2012-04-24

Nyereményjáték


A blog születésnapja alkalmából egyszer már invitáltak Titeket egy kis kávés játékra, most itt az újabb kihívás. Ahogy írtam, ezen alkalommal is kávéra kell ételt komponálni (most csak desszertet lehet) de nem is akármilyenre, hanem egy adott kávéra. Egy adottra?
Bizony. Azt már tudjuk, olívaolaj és olívaolaj között nagy különbségek lehetnek, de kávé és kávé is lehet más ízű, karakterű? Persze, hogy lehet. A díjazottak ezt személyesen meg is tapasztalhatják majd, hiszen receptverseny első 5 helyezettje velem együtt egy exkluzív kávékóstolón vehet részt a Nespresso budapesti, Andrássy úti butikjában, e mellett tárgyi nyereményként egyedi tervezésű limitált szériás kávéscsészéket is hazavihettek. Megtanuljuk majd, milyen lépéseket kell követni a kávék kóstolás során, milyen íz és illatjegyekre lehet felfigyelnünk, mit nézzünk a kávé fizikai vizsgálata során. De akkor nézzük a kávét magát. A Nespresso idén tavasszal dobta piacra a limitált kiadású Naora kávéját. A kapszulája csajosan rózsaszín, nekem azonnal gyümölcsös karakterű kávét juttatott eszembe. Nem is tévedtem. Ribizli és szeder, e két gyümölcs ízjegyei keverednek a kávéval (nekem plusz egy kis csokisság is érződött). A gyümölcsösség ebben a kávéban nagyon kellemes savakkal párosul (ittam már olyat, ahol ez nem így volt), könnyű, de karakteres kávé a Naora. Különlegessége, hogy késői szüretelésű kávébabok pörköléséből készül, hogy ízjegyekben ez mit ad hozzá a kávéhoz, nos ez is kiderül, majd a kóstolón. A feladat tehát alkossatok bármilyen desszertet, amelyben a ribizli, szeder a főszereplő és illik a kávéhoz. A desszertcsodák receptjét osszátok meg blogon, FB-n, bármilyen netes felületen, a linket pedig küldjétek el május 9-ig, kommentben ehhez a bejegyzéshez.
Szerintem mi ennél tudnánk sokkal izgalmasabbat is : )
Eredmény május 12-én, a kávékóstolót pedig május 22-én tartjuk. A leadási határidőig igyekszem én is valami finomat kitalálni, bár most egy újabb epres finomságot sütöttem, ennek csütörtökön jön a receptje.

31 megjegyzés:

Suncika (Anya) írta...

Szia!
Nagyon tetszik a játék! :)
A Facebookon a blogom oldalára tettem fel a Szedres Sacher muffint.
Nem tudom, egyszerre legyen szedres és ribizlis? Mert ez csak szedres lett, de kreálok kettős gyümis desszertet is szívesen. Imádom ezeket a kávékat! :)
Íme a link:
https://www.facebook.com/NassoloNaplopo
Köszi a lehetőséget! :)

Dolce Vita írta...

Lehet külön-külön bármilyen bogyós gyümölcs: szeder, málna, ribizli, áfonya

Praliné Zsuzsi írta...

Szuper játék, máris agyalok egy bonbonon ;)

Dolce Vita írta...

Zsuzsi!

várom nagyon!

Névtelen írta...

Mindenféle cinizmus nélkül kérdezem, komolyan: hogyan lesz egy kávé gyümölcsös aromájú? Mi okozza?
Tényleg létezik ilyen, vagy ezeket a kávékat mesterségesen aromázzák?
Sejtésem szerint sajnos az utóbbi.
De nagyon érdekel a hivatalos verzió.

Én nem fogok részt venni a versenyen, de desszert és kávéimádóként azt mondom valamilyen savanyú gyümölcsös (pl. ribizlis) csokis csoda illene hozzá. Azt tudnám elképzelni.
Gabi

Praliné Zsuzsi írta...

Gabi: én a csokival voltam így (a kávéhoz nem értek, de talán ne túl messzi párhuzam), szkeptikusan olvastam leírásokat, hogy bizonyos étcsokiknak ilyen meg olyan aromájuk van azt gondolván, hogy az étcsoki az étcsoki-ízű és pont. Aztán kóstoltam egy-egy különlegesebb fajtát... és tényleg! Volt, aminek pl. konkrétan méz íze volt, volt, aminél tonkababot vagy mogyorót éreztünk stb. és többször előfordult, hogy többen ugyanazt az aromát éreztük ki. És semmit nem adtak mesterségesen a csokikhoz.
Ugyanígy a kávénál is elhiszem, hogy lehetséges bizonyos fajtáknál ilyen aromákat érezni, de kíváncsi lennék persze élőben is erre :)

Dolce Vita írta...

Kedves Gabi!

A kérdésedre kérdéssel válaszolnék: mitől lehet egy bornak meggy, őszibarack, maracuja, aszalt szilva, piros paprika, eper, málna, orgona, hárs stb. íze? Aromát tesznek bele?

Dolce Vita írta...

Kávéimádóként meg itt a lehetőség, hogy meg is kóstold magad, szerintem süsd meg azt a savanyú gyümölcsös, csokis csodát! : )

Zsuzsi!

egyszer valahol azt olvastam, hogy a terroir érződött át egy csokin. Ez nekem már sok volt : ))

Praliné Zsuzsi írta...

Na, hát ennyire nem tudok csokit kóstolni :)) De most a Rózsavölgyi-féle 70%-os Trincheras a kedvencünk, hihetetlen akácmézes aromái vannak - bár nem tudom, hogy a terroir tehet-e róla :D

Névtelen írta...

Nekem egy borász ismerősünk úgy magyarázta, hogy régen a szőlőtőkék közé gyümölcsfákat, gyümölcsbokrokat ültettek, így a földre lehullott és elrothadt gyümölcsök zamata bekerült a földbe, onnan a szőlőbe. De ez csak a hagyományos, oxidatív boroknál igaz. Ma, a reduktív boroknál aromákat tesznek bele. Ezt biztosan tudom.
Tényleg nem akartam kötözködni, elnézést, ha annak vetted.
Gabi

Dolce Vita írta...

Gabi!

Én nem vettem kötözködésnek, csak nem értek vele egyet. Azt meg kétlem, hogy egy reduktív bornak illat és ízaromától lenne karaktere. : ) A nem reduktívnak pedig nincs? Akkor pl. a meggy zamat, hogyan kerül a vörösborba? 20 éve telepített tőkéken, ahol sosem volt gyümölcsfa??
Szerintem félretájékoztatott a borász ismerősöd.

Judit írta...

Egy személy csak 1 recepttel nevezhet? :-))

Dolce Vita írta...

Judit!

nem, nem kitétel, de csak 1x lehet kóstolóra jönni : )

Kati írta...

Először is kívánok Boldog Blogszülinapot:) Mivel a múltkori játékon is játszottam, gondoltam most is megpróbálkozom. Szerintem egy szelet finom Málnás - ribizlis - habcsókos kalács tökéletes lenne a gyümülcsös kávéhoz.
A recept megtekinthető a következő linken:http://makacskakonyhaja.blogspot.com/2012/04/malnas-ribizlis-habcsokos-rozsakalacs.html

Névtelen írta...

Kriszta!

Az lenne a kérdésem, hogy a desszertnek kávét is kell tartalmaznia, vagy a gyümölcs a lényeg, és hogy passzojon a kávé mellé?

Köszönöm

Zsuzsi

Praliné Zsuzsi írta...

Íme az első ötletem kávéra hangolva: http://www.pralineparadicsom.hu/2012/04/afonyas-pisztaciamarcipanos-kockak.html.
Ha minden jól megy, még két továbbit is hozok majd, mert tetszik a téma ;)

Névtelen írta...

Kedves Kriszta!

Én is szeretnék részt venni a kávés versenyen, de nekem még nincs blogom, csak tortákat szoktam sütni, amiket felteszek a facebook-ra. Milyen formában tudnám megjelentetni a receptet? Úgy, hogy megosztom a torta fotóját a saját kezdőlapomon és megjegyzésben pedig leírom a receptet?

Elnézést, ha nem vagyok eléggé naprakész ebben a modern világban...

Üdvözlettel: Tóthné Zsuzsi

Dolce Vita írta...

Kedves Zsuzsi!

Tedd fel a facebookra úgy ahogy írtad és küld el ide a linket megjegyzésként

Praliné Zsuzsi!

nyammmm

és a 3. Zsuzsi!
nem kell benne kávénak lennie, de különben lehet benne

Kati!
köszi! : )

Praliné Zsuzsi írta...

Ezúttal összehoztam a kávét egy kis áfonyával - méghozzá csíkosan :)

http://www.pralineparadicsom.hu/2012/05/csikos-afonya-kave-mousse.html

ChezSandra írta...

Kedves Krisztina!
Először is boldog blogszületésnapot kívánok, végül (de nem utolsó sorban), pedig neveznék a játékodra:
http://chez-sandra.blogspot.fr/2012/05/naora-torta.html

szép napot, üdv
Sz.

Névtelen írta...

Szia Kriszta!

Én jeleztem pár nappal ezelőtt, hogy szerencsétlenkedem a facebook-kal, és tanácsodat kértem, hogy tudnám feltenni a receptemet. Sikerült megoldani ezt a problémát (ami persze másnak nem probléma, csak nekem volt az :)), itt küldöm a linket:

http://www.facebook.com/profile.php?id=100001880873453

Köszönöm, hogy részt vehettem ezen a játékon!

Üdvözlettel: Zsuzsi

Praliné Zsuzsi írta...

És a harmadik receptem a Naorára hangolva. Ezúttal a bogyós gyümölcsök (szeder, áfonya) mellé Guinnesst társítottam, ami szerintem szintén remekül passzolna a kávéhoz:

http://www.pralineparadicsom.hu/2012/05/szeder-guinness-truffel.html

Cukroskata írta...

Kedves Kriszta!

Itt a recept:
http://cukroskata.blogspot.com/2012/05/clafoutis-liszt-nelkul-nyirfacukorral.html
Nagyon finom a Naora :-)

Böbe írta...

Szia! Nagyon tetszik a játék! Itt az első recept:)

http://utazasagasztronomiaban.blogspot.com/2012/04/ricottas-kremdesszertgyori-edes.html

Köszönöm a lehetőséget!

Böbe írta...

És itt a második,szerintem remekül passzol a kávéhoz!

http://utazasagasztronomiaban.blogspot.com/2012/04/puspokkenyer-aszalt-voros-afonyaval.html

brandtdia írta...

Kicsit későn kaptunk észbe, de a cél lebeg csak a szemünk előtt: benne lenni az első 5-ben! Fogadjátok szeretettel a mi málnás-kalácspundingos rózsánk receptjét!
http://masnidekoracio.blogspot.com/2012/05/nyerni-szeretnenk.html

Tóth-Nacsa Ági írta...

Kedves Kriszta!

Az utolsó pillanatban elkészült az én édes bűnöm is:-) Kávés pillecukor liofilizált ribizlivel (extra bűnként sós karamellával) kávéhoz, vagy kávé mellé.

A link a következő: http://www.boldogkukta.blogspot.com/2012/05/kaves-pillecukor-liofolizalt-ribizlivel.html

Szép estét!

Tóth-Nacsa Ági- Boldog Kukta

Vianne írta...

Kedves Kriszta!

Elkészült az enyém is:

http://levendulaescsokolade.blogspot.com/2012/05/naora-bonbon-feketeribizli-palinka-es.html

Lapetit írta...

Kedves Dolce Vita!

Elkészültem, és meg is kóstoltam és álom fini lett. Sajnálom, hogy a "küld-fény-post" nem működik, pedig átküldenék egy szelettel.

Addig is itt a recept, és köszönöm a lehetőséget:

http://locapo.blogspot.com/

Kellemes estét.

datolyapálma írta...

Kedves Dolce Vita!

Ezzel a finomsággal neveznék a játékra.

http://datolyapalma.blogspot.com/2012/05/kaves-afonyas-csokis-brownie.html

Dolce Vita írta...

Köszönöm mindenkinek a nevezéseket! Kicsit érlelem őket és hamarosan jön az eredmény

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin