2012-02-14

Wasa és a Nasa

Jó ideje szerettem volna kipróbálni a skandináv, ropogós kenyér, a knekkebrød (legismertebb kommersz formában, wasa kenyér) receptjét. Száraz, kemény, ropogós, de sokáig eltartható. Ch-diétához ideális kenyérpótló, ráadásul vihetjük magunkkal bárhova, ha útközben ér a kötelező tízórai vagy uzsonna. A maga nemében nagyon jó lett, de a mai napig azt vallom, a fehérkenyérnél nincs kenyerebb kenyér.

Hozzávalók: 20 dkg világos rozsliszt, 10 dkg tk. rozsliszt, 10 dkg búzakorpa, 3 gr szárított élesztő, só, 3 dkg vaj, langyos víz

1. Gyúrjuk össze a hozzávalókat, vízből annyit tegyünk hogy gyúrható, kemény kenyértésztát kapjunk, pihentessük a tésztát 10 percet
2. Melegítsük be a sütőt 230 fokra
3. Osszuk a tésztát 16 részre, formáljunk gombócokat, majd nyújtsuk ki ezeket 2-3 mm lapos korongokká
4. Villával szurkáljuk meg a korongokat, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezen süssük 10-12 perc alatt ropogósra

5,4,3,2,1... kilövés!

Az első űrhajós, aki a Marsra utazott...

...persze kisöccse is vele tartott,

aki valójában az expedíciót segítő robot

16 megjegyzés:

Zsu írta...

Űr-keksz...
(ötletekből láthatólag nálatok sincs hiány... ;-) nagyon szupik a jelmezek)

Panni írta...

Ez a kedvenc kenyerem, ahányszor Finnországba utazom, mindig ilyet eszem.

Névtelen írta...

Nagyon jók a jelmezek :) És még mindig irtó cukik a gyerekeid!
Receptet vittem, manapság ezen élek.
Anna

Linyah írta...

Nagyon jók a jelmezek! Azért meg pláne csillagos ötös, hogy így összehoztad a két témát, Wasa-Nasa :))))

duende írta...

:)) Vajon melyik idegen fajjal lép kapcsolatba ez a két bátor űrutazó először?

A zablisztet próbáltad már? Szerintem remek. Én tortillát sütöttem vele. Alacsony a glikémiás indexe, a többi lisztnél alacsonyabb valamivel a szénhidrát tartalma és koleszterincsökkentő is, meg sok vitamin, rost van benne.
Ez a kenyér kifejezetten alkalmas szerintem zabliszthez is.

Dolce Vita írta...

Duende, zablisztet köszi, veszek
nem tudom, milyen űrlények voltak, de tegnap este kergették őket a lakásban : )

Linyah, véletlen egybeesés : )

a jelmezek persze sk., egész szombaton vágtunk, ragasztottunk

nekem a kedvencem nem lesz, az én kedvencem a lukacsos fehérkenyér, de ebben a kategóriában nagyon jó, főleg, mert vihetem magammal

duende írta...

:))

Hobbiszakács írta...

A ropogós svéd kenyér optimális fogyasztásához egy tipp: szauna után vajjal megkenjük, két-három keménysajt szeletet fektetünk rá. Mustáros pácolt heringhez a legjobb, előtte-közben-utána egy-egy pohárka szilvapálinkával :-)

Dolce Vita írta...

A szilvapálinkát kihagynám, de az összes többi jöhet, szaunástul mindenestül. Még meg is tudnék hempergőzni a hóban itt a kertben. Bár ahhoz lehet, hogy mégis kell a pálinka

Hobbiszakács írta...

Na ugye :-)

Névtelen írta...

Ezer éve keresem ezt a receptet, nagyon-nagyon köszi!
Gyönyörűek a gyerkőceid :)!
Zsófi

Judyt írta...

Dejó, alig várom,hgy időm legyen kipróbálni :) Mikor anno Svédországban voltunk, leesett az állam, hogy mennyi verziója kapható ennek a wasa-nak. Be is raktároztam rendesen a csomagba :)

Verusch írta...

A zabliszthez egy tipp: Sztem baromi drága ahhoz képest, hogy a zabpehely mennyivel olcsóbb. Én mindig azt veszek és abból csinálok a mixergéppel lisztet. Kb 3-4 perc alatt tökéletesen olyan mint a drága verzió.
Én is nagyon szeretem, jó vele sütni.

Névtelen írta...

Nagyon ötletesek a jelmezek, szépek a képek is, hogyan érted el azt a színvilágot, ha szabad megkérdezni? Nagyon tetszik ez a pasztelos-barnás árnyalat. A receptet vittem, újra :))
Köszi Ildikó

Névtelen írta...

Kedves Krisztina, most sül az utolsó pár "szelet". Engem lenyűgözött ez a finomság, hálás köszönet a receptért!!! Kacsazsíros fehér kenyeret követő kedvenc lett nálam, és alig várom, hogy folyton diétázó kolléganőimet is rajongóvá tegyem holnap!!!
Rozi

Dolce Vita írta...

Rozi!
örülök, hogy ízlik, a maga nemében nagyon jó, de azért a kacsazsíros fehér kenyér és e között nekem még van vagy 200 étel : )))

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin