A blog születésnapja alkalmából egyszer már invitáltak Titeket egy kis kávés játékra, most itt az újabb kihívás. Ahogy írtam, ezen alkalommal is kávéra kell ételt komponálni (most csak desszertet lehet) de nem is akármilyenre, hanem egy adott kávéra. Egy adottra?
Bizony. Azt már tudjuk, olívaolaj és olívaolaj között nagy különbségek lehetnek, de kávé és kávé is lehet más ízű, karakterű? Persze, hogy lehet. A díjazottak ezt személyesen meg is tapasztalhatják majd, hiszen receptverseny első 5 helyezettje velem együtt egy exkluzív kávékóstolón vehet részt a Nespresso budapesti, Andrássy úti butikjában, e mellett tárgyi nyereményként egyedi tervezésű limitált szériás kávéscsészéket is hazavihettek. Megtanuljuk majd, milyen lépéseket kell követni a kávék kóstolás során, milyen íz és illatjegyekre lehet felfigyelnünk, mit nézzünk a kávé fizikai vizsgálata során. De akkor nézzük a kávét magát. A Nespresso idén tavasszal dobta piacra a limitált kiadású Naora kávéját. A kapszulája csajosan rózsaszín, nekem azonnal gyümölcsös karakterű kávét juttatott eszembe. Nem is tévedtem. Ribizli és szeder, e két gyümölcs ízjegyei keverednek a kávéval (nekem plusz egy kis csokisság is érződött). A gyümölcsösség ebben a kávéban nagyon kellemes savakkal párosul (ittam már olyat, ahol ez nem így volt), könnyű, de karakteres kávé a Naora. Különlegessége, hogy késői szüretelésű kávébabok pörköléséből készül, hogy ízjegyekben ez mit ad hozzá a kávéhoz, nos ez is kiderül, majd a kóstolón. A feladat tehát alkossatok bármilyen desszertet, amelyben a ribizli, szeder a főszereplő és illik a kávéhoz. A desszertcsodák receptjét osszátok meg blogon, FB-n, bármilyen netes felületen, a linket pedig küldjétek el május 9-ig, kommentben ehhez a bejegyzéshez.
Szerintem mi ennél tudnánk sokkal izgalmasabbat is : ) |
31 megjegyzés:
Szia!
Nagyon tetszik a játék! :)
A Facebookon a blogom oldalára tettem fel a Szedres Sacher muffint.
Nem tudom, egyszerre legyen szedres és ribizlis? Mert ez csak szedres lett, de kreálok kettős gyümis desszertet is szívesen. Imádom ezeket a kávékat! :)
Íme a link:
https://www.facebook.com/NassoloNaplopo
Köszi a lehetőséget! :)
Lehet külön-külön bármilyen bogyós gyümölcs: szeder, málna, ribizli, áfonya
Szuper játék, máris agyalok egy bonbonon ;)
Zsuzsi!
várom nagyon!
Mindenféle cinizmus nélkül kérdezem, komolyan: hogyan lesz egy kávé gyümölcsös aromájú? Mi okozza?
Tényleg létezik ilyen, vagy ezeket a kávékat mesterségesen aromázzák?
Sejtésem szerint sajnos az utóbbi.
De nagyon érdekel a hivatalos verzió.
Én nem fogok részt venni a versenyen, de desszert és kávéimádóként azt mondom valamilyen savanyú gyümölcsös (pl. ribizlis) csokis csoda illene hozzá. Azt tudnám elképzelni.
Gabi
Gabi: én a csokival voltam így (a kávéhoz nem értek, de talán ne túl messzi párhuzam), szkeptikusan olvastam leírásokat, hogy bizonyos étcsokiknak ilyen meg olyan aromájuk van azt gondolván, hogy az étcsoki az étcsoki-ízű és pont. Aztán kóstoltam egy-egy különlegesebb fajtát... és tényleg! Volt, aminek pl. konkrétan méz íze volt, volt, aminél tonkababot vagy mogyorót éreztünk stb. és többször előfordult, hogy többen ugyanazt az aromát éreztük ki. És semmit nem adtak mesterségesen a csokikhoz.
Ugyanígy a kávénál is elhiszem, hogy lehetséges bizonyos fajtáknál ilyen aromákat érezni, de kíváncsi lennék persze élőben is erre :)
Kedves Gabi!
A kérdésedre kérdéssel válaszolnék: mitől lehet egy bornak meggy, őszibarack, maracuja, aszalt szilva, piros paprika, eper, málna, orgona, hárs stb. íze? Aromát tesznek bele?
Kávéimádóként meg itt a lehetőség, hogy meg is kóstold magad, szerintem süsd meg azt a savanyú gyümölcsös, csokis csodát! : )
Zsuzsi!
egyszer valahol azt olvastam, hogy a terroir érződött át egy csokin. Ez nekem már sok volt : ))
Na, hát ennyire nem tudok csokit kóstolni :)) De most a Rózsavölgyi-féle 70%-os Trincheras a kedvencünk, hihetetlen akácmézes aromái vannak - bár nem tudom, hogy a terroir tehet-e róla :D
Nekem egy borász ismerősünk úgy magyarázta, hogy régen a szőlőtőkék közé gyümölcsfákat, gyümölcsbokrokat ültettek, így a földre lehullott és elrothadt gyümölcsök zamata bekerült a földbe, onnan a szőlőbe. De ez csak a hagyományos, oxidatív boroknál igaz. Ma, a reduktív boroknál aromákat tesznek bele. Ezt biztosan tudom.
Tényleg nem akartam kötözködni, elnézést, ha annak vetted.
Gabi
Gabi!
Én nem vettem kötözködésnek, csak nem értek vele egyet. Azt meg kétlem, hogy egy reduktív bornak illat és ízaromától lenne karaktere. : ) A nem reduktívnak pedig nincs? Akkor pl. a meggy zamat, hogyan kerül a vörösborba? 20 éve telepített tőkéken, ahol sosem volt gyümölcsfa??
Szerintem félretájékoztatott a borász ismerősöd.
Egy személy csak 1 recepttel nevezhet? :-))
Judit!
nem, nem kitétel, de csak 1x lehet kóstolóra jönni : )
Először is kívánok Boldog Blogszülinapot:) Mivel a múltkori játékon is játszottam, gondoltam most is megpróbálkozom. Szerintem egy szelet finom Málnás - ribizlis - habcsókos kalács tökéletes lenne a gyümülcsös kávéhoz.
A recept megtekinthető a következő linken:http://makacskakonyhaja.blogspot.com/2012/04/malnas-ribizlis-habcsokos-rozsakalacs.html
Kriszta!
Az lenne a kérdésem, hogy a desszertnek kávét is kell tartalmaznia, vagy a gyümölcs a lényeg, és hogy passzojon a kávé mellé?
Köszönöm
Zsuzsi
Íme az első ötletem kávéra hangolva: http://www.pralineparadicsom.hu/2012/04/afonyas-pisztaciamarcipanos-kockak.html.
Ha minden jól megy, még két továbbit is hozok majd, mert tetszik a téma ;)
Kedves Kriszta!
Én is szeretnék részt venni a kávés versenyen, de nekem még nincs blogom, csak tortákat szoktam sütni, amiket felteszek a facebook-ra. Milyen formában tudnám megjelentetni a receptet? Úgy, hogy megosztom a torta fotóját a saját kezdőlapomon és megjegyzésben pedig leírom a receptet?
Elnézést, ha nem vagyok eléggé naprakész ebben a modern világban...
Üdvözlettel: Tóthné Zsuzsi
Kedves Zsuzsi!
Tedd fel a facebookra úgy ahogy írtad és küld el ide a linket megjegyzésként
Praliné Zsuzsi!
nyammmm
és a 3. Zsuzsi!
nem kell benne kávénak lennie, de különben lehet benne
Kati!
köszi! : )
Ezúttal összehoztam a kávét egy kis áfonyával - méghozzá csíkosan :)
http://www.pralineparadicsom.hu/2012/05/csikos-afonya-kave-mousse.html
Kedves Krisztina!
Először is boldog blogszületésnapot kívánok, végül (de nem utolsó sorban), pedig neveznék a játékodra:
http://chez-sandra.blogspot.fr/2012/05/naora-torta.html
szép napot, üdv
Sz.
Szia Kriszta!
Én jeleztem pár nappal ezelőtt, hogy szerencsétlenkedem a facebook-kal, és tanácsodat kértem, hogy tudnám feltenni a receptemet. Sikerült megoldani ezt a problémát (ami persze másnak nem probléma, csak nekem volt az :)), itt küldöm a linket:
http://www.facebook.com/profile.php?id=100001880873453
Köszönöm, hogy részt vehettem ezen a játékon!
Üdvözlettel: Zsuzsi
És a harmadik receptem a Naorára hangolva. Ezúttal a bogyós gyümölcsök (szeder, áfonya) mellé Guinnesst társítottam, ami szerintem szintén remekül passzolna a kávéhoz:
http://www.pralineparadicsom.hu/2012/05/szeder-guinness-truffel.html
Kedves Kriszta!
Itt a recept:
http://cukroskata.blogspot.com/2012/05/clafoutis-liszt-nelkul-nyirfacukorral.html
Nagyon finom a Naora :-)
Szia! Nagyon tetszik a játék! Itt az első recept:)
http://utazasagasztronomiaban.blogspot.com/2012/04/ricottas-kremdesszertgyori-edes.html
Köszönöm a lehetőséget!
És itt a második,szerintem remekül passzol a kávéhoz!
http://utazasagasztronomiaban.blogspot.com/2012/04/puspokkenyer-aszalt-voros-afonyaval.html
Kicsit későn kaptunk észbe, de a cél lebeg csak a szemünk előtt: benne lenni az első 5-ben! Fogadjátok szeretettel a mi málnás-kalácspundingos rózsánk receptjét!
http://masnidekoracio.blogspot.com/2012/05/nyerni-szeretnenk.html
Kedves Kriszta!
Az utolsó pillanatban elkészült az én édes bűnöm is:-) Kávés pillecukor liofilizált ribizlivel (extra bűnként sós karamellával) kávéhoz, vagy kávé mellé.
A link a következő: http://www.boldogkukta.blogspot.com/2012/05/kaves-pillecukor-liofolizalt-ribizlivel.html
Szép estét!
Tóth-Nacsa Ági- Boldog Kukta
Kedves Kriszta!
Elkészült az enyém is:
http://levendulaescsokolade.blogspot.com/2012/05/naora-bonbon-feketeribizli-palinka-es.html
Kedves Dolce Vita!
Elkészültem, és meg is kóstoltam és álom fini lett. Sajnálom, hogy a "küld-fény-post" nem működik, pedig átküldenék egy szelettel.
Addig is itt a recept, és köszönöm a lehetőséget:
http://locapo.blogspot.com/
Kellemes estét.
Kedves Dolce Vita!
Ezzel a finomsággal neveznék a játékra.
http://datolyapalma.blogspot.com/2012/05/kaves-afonyas-csokis-brownie.html
Köszönöm mindenkinek a nevezéseket! Kicsit érlelem őket és hamarosan jön az eredmény
Megjegyzés küldése