2011-03-09

Paradicsompesto

Karakteres tésztafeltét villámgyors hétköznapi ebédnek (de vacsorának sem rossz). Csak a tésztát kell kifőzni, közben elkészül a friss pesto, amely hidegen kerül a fogásra. Annyit készítsünk belőle, amennyi egyszerre elfogy (a receptben megadott mennyiség 2 főre bőven elegendő), mert a fokhagyma frissen van benne, hőkezelés nélkül és a botmixeres turmixolás miatt idővel, az oxidációtól fémes illata lesz. Ezzel a szaggal lehet engem kikergetni a világból.
Igaz, ez a paradicsomos pesto nem olyan látványos, mint egy frissen készített, smaragdzöld, bazsalikomos változat, de az íze kárpótol mindenért. Tálaláskor dobjuk fel egy kis parmezánnal, olívaolajjal.

Hozzávalók (2 főre): 25-30 dkg tészta (az enyém ligúr trofie), hámozott, egész konzervparadicsomból 2 db paradicsom, 4-5 db olajban eltett aszalt paradicsom, 5 dkg blansírozott (héj nélküli) mandula, extraszűz olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, kevés friss petrezselyem és bazsalikomlevél, só, bors, parmezán

1. Az aszalt paradicsomot vágjuk darabokra, adjuk hozzá a fokhagymát, mandulát, zöldfűszereket, kb. 0,5 dl olajjal turmixoljuk le.
2. Adjuk hozzá a 2 egész paradicsomot is, turmixoljuk újra (nem kell nagyon pépesre), kóstoljuk, ha szükséges sózzuk, borsozzuk
3. Főzzük ki a tésztát, szűrjük le, keverjük el a pestóval, parmezánforgácsokkal tálaljuk


kattints a képre a jó felbontásért (később majd megküzdök a blogspottal)

11 megjegyzés:

Anett írta...

Isteni! Egyszerű,de nagyszerű!:) Köszi a receptet,biztos benne lesz a top10-es listámban:)

Dolce Vita írta...

hétköznapra ideális, tartalmasabb, mint egy szelet kenyér felvágottal, és majdnem ugyananyi idő alatt van meg

Eat'aliano írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Dolce Vita írta...

Nápolyban vettem

Névtelen írta...

Mandula! Mmmmm fincsi lehet:) En mindig dioval csinalom meg vorosbor ecettel:)

ehran írta...

Oké, épp a hosszú hétvége egyik napjára kerestem egy gyorsan lebonyolítható ebéd-ötletet. Megvan. :)

Névtelen írta...

Szia Kriszti!
Tegnap megcsináltam vacsorára ezt a tésztát.A gyerekeknek először nem sok bizalmuk volt hozzá, mert "sápatag" a pesto...de az íze valami csodás lett!!! Sajnos nálam kimaradt az aszalt paradicsom, ugyanis Ráckevén nem lehet beszerezni, ahogy a parmezánt sem. Te hol szoktál venni aszalt paradicsomot? 2 hét múlva negyek legközelebb Pestre,akkor beszerzem.
Egyébként nyáron voltunk Velencében,ahol sikerült jó sok pénzt elkölteni a Rialto piacon...vettem egy idős bácsitól egész olcsón szárított paradicsomot, ami nagyon ízletes volt, de nem olajban volt eltéve,hanem csak simán magában-sósan. Haza nem hoztam belőle,mert megettük sonkával és kenyérrel...az idén Rómába megyek,most már tudatosabban fogok vásárolni! Mégegyszer köszi a sok-sok receptet, kitűnőek, mi is legalább annyira italománok vagyunk, mint Te! Gabi

enef írta...

Húúú Kriszta, ez fantasztikus!!!
A Monterossoban vásárolt trofie sajnos már elfogyott (con patate e pesto genovese... hmmm!), de a fusilli is méltó társa volt :-)

Gasztro Kalandor írta...

Aranyos az üvegpohár:)
Érdekes, hogy egy ilyen egyszerű étel milyen finom tud lenni. Gratulálok, szép képek, jó recept!

Dorka írta...

Szia Kriszta,

ez a tészta amennyire egyszerű, annyira mennyei. 5 napon belül kétszer készítettem el (másodszorra kissé csípős változatban:). Most a parmezános, olívás tekercs tésztája kel éppen és várja hogy még ma este megsüssem.
Nagyon kíváncsi vagyok már !!

Köszi, hogy megosztod ezeket a finom recepteket.

Dolce Vita írta...

ha ez ízlett, akkor próbáld ki a mai padlizsánosat is, az is ízleni fog : )

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin