2010-12-03

Fahéjesszencia

Itt az ideje, hogy eltervezzük és a hétvégén (maximum a jövő héten) nekiálljuk azoknak a házi készítésű italok elkészítésének, amelyeknek hosszabb ideig kell állniuk az alkoholban. (Pl. a citrushéjakből készült likőrök: citrom, mandarin, narancs). A limoncello mintájára most fahéjesszenciát készítettem a Németh Zsuzsána-féle Magyar Szakácskönyv könyv alapján. Remek karácsonyi ajándék, süteményekbe, forralt borba nagyon jól használható.
Az említett szakácskönyvet most adták ki újra, a mai olvasónak is teljesen élvezhető formában. A könyv eredetileg 1835-ben jelent meg, és a Czifray könyvvel együtt korának meghatározó gasztronómiai irodalma volt. Ma egy rendkívül hasznos kézikönyv, amelyben annyi ötlet van, hogy azt el sem lehet hinni. Ezzel is úgy vagyok, mint a Czifrayval, bárhol felcsapom, találok benne valami érdekeset, olyan ötletet, amire azt mondjuk, "hát persze, ez eddig miért nem jutott eszembe!?". Az 1001 receptet még nem böngésztem teljesen végig, leragadtam az italos és befőttes résznél: mandulabefőtt, bodzatej, mandulatej, vin brulé, befőtt szőlő, sillabub és hippogras : )... illetve a kedvenc praktikám: hogyan tároljuk januárig a friss görögdinnyét. A könyvben van egy nagyon jó kolbászos fejezet (pl. ánizsos kolbász), terjedelmes halas, pecsenyés és pástétomos rész is.
De térjünk vissza a fahéjra. Teljesen úgy készül, mint a limoncello, az összetört fahéjat alkoholban kell áztatni, majd 12-14 nap elteltével leszűrni, sziruppal felönteni.

Hozzávalók: 30 gr (két normál zacskó) fahéj egészben, 2 dl tiszta szesz (ízesítetlen skandináv vodka), 2 dl víz, 4 evőkanál cukor

1. Áztassuk az összetört fahéjat 12-14 napig az alkoholban
2. Szűrjük le az alkoholt áztatási idő leteltével
3. A cukorból és a vízből főzzünk szirupot, ha kihűlt keverjük el a a fahéjas alkohollal

16 megjegyzés:

dióhéj írta...

hű...kedvet kaptam ezekhez a könyvekhez :)

chriesi írta...

Már megyek is megtölteni az üveget fahéjjal és vodkával!

Praliné Zsuzsi írta...

Nagyon jó! Vaníliaesszenciám már van, akkor most jöhet a fahéj. És nekem már kész a Dolce Vita-féle limoncello, szép üvegbe van töltve, már csak dekorálni-csomagolni kell :)

duende írta...

Ezt a könyvet fogom kérni karácsonyra! (Alig van szakácskönyve..) Köszi a tippet!

Ritmus írta...

Ez nagyon jó ötlet!!!

Vera írta...

Jó könyv lehet, ha hazamentem meg is nézem közelebbről.

Puszedli írta...

Tényleg kézenfekvőek az ilyen ötletek, mégsem jutnak eszünkbe soha.. Köszi a könyvajánlást! ..még jó, hogy hamarosan karácsony!

ZboroKrisz írta...

ez nagyon jó. ilyeneket méééég. ha lehet kérni. szeretem az ilyen házilag készített ajándékokat, épp azon morfondírozom, hogy idén mit adjak a családnak

Turák Kinga írta...

ahogy olvastam a bevezető szöveget, csak az volt bennem, ez a könyv nekem kell!!!

Zsé írta...

húúú, ez nagyon nekem való dolog, el is készítem.
Vajon patikai alkohollal is ilyen arányban kell dolgozni, vagy azt kicsit higítani kell?

loggol írta...

"Vajon patikai alkohollal is ilyen arányban kell dolgozni, vagy azt kicsit higítani kell?"

Az áztatásnál jobb, ha töményebb az alkohol. Az alkoholtartalmat a végén be lehet állítani: ha töményebb alkoholban áztatjuk, akkor a sziruphoz rakjunk több vizet. Ha nemcsak ízesítésre akarjuk használni (pl. süteményekbe), hanem önmagában is meg akarjuk kóstolni - és miért ne tennénk - akkor a kész fahéjesszencia alkoholtartalma legyen legalább 20, de ne több mint 40 százalékos. A legegyszerűbb azonban az, ha menet közben megkóstoljuk.

Névtelen írta...

mennyire illik a rum (natúr északi vodka helyett) és a fahéj? lehetnes ezt később használni kókuszos kocka csokoládémasszájába?
bocsánat a kontárkodásért, még kezdő vagyok :)

Névtelen írta...

Hol kapható ez a nagyon szép üveg? Előre is köszönöm válaszod!

Zsé írta...

loggol, köszönöm, ez hasznos volt. Irány a patika.

Dolce Vita írta...

Szerintem rummal is működhet! És csokiszószba is mehet : )

Az üveg egy ecetes-olajos készletem tagja, ezer éves

Névtelen írta...

Parfümös üvegnek tippeltem. :-)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin