valamivel vastagabb mint a bolti
Ez kell nekem! Holnap csinálom is! Én nem zabpelyhet, hanem apróra vágott aszlalt gyümiket fogok beletenni. Vagy diót estleg.
nagyon szépek ezek a képek!! :)
Szia Kriszta!
Lehet már vmit tudni a narancs rendeléséről?Izgatottan várjuk, és a kollégáimat is befűtöttem már, remélem tudunk mielőbb rendelni...
Várjuk!
Szia Kriszta!
Szerinted jól záródó dobozban meddig lehet tárolni? Elkészíteném, de a párom nem eszik ilyesmit, én viszont egy-két darabot mindig vinnék a reggeli kávémhoz a munkahelyemre...Köszönöm:)
Nagyon tetszik a képek hangulata! Szerintem majd én is megsütöm valamikor.
Sziasztok!
Szonja, viszonylag sokáig, ez egy mézeskalács tészta, visszapuhul a dobozban. Viszont ha nincs dobozban akkor megkeményedik! Bár kávéba így is lehet mártogatni
A naranccsal várjuk, hogy jobbak legyenek az útviszonyok, szomorúan figyelnénk innen a hóban elakadt szállítmányt : (((
Corn flakes helyett puffasztott barnarizs? Csak az van itthon...
Kati!
Szerintem bátran variálható, hogy mit teszel bele. Nekem pont ezek voltak itthon, ahogy írtam is előzőleg csak csokoládé került az alaptésztához, az is nagyon finom volt
szia,
jól hangzik a recept nekem is van hasonlóm, de kipróbálom most a tiédet, kiváncsi vagyok milyen. :-)
milyen lisztet használtál hozzá? nekem van itthon TK rozs vagy TK tönköly, melyiket ajánlod inkább?
köszi, Judit
Judit!
ez fehér búzaliszttel készült, én max felesben keverném pl a tönköllyel a búzát. Nem a rozzsal, az savanykásabb
Nagyon köszönöm a receptet - bár az enyém nem lett ilyen szép formás, de az íze szuper! (Egyharmad rész teljes lisztet tettem bele egyébként és teljesen finom lett :-)
Kipróbáltam, nagyon finom! :)
Én tönköly fehérliszttel készítettem, de zabpehelyliszttel is kipróbálom majd.
A hónapok óta rakosgatott, maradék natúr corn flakes hasznosítására remek volt, de mivel csak 4 dkg volt belőle 10 helyett, durvára vágott diót raktam még bele. :) El tudom képzelni kókuszreszelékkel is!
Megjegyzés küldése