2012-07-18

Nokedli carbonara©

Tojásos nokedli+spaghetti alla carbonara=nokedli carbonara. A képlet egyszerű, illetve az is logikusnak tűnik, hogy vegyítsük a két dolgot, hiszen sok a közös bennük. Tulajdonképpen az elkészítésnél maradtam a carbonara receptjénél, csupán a spagettit cseréltem ki nokedlitésztára. Vagy mondhatnám azt is, hogy szalonnát és egy kevés parmezánt adtam a tojásos nokedlihez. Mindeg , meliyk oldalról közelítjük. A nokedli félig finomlisztből, félig durumlisztből készült. (A készítésénél pedig akadt segítségem is.)
Mi a következtetés? 2 dolog: 1. ilyen öszvér fogást sokszor fogok készíteni, 2. ezentúl a sima, köretnek szánt nokedlit is csakis így fele-fele arányban durum és finomlisztből készítem.
Próbáljátok ki, érdemes! És, hogy teljes legyen a zavar: ecetes fejes salátát ettem hozzá. : )

Hozzávalók: 15 dkg durumliszt, 15 dkg finomliszt, 15 dkg sózott szalonna, 5 tojás, 1 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt fekete bors, parmezán sajt

1. A liszteket keverjük el 1 egész tojással, sóval és annyi vízzel, hogy sűrű nokedlitésztát kapjunk
2. A nokedlinek tegyünk fel egy nagy fazékban vizet forralni, mikor felforrt a víz, sózzuk
3. A felkockázott szalonnát süssük zsírjára az egész fokhagymagerezddel együtt, majd a fokhagymát dobjuk ki belőle
4. Fejenként egy tojást verjünk fel enyhén, szórjuk meg bőven (nagyon bőven) frissen őrölt borssal, adjunk hozzá kevés sót, 3-4 csapott tk. frissen reszelt parmezánt 
5. A nokedlit szaggassuk a lobogó vízbe, mikor megfőtt szűrővel szedjük ki a szalonnás serpenyőbe, tartsuk melegen, majd öntsük rá a tojást 8ekkor már vegyük le a tűzről) , keverjük el, hogy rögtön fogyasszuk

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Kriszta! Csodás'! :) Néhány hónapja beakadt nálam a nokedli-mánia: végül is olyan csúcs sebességgel, fantasztikus tészta készül. Próbáltam így szalonnás-tojásos változatban is, viszont durum tésztával még nem - köszi az ötlete! És nagyon nagyon köszönöm a paradicsom-mentési ötletedet is: így, hogy felvilágosítottál, hogy a koktélnak le sem kell húznom a héjját, az első turnusból sima püré lett.
Nagyon várom mindig az új receptjeidet!
Szép napot! Jázmin

Névtelen írta...

Ilyen segítséggel könnyű. Egyébként nagyon aranyos a gyerkőcöd.
Üdv: Anita

duende írta...

Szuper ötlet! Imádom a nokedlit is, a carbonarat is, meg a tojásos nokit is. :)
Továbbfejlesztem a verziódat, mert én a carbonárára csak sárgáját szoktam tenni, így a nokedlibe csak fehérjét teszek majd, így el is használódik. Köszi az ötletet. :)

Kis kuktád nagyon édes. :)

Dolce Vita írta...

a nokedli a világ egyik legjobb tésztája. Örülök, ha ötletet adtam!

Az amatőr hagyományörző írta...

Volt nekem is ebben a témában egy halvány változatom ,kíváncsi lennék a véleményetekre GASZTROPUSZTÍTÁS...

Dolce Vita írta...

egyre gondoltunk! amúgy vicces, hogy mennyire egyszerű dolog, de még így is lehet különbözően készíteni: fokhagyma vs. erőspaprika, durumliszt vs. tk. liszt, az enyémben a sajt a plusz a Tiédben meg a sör! Én vezettem még utána, pedig ragyogóan illik hozzá a sör, ami fura mert a spaghetti alla carbonara után sosem kívánnék meginni egy pohárral belőle, az boros téma

Az amatőr hagyományörző írta...

Igen,igen,a spagetti az más tészta ,melléje csak a bor ,de ilyen nagy melegben jól esik egy hideg frissen csapolt sör is !Én inkább a rokonságot - spagetti carbonara meg a tojásos nokedli-hangsúlyoznám meg a fejes salátát!

MÁK írta...

Mennyire jó ötlet! :)) Nagyon guszta!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin