2010-04-15

Expressz élet

Vicces mikor olyan egyszerű dolgok, mint egy zacskó élesztő gondolkodtatják el az embert. Most éppen azon, hogy mégis hova a csudába szaladunk? És most két szálon fogok elindulni: Újságban láttam a Dr. Oetker új, hiper, szuper termékének az expressz élesztőnek a nem kicsit megtévesztő reklámját. Miért megtévesztő? A fotón egymás mellett szerepelt a két tasak, a régi, hagyományos instant és a mindenre képes új, szupergyors expressz. A két zacskó egyforma méretűnek tűnt. A boltban éri a meglepetés a sietős háziasszonyt, az űrpor nem a megszokott kis tasakban van, hanem bizony majdnem 5x akkorában, és csak 375 g liszt felfuttatásához elég. Próbából vettem egyet, de egyszerűen nem tudom rávenni magam, hogy belekeverjem bármibe is a rengeteg fura fehér porban fürdőző szárított élesztőt. Az ára 99 Ft! Korábban írtam arról, hogy ahhoz, hogy a megfelelő erjedési folyamatok végbemenjenek a kenyértészta kelesztésekor legalább 5-6 órára van szükség. Ez a végbement erjedés garantálja (hosszan) a kenyér ízét, eltarthatóságát, állagát. Nem a műporok, azok olyan végterméket eredményeznek, amely szinte csak melegen élvezhető. Ettetek már kihűlt fornettit? A csodaszer most betette a lábát a háztartásokba is, ahol a boldog háziasszony a boldog (bár már nem kicsit kövér) gyerekének a mézes-mustáros tasakos csirke mellé süthet már pár perc alatt kenyeret. Szép jövő, köszönjük. Azt nem értem, hogy a háziasszonynak már gondolkodni sincs ideje, ennyire rohan. Míg kel a hagyományos, hosszú kelesztésű kenyér nem kell állni mellette, kel az magától is. Kicsit tervezni kell előre, bekeverni reggel azt a tésztát, aztán este sütni. Ha elfelejtettük és gyorsan kell a pékáru, akkor süthetünk kelesztés nélküli lepényt vagy élesztőset, de azonnal. Ezekre fél órát kell szánni, de 6.30-kor csak tudjuk, hogy hétkor vacsorázni fogunk? Bocsánat a puffogásért!
Az eset elgondolkodtatott azon, hogy tényleg hova a csudába szaladunk mi folyamatosan? 10 perc alatt hat már a hajfesték, azonnal a fehérítős fogkrém, a gyereknek mesélni nem kell, mert van esti mesét olvasó plussmaci, a bőr is azonnal hidratált lesz, sorba már sehol nem kell állni, egy egyszerű süti, leves, krumplipüré, császármorzsa elkészítésére se szánjuk rá az időt, mert tasakból legalább 10 perccel hamarabb megvan. És most azt akarják elhitetni, hogy kenyéren is tudunk egy kis időt spórolni. Hazaérünk a munkából, mire fordítjuk az egy nap során felszabadult rengeteg szabadidőnket? Egymásra?

57 megjegyzés:

Tünde írta...

Ezen én is kiakadtam, mikor megláttam a reklámját az újságban. Locatelli is ezen puffog egyébként a könyvében. Idézek: "Teljesen abszurd ötletnek tartom az olyan termékek forgalmazását, mint a gyorsan fővő spagetti. Hat perc helyett, mondjuk csak három percig főzöd? És akkor mi van? Tényleg ennyire rohanó világban élünk, hogy azon a három percen múlik az életünk? És aztán mihez kezdünk azzal a három perccel?" Szerintem az utolsó mondat a legjobb.
A kelő tésztát meg nagyon jó érzés néha meglesni a kendő alatt. Él, vagy mi.

Dolce Vita írta...

igen pont ugyanerre gondoltam én is, (nem is olvastam a könyvet )
Éljen a 10 perces tészta!

Ági, aki főz írta...

Mire fordítjuk? Tévézésre...

Lilla írta...

én elmondom mire jó az express élesztő: arra, hogy allergiás vagyok az élesztőre, ezért muszáj megvárnom a dagasztással, hogy este fél 7 körül az ember hazaessen, mert csak ő dagaszt(hat) nálunk. és ha esetleg megkívánná a apizzát, akkor ezzel van esély nem éjjel 11kor nekiállni megenni.

Dolce Vita írta...

Lilla!

Gyúrja be reggel a párod, meglátjátok mekkora a különbség a 12 órát és a 12 percet kelt tészta között

duende írta...

:))))
Mélységesen egyetértek a "puffogással"!

Ajánlott olvasmány (felnőttek és gyerekek is imádni fogják és ITÁLIÁBAN játszódik): Michael Ende: Momo.

Jönnek a fekete urak!!!!

Éva írta...

Tényleg mindig csak rohanunk...

"Miért tűnt el a lassúság öröme? Hol vannak a hajdani ődöngők? Hol vannak a népdalok semmittevő hősei, a vándorlegények, akik malomról malomra járnak és a csillagos ég alatt alszanak? Eltűntek volna a mezei ösvényekkel, a rétekkel, a tisztásokkal, a természettel együtt? Egy cseh mondás szép hasonlattal határozza meg édes semmittevésüket: nézegetik a Jóisten ablakait. Aki a Jóisten ablakait nézegeti, az nem unatkozik; az boldog. Világunkban a semmittevés tétlenséggé változott, ami egészen más: a tétlen ember frusztrálva van, unatkozik, s egyfolytában a hiányzó mozgást keresi."

( Kundera: Lassúság)

Lilla írta...

reggel kb. kávét tudunk főzni. baglyok vagyunk, kínszenvedés minden felkelés.
egyébként nekem a tapasztalat (2 alkalom) azt mutatja, hogy negyed óra nem elég neki. inkább fél kell, vagy 22 foknál melegebb, de ezért nem fogok fűteni áprilisban.
egyébként ha megnézitek az összetevőket, sütőpor van benne az élesztő mellett (mondjuk én rögtön ezt tippeltem, amikor kinyitottam).
apám a zserbót csinálja élesztővel és sütőporral, kelesztés nélkül. szóval nem teljesen új találmány.

Padparadsa írta...

Abszolút egyetértek! Sajnos a média elhiteti velünk, hogy ezekkel a megoldásokkal időt spórolunk! Saját tapasztalatom: bár mentségemre legyen mondva, a nagyon kezdő háziasszonyi korszakomból, hogy pénzt adtam ki, nem is keveset az amerikai palacsinta porra. Persze kellett hozzá még egy kis tej, meg ez, meg az, kevergetés, sütés, és a végén ott voltam, hogy éppen annyi idő alatt, de 6-7-szer magasabb áron sütöttem valami kevésbé finomat... ;)

Mária írta...

Lilla, előző este is be lehet dagasztani a tésztát, fél órát a pulton keleszteni, aztán bemehet a hűtőbe. Én reggel kicsit visszaboxolom a megkelt tésztát, kb. 3 másodperc, aztán vissza a hűtőbe és este csak időben ki kell venni, volt, hgy sütés előtt csak 20 percet volt szobahőmérsékleten. Múltkor meg úgy alakult, hogy szombat reggel bedagasztottam (amúgy Locatelli recept alapján), mert este szerettük volna megsütni, de ahol napközben voltunk, jól megetettek, úgyhogy este nem sütöttük meg, hanem csak másnap délután, és esküszöm, az volt a legjobb tészta! Nagyon jót tett neki a hosszú kelesztés. Szóval, szerintem megéri a pizzatésztát is hosszabban keleszteni, nem csak a kenyeret. És csomószor sütök úgy kelttésztákat, pl. pogácsát, hogy este bedagasztom, beteszem a hűtőbe és másnap valamikor kisütöm, teljesen jól működik.
Marcsi

Dolce Vita írta...

nápolyiak szerint 48 óra az igazi

VKOrsi írta...

Lilla :)
a pizzát én nem kelesztem, összekeverem, 10 perc pihetnetetés ls már sülhet is. Mire felmelegszika sütő 250 fokra, már a pizza is kész.
Fél óra az egész.

florentine írta...

Ha ez élesztő és sütőpor, akkor bárki otthon össze tudja keverni (aki szükségét érzi). Bár nekem ez az expressz élesztő nem megy a fejembe és kész.

Maci acma-ját azóta sütöm, mióta feltette (2008. aug.), abban van élesztő és sütőpor is. 2 dkg friss élesztővel és a megadott mennyiségű (1 tk.) sütőporral készítem, de ugyanannyi ideig kelesztem, mint a többi kelt tésztát. Sose jutott eszembe, hogy ezzel időt spóroljak.

Mária írta...

Na, akkor ez lehet a nápolyi pizza titka! Tényleg ez a nagyon hosszan kelesztett tésztám lett eddig a legjobb.
Marcsi

Dolce Vita írta...

Már bocsánat, én nem néztem meg, hogy ez azonos a sütőporral, de ugye általában 1 tk sütőport használunk (vki csak felet, mert még az is bántja a gyomrát), ebben ránézésre 3 evőkanál van. E is hiszem, hogy felfúj vmit gyorsan, de mi lesz azzal, aki megette???

Pötipite írta...

Teljesen megértelek, és egyet is értek!Maximálisan.Nekem van egy szokásom, ha vásárolok, és a sorban állok, belekukkantok a körülöttem állók kosarába.Tele van haszontalan szemetekkel,legfőképp csomagolással.Amit aztán otthon szépen kidob a kukába, és ami benne volt a csomiban,azt feltálalja.Csodás!De a legviccesebb az volt, amikor egy hölgy bolyongott a sorok között,ráérősen nézelődött, egy istant levesporral a kosarában!:-O
Én is morogtam már emiatt itt:
http://potipite.blogspot.com/2009/11/ipari-hulladekok-kozott.html
Igazából nem érdemes,példát mutatni viszont igen.

florentine írta...

Visszaolvastam, Lilla írta a második hozzászólásában hogy sütőpor van benne.
Talán a jobbik eset lenne, ha "csak" sütőpor lenne benne. A szárított élesztőben is van már ez-az, de ettől működik olyan szépen és szabályozottan, meg ettől áll el 1-2 évig.
Ekkora mennyiség nyilván nem lehet csak az, hiszen a sok sütőpor is tönkretesz bármilyen tésztát.
Hát az élelmiszervegyészet csodákra képes...

Hapci írta...

Lóf@x a szemétgyártók és életünketszüntelenkomfortosítók sheggébe (bocsánat)!

Lilla írta...

nem azért, hogy védjem a cuccot. csak az ész nélküli ellenkezés is zavar. leírom mikből áll az express. mivel mennyiség szerint csökkenő sorrendben vannak felsorolva, ami előbb van abból van több.
tehát az első:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Glukono-delta-lakton
ez egy természetes anyag, millió dologban van.
a második a sütőpor (Na-hidrogén-karbonát)
utána jön a szárított porélesztő
végül kukoricakeményítő és csomósodást gátló anyag.
általában én sem ezt használom, de néha jól jön.

Pötipite írta...

Lilla értem én, hogy zavar,de itt nem a termék ellen van csak az ellenkezés,hanem az egész folyamat ellen, ami most a világunkban zajlik.A rohanás a hova is? Engem meg ez zavar.

Lilla írta...

szerintem ez a rohanás téma sem ennyire fekete meg fehér.
én pl iszonyatosan gyorsan megyek az utcán. egy részről, mert ezzel tudom le a sport egy részét (és inkább gyaloglok, mint h villamosra szálljak), más részről, hogy előbb hazaérjek, ahol aztán értelmesebb dolgokkal foglalkozhatok - hobbykka, olvashatok, vagy társasjátékozhatunk. nem azért sietek, vagy szeretek dolgokat gyorsabban megoldani, hogy többet üljek a tv előtt. nincs is tv-nk.

Vera írta...

A rohanással kapcsolatban:
Nekem hála az égnek van időm mindent kellemes tempóban csinálni, de valakinek sajnos nem. Látom/hallom anyut minden nap, akinek az egész napja rohanás, és minden kész, csak éppen magára jut kevés idő. Viszont nem tudja megmondani ő sem, hogy amit csinál az miért is olyan sürgős!!!
Mióta nem rohangálok, nyugodtabb vagyok, kiegyensúlyozottabb. Nem szakad le az ég, ha valami csak holnap készül el mondjuk. :)
Az élesztővel kapcsolatban én is láttam és messze elkerültem!!! Mint mindent ami zacskóban jön szárítva és csodát ígér!
Én is figyelem az embereket bevásárlásnál, és megdöbbentő, itt is otthon is, nincs különbség sajnos. :(

Dolce Vita írta...

Lilla!

a rohanást nem szó szerint kellene értelmezni...

chilii írta...

Én kíváncsiságból kipróbáltam, tehát empírikus úton szerzett tapasztalatom: a kelesztés során keletkező légbuborékok a pogácsák elfogyasztását követően a gyomorban képződnek! dr5ker monnyon le! :(

Dolce Vita írta...

Chilii szép napod lehetett : )

Mária írta...

Ja és a hosszabb kelesztés azért is jó, mert akkor élesztőből is kevesebb kell.
Viszont sütőporos sütikbe "bio" sütőport használok (pl. dm-es Alnatura) mert azok foszfátmentesek, nem bántják annyira a gyomrot. Van, akit a nem-expressz is nagyon felfúj. :-/

Benenn írta...

Nekem ez a kedvencem: folyékony margarin http://www.aldi-hungary.hu/hu/html/offers/2867_8064.htm

Névtelen írta...

az expressz élesztő tipikusan értelmetlen valami: aki eddig sem sütött nem hiszem, hogy majd most fog, aki pedig nem használta, ezután sem fogja...
de talán nem annyira gáz, mint a műkaják.
az általánosítás viszont veszélyes. el tudok képzelni olyan helyzetet amikor vki ilyet használ. szökőévente félszer akár bele is fér.

Zsofi

Névtelen írta...

és egy mai hír...A Danone elismeri, joghurtjainak nincsenek egészségi előnyei:
http://hvg.hu/egeszseg/20100415_danone_joghurt_egeszseg
zsofi

meecee írta...

"A Danone elismeri, joghurtjainak nincsenek egészségi előnyei:"

Mitől is lenne? A paprika-kivonattól? :-D

meecee

GasztroRéka írta...

Talán itt amivel igazán probléma lehet az a szavatosság. Ha hagyományos kelesztéssel készült kenyeret veszünk akkor az napokig eláll,és ha megszárad nem penészesedik egyből. A másik kenyér meg gyorsan penészesedik. Gondolom evvel a termékkel is hasonló lehet,hogy gyors de nem tartható el belőle készült kenyér stb. sokáig. (ez a baj a sajtokkal a szalámikkal,hogy nagy részük gyors érleléssel készülnek,így hamar meg is romlanak) Egyébként én egyáltalán nem zárkózom el a félkész termékek elől,csak vannak fenntartásaim. Eddig mindig csak a zacskós és félkész termékeket rontottam el,a hagyományost soha,mert ott érzéssel kell főzni!

Katina írta...

Azért majd a hozzávalókat is írd le alkalomadtán. az még riasztóbb. én a boltban olvastam: KEMÉNYÍTŐ!!!! nem is folytatom...

kicsit offitopc, na de Kriszta... "pékárú" így? :S mennyibe is kerül egy pék?:)

Vera írta...

Katina,
Nem tudom pontosan mire gondolsz, de az étkezési keményítő az növényi eredetű.pl. burgonya vagy kukorica.
Ha nem erre gondoltál akkor bocs :)

Katina írta...

Elnézést kérek, azt hittem, egyértelmű. minek az élesztőbe keményítő?? ha keményítőt akarok használni akkor azt használok. de kenyérbe nem való. de úgy emlékszem, voltak ott csúnya dolgok is

Vera írta...

ja, akkor csak félreértettelek, és egyetértek veled :)

Névtelen írta...

A Locatelli receptet meg tudnátok adni?
Előre is köszi!
Ildi

Adelke írta...

Én tíz évig rohantam mindenhova. Aztán elegem lett. Most kifejezetten hajtok a lassú tűzön főtt, hagyományos élesztővel készült, hosszan kelesztett dolgokra. Kiirtottam a konyhából a vegetát, a porított dolgokat, viszont minden nap egy órát csak magamra szánok. És ez jó :-) ajánlom mindenkinek...

bévé írta...

Az utolsó mondatod nagyon találó, pont arra gondoltam a soraid olvasása közben, hogy mire is fordítódik az a rengeteg felszabadult idő, amit az instant cuccok révén nyerünk???
Hű, a másik gyengém, az a mesélő plüssmaci és társaik. Anya/apa helyettesítők. Csengő-bongó hangon megtanítja a gyereket számolni, énekel, brrrr. Ki nem állhatom őket. Nálam ezek tiltólistán vannak.

ingyom bingyom írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
ingyom bingyom írta...

Szomorú vagyok, pedig napokig úgy örültem, hogy ennyi jó kelt tészta receptet találok a neten. A kipróbálása sem volt ördöngösség, kb. két hét alatt sütöttem hokkaidó kalácsot kakaóval, kenyeret öregtésztával, muffin sütős zsömlét, hatfonatos kalácsot. Mindezt a húsvét örömére. És nem tudok leszokni rólatok blog írókról, mert annyira jó érzés, hogy így ismeretlenül véleményt egyeztetünk.
A nagyanyám mondta még anno a múlt század második harmadában, hogy ő soha nem fog bolti kenyeret venni, mert az nem jó. Szerencsés volt, volt fűtött búbos kemencéje, az az igazi fehér, ami a konyhából kenyérrel volt tölthető, no és persze háztartásbeli volt ami még egy nagy előny. Sajnos azt már nem tudjuk megismételni, mégis úgy gondolom érdemes próbálkozni és nem mindig a könnyebbik, vagy legeslegkönnyebbik utat választani.
Élesztő? Igen idegenkedem a porélesztőtől, de kipróbáltam amikor az összes kenyérsütőgéphez adott receptben az szerepelt, aztán rájöttem jó lesz az igazival is. És igen lehet a kelt tésztát hűtőben őrizni, aztán egy hét után lángost sütni belőle, de akkor mi takarítottuk meg az időt magunknak és nem a Dr.Oetker. Az igazi csodálkozást az váltotta ki belőlem amikor amerikai palacsinta receptet kerestem és olyat találtam, hogy az egészet por anyagba bekeverik egy hónapra előre, nemcsak az élesztő, de még a tojás is meg a tej is porból van, és abból vesznek egy-egy merőkanállal a vízhez, hogy reggelit készítsenek a juharszirupos reggelijükhöz. Azóta is próbálom .......... De eljő még az idő amikor a Dr. Oetkerek utódai kifejlesztik a tablettásított ennivalót, a turmixolt porételt amit majd a gurulós fotelágyunkból nézve élvezünk a jól elhízott világunkban a gombokat nyomogatva, hogy szórakoztassuk magunkat. Vagy el vagyok tévedve, és már ott tartunk? Uff befejeztem, mert az idő pénz és nekem is kevés van belőle. És Uram mindennap lássál el annyi jó élesztővel, hogy az összes receptet kipróbálhassam, és kívánom azt a nyugalmas időt, amikor lesz saját kemencém, saját konyhakertem, lehetőleg medvehagymával és futkosó eperrel, mert már csak ez hiányzik a boldogságomhoz. Amen

duende írta...

Mariann: Ámen! :)

Élvezettel olvastalak és nagyokat bólogattam! :))

Dolce Vita írta...

Örülök, hogy többé-kevésbé (inkább többé)mindenki hasonlóan lája ezt a dolgot.

Porélesztő kérdés: nekem többször ment tönkre élesztő, ezért használom a port. Kipróbáltam, hasonlítgattam, nem találtam sem ízben, sem eltarthatóságban, sem állagban különbséget a nem por és a por között. Általában mindent hosszan kelesztek így 1 tk élesztő megy ( vagy csak fél) fél kg liszthez. Ilyen tempónál rámsavanyodik a másik, illetve dobálhatnám ki. A porélesztőmre ez van írva: természetes sütőélesztő, szójalecitin. Persze nem ugrálok miatta örömömben.

Katina!: ) köszi, persze tudom mi a különbség a kettő között, javítottam és találtam még egy-ké elírást, megesik

Dolce Vita írta...

ég egy: Mariann, még sztem nem tartunk ott, de roham léptekkel haladunk arra.: ((

Katina írta...

persze, csak mivel az u meg az ú elég messze vannak egymástól, ez az elírás kissé falhoz vágott:D de én már csak ilyen grammar nazi vagyok, sokaknak valószínűleg fel sem tűnt:D bocsi nem bántásból írtam, csak ez uh... ez a helyesírási hiba a muszály után jön nálam :D

Anita írta...

Van aki fagyasztóban tárolja a friss élesztőt, előre kiporciózva, nem tudom, úgy mennyire működőképes.

Szamóca írta...

Dolce Vita, ez remek írás lett! Köszi. :-)
Egyébként teljesen egyetértek veled/veletek!
Csak azt sajnálom, hogy akikhez ennek a cikknek szólnia kellene, azok épp nem érnek rá ezt elolvasni, mert éppen rohannak valahová, vagy épp összedobják az 5 percig kelesztett kenyerüket. :-(

Ildinyó írta...

Kriszta, Mariann
Én is Áment mondok! :)
Ámen búbos kemence, ámen paillasse kenyerek, ámen lassan fövő és sülő húsok, éljen húspihentetés, több órán át pácolás stb. stb. :)))
Pont 1-2 hete beszéltünk a Párommal erről az élesztő láttán, hogy minek ez az irtó nagy rohanás? És legfőképpen hova?????

Anita
Anyukám a mélyhűtőben tárolja a friss élesztőt és onnan használja, neki nem szokott gondja lenni vele.

Eszter írta...

Mondok valamit, Lányok. Kezdem azzal, hogy maximálisan egyetértek a leírtakkal, én is a "slow food" híve vagyok, illetve a gyorsan összerakható, finom kajáké (ezért is vagyok olasz konyha rajongó).

De hadd védjem meg azokat a nőket, pusztán csak elméleti szinten, akik mégis gyorsan akarnak főzni, keleszteni, satöbbi. Az van, hogy én pár hónapja itthon ragadtam a veszélyeztetett terhességem miatt. Addig hat éven át egyfolytában dolgoztam, Pesten, autó nélkül, tehát tömegközlekedve, szűkebb család kétszáz kilométerre, férjjel reggelente tíz, esténként két órára láttuk egymást. A munkánk nehéz és egész embert kívánó, albérlet, mert hiába a jogi diploma, a család nem tudott minket támogatni, hogy legyen valamink, nagyon kellett taposni. Mindezt miért írom le? Mert mióta itthon vagyok, babaváróban, azóta tudtam csak lelassulni. Azóta tudok piacra menni, odafigyelni az étkezésre, kreatívan és okosan rendezni a kis életünket, megtervezni, mikor mi kerüljön az asztalra. Mert addig egyszerűen egy olyan lelkiállapotban voltam folyton, ami igazából pont ezt a lassítani képes, kreatív energiát ölte ki belőlem, tehát egy tudati dologról van szó, amikor nagy-nagy lemaradásban vagyunk a lelkünkhöz képest, és nem csak azért, mert rohanunk, hanem inkább mert fáradtak vagyunk, és ez a fáradtság felhalmozódott, és már nehéz belőle kilátni. Értitek?
Persze ezt a kelesztésre kiterjeszteni nem érdemes, mert ott valóban meg lehet ezt oldani előző este is.

ősi homár írta...

Az olasz konyha úgy szar ahogy van, nem elég, hogy a latinok büdösek, mocskosak, tetejébe még nem is higiénikusak...

dorkoka kommentje innen: http://buvosszakacs.blog.hu/2010/04/17/bronzkori_tesztak#comment-form

Szamóca írta...

Kedves Ősi Homár!
Lehet, hogy igaz, amit írsz, lehet, hogy nem, mindenesetre egyáltalán nem tartozik a témához.

Eszter II írta...

Eszter:

leírtad szerintem a lényeget: a kreatív energia, ami a lassításhoz kell. Alapvetően szerintem nem a tennivalók sokasága számít. Ha az ember lelke rendben van, akkor lazán megtalálja azt az egy-egy órát, ami a nyugodt élethez kell. Ezt tapasztalatból mondom - mi is mindketten jogászok vagyunk, sokat dolgozunk, néha hétvégén is (pl. most is a munka előtt nézem meg a kedvenc gasztroblogjaimat, ráhangolódásként...:) ), bkv-vel járunk dolgozni, ráadásul számos hobbink is van, ésatöbbi. De szeretünk enni, főzni, szeretünk együtt lenni, sétálni, filmet nézni, és csak igény és szervezés kérdése, hogy ezt meg lehessen valósítani. HA egyébként rend van az emberben.

Névtelen írta...

Sziasztok!Szeretnék én is hozzászólni a témához. Nekünk nagyon jó,hogy van ez az élesztő, mert a lányom Pku-s és én keményítőből és számukra kifejlesztett kenyérporból sütöm a kenyeret,és valami miatt eddig ezzel az élesztővel sikerült legjobban a kenyér(nem lett gumiszerű,csaklukból álló) pedig már 14 éve sütöm a kenyeret.Csak ennyit szerettem volna elmondani az élesztő védelmében.
Üdvözlettel:Timi

sos_glutén írta...

Nagyon tetszik a téma, pláne hogy a rohanásban pár hónapja én is érintett vagyok. Előtte egy ideig otthon voltam (nem önszántamból) és akkor sok-sok mindent kipróbálhattam a konyhában, volt energia és ott volt a férjem, aki értékelte minden igyekezetemet. És ugye a jót könnyű megszokni :-) Aztán pár hónapja újra dolgozom, ugyanakkor az előtte fejembe vett, bevezetett és szokássá vált dolgokhoz ragaszkodok most is. Hát nem mondom, hogy könnyű, sőt... De valahogy megoldom, mert tudom, hogy hosszú távon, az egészségünket védve ez az ami megéri. Az is igez, hogy a TV-zéstől kell az időt megvonni, no de ezt aztán cseppet sem bánom :-) Szóval úgy gondolom, hogy ez a rohanás kontra egészség dolog elhatározás, motiváció és választás kérdése. Én ezt az utat választottam, de persze sokan vannak, akik másikat...

Névtelen írta...

Nem tudom elolvasni mind az 52 kommentet, de lehet, hogy valaki már írta: NEM kötelező ezt venni. Ez egy választási lehetőség. Ha veszi valaki, akkor gyártják, ha a kutyának se kell, akkor nem. Te nem veszel (ja, vettél), te veszel kockaélesztőt, meg csinálsz öregtésztát. A másik meg ezt használja. Attól, hogy a gyártók próbálják ezt a "gyorsan" tempót ránktukmálni, még nem kell követni. (A 10 perces hajfestéket üdvözlöm, bár nem próbáltam, mert bevált márkát használok, de elég unalmas a szagban ülni.)

Névtelen írta...

Én ugyan nem venném meg az expressz élesztőt, ha kelt tésztát csinálok, akkor frissen vennék hozzá, de nem csinálok, mert nincs rá időm. Miért?
Mert reggel 3/4 6-kor kelek, elkészülök, elkészítem az egész napi kaját magamnak és a szintén fogyózó férjemnek, aki nem eszik kenyeret, és leggyakrabban reggel fél nyolctól este fél kilencig van távol. Felébresztem és elkészítem a manót, aki azért jár két évesen bölcsibe, mert az orvosi fizetés mellett a gyedemből nem jöttünk ki hárman. Elviszem a manót, berohanok, dolgozom nyolctól fél ötig, és én szerencsés, a szomszédban lakó nagyitól szedem össze a manót, akivel így 2 azaz kettő órám van 5-től 7-ig, azaz a fürdetésig, ami a papa ideje, ha itthon van addigra. Fél nyolckor a manó már alszik, mert ugye korán kel. Nekem másnapra is össze kell készíteni kettőnknek a napi négy étkezést étkezést, ízletesen, változatosan, fogyókúrásan, frissen. Ezt vagy a gyerekre szánt két órámból veszem el - ha enni akarok este, mert fél nyolc után nem szabad -, vagy fél nyolckor állok neki főzni, amikor mozognom kellene. 10-kor ágyba szeretnék kerülni, hogy bírjam a következő napot, és az ételnek addigra úgy kell kihűlnie, hogy a hűtőbe is be tudjam tenni. Hétvégén egy nap biztos, hogy a vidéki nagyinál telik, a másik nap bevásárlás, mosás, takarítás, gyerekprogram. Sietek, mert ez az életem, sokunké ilyen. Fodrásznál kikapok a lenövésemért minden alkalommal, amikor eljutok odáig, pedig a megjelenés is ugyanolyan fontos számomra, mint a finom kaja.
"Gyorsételt" kizárólag azért nem veszek, mert egyszerűen nem igaz, hogy gyorsabb, ugyanannyi idő összekeverni a mustárt, a mézet és a tejszín, mint a vizet és a port. A tasakos krémlevest meg szeretem.

Katina írta...

Kedves Névtelen.
ne csodálkozz, ha most majd megkapod, hogy de hát a kenyérsütőgép megcsinálja helyetted vagy hogy nem nagy dolog este bekeverni a kenyeret reggel meg kisütni.

minden elismerésem, hogy így odafigyelsz az étrendetekre emellett a sok teendő mellett is. sok boldogságot nektek és a manónak is. és persze minden kinek, aki hasonló cipőben jár.

Dolce Vita írta...

Katina!

kétlem, ez a bejegyzés nem arról szól, ki mit süt otthon, nem is igazán csak az ételekről, hanem arról, hogy manapság az emberek időhatározóként két szót ismernek: most és azonnal. Köszönhető ez a reklámoknak, és persze mindez kiegészítve az akarommal.
Nők milliói teszik naponta azt, amit a hozzászóló leírt, gyerek nélkül, 1, 2, 3, 4 és még több gyerekkel, minden kinek (sic!) nehéz, sokan vagyunk ugyanabban a cipőben.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin