2012-03-26

Kalácspuding

... vagy kalácsos clafoutis, átalakított máglyarakás. Nem tudom, minek hívjam, a lényeg, hogy nagyon finom volt. Úgy alakult az élet, hogy fotózásból rengeteg házi kalácsom maradt, noha ettük-ettük csak nem akart fogyni, a napok pedig teltek. Muszáj volt valami frappáns átalakulásnak alávetnem őket. Így ötvöztem az angol bread and butter pudingot, anyukám máglyarakásával és a mostanában elmaradhatatlan kandírozott naranccsal. A végeredmény egy amolyan igazi csúszós desszert, rengeteget lehetett belőle megenni (azt gondolom, nem büntetlenül), a legtalálóbb mégis a kalácsos clafoutis.

Hozzávalók: 1 kg száraz vagy száradásnak indult (házi) kalács, 4 tojás, 5 dl tej, 1 dl tejszín, 10 dkg vaj, 2-3 ek. cukor, 2,5 dl-es üvegnyi kandírozott narancshéj, 2 nagy marék dió (bocsánat a pontatlanságért, csak összedobtam, nem mértem ki mindent)

1. A kalácsot szeleteljük fel, vajjal kenjünk ki egy tűzálló tálat
2. Helyezzük a kalácsszeleteket a tálba, tegyünk közéjük kandírozott narancshéjat, szórjunk rá durvára tört diót
3. Enyhén melegítsünk fel egy kevés tejet, amelyben a vajat megolvaszthatjuk, adjuk hozzá a cukrot, a többi tejet, a tejszínt és a felvert tojásokat. Öntsük a kalácsokra
4. 180 fokos sütőben alufóliával letakarva süssük 25 percet, majd fólia nélkül 6-8 percet. Hidegen együk!

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nyami! Én ezt bármilyen száradó pékáruval megcsinálom (na jó, nem sós kiflivel), nagyon szeretjük, és a végtelenségig variálható. Nálunk a dió+tej és vaníliasodó a legmenőbb (vagy csak ez az a kombináció, amihez mindig minden van itthon :)).
Zsófi

Névtelen írta...

Én a kalácsból mákos gubát készitek. nagyon finom, csak kalácsból készitem hosszu ideje már.

duende írta...

Nagy kedvenc nálunk! :)

Dolce Vita írta...

nekünk ritkán marad meg házi kalács, ezért még sosem készítettem,de tényleg nagyon finom és a variálhatósága határtalan

Jakab írta...

Én vettem hozzá friss kalácsot, nem bírtam ellenállni a receptnek. Azzal is finom, sőt azt sem bírtam kivárni, hogy meghűljön. Forrón is isteni. Igaz, kandírozott narancsom nem volt, de próbáltam pótolni az ízeket reszelt citrom és narancshéjjal.

Névtelen írta...

Mi elég ritkán főzünk itthon, mert a munkánk olyan, hogy mindketten szinte éjszaka érünk haza, enni viszont szeretünk ;) Nemrég voltunk ebben a hotelben pihenni pár napot: http://minu.me/-azurvilag Itt nagyon jókat ettünk, szerintem kivételesen jó a konyhájuk. Valaki járt még itt? Ott ettem hasonló elkészítésű finomságot.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin