Hát az aioli. A mediterránum térségében több nemzet is szívesen mártogat sülthút vagy halat ebbe a fokhagymás krémbe, az olaszok valahogy ebből kimaradtak. Még sosem találkoztam náluk aiolival, a franciáknál, spanyoloknál, görögöknél viszont annál inkább jellemző.
Az eredeti aioliban nincs tojás, a pépesre zúzott fokhagymát keverik az olajjal krémesre. Manapság általában már mindenhol tojással készítik. Nekem a tojásos verzió jobban is ízlik, sűrűbb, krémesebb lesz így a mártás.
Ezt a mostani adagot a szilveszteri bulira kapribogyóval készítettem, és sült minihalakat mártogattunk bele. Annyira finom lett, hogy gyakorlatilag mindent ebbe mártogattak a vendégek. Az eredeti recept olivaolajjal készül, én fele-fele arányban használtam olivát és napraforgóolajat.
Hozzávalók: 2 tojássárgája, 2 dl olivaolaj, 2 dl napraforgóolaj, 4-5 gerezd fokhagyma, só, pár csepp citromlé, kapribogyó, csipet mustár
1. A fokhagymát sóval mozsárban zúzzuk pépesre
2. A tojássárgájához kezdjük el szép lassan, szinte cseppenként (na jó ez túlzás, vékony csíkban) adagolni az olajat, miközben habverővel folyamatosan keverjük a krémet, mindaddig, amíg az olaj elfogy
3. Keverjük hozzá a fokhagymát, majd ízlésünk szerint fűszerezzük.
2008-01-03
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
8 megjegyzés:
Szia DV! Ezt IS köszi!
Kérdésem nem ehhez:
hogyan kell tárolni helyesen a parmezánt (panelban)?
előre is köszi!!
M.
M.!
Én hűtőben zsírpapírban vagy sima fóliában tartom. Nekem nem nagyon szokott így megpenészedni, se annyira kiszáradni, hogy ehetetlen lenne. Pont most értem a végére egy októberben vásárolt 3 kg-s darabnak. Igaz a héját most már farigcsálni kellett, hogy reszelhető cuccot nyerjek ki belőle. (a héj meg megy levesbe ízesítőnek)
Köszi DV! Mi nem vagyunk ilyen nagyfogyasztók:-) én a ténagytamásos papírban hagytam és nagyon be/kiszáradt.
Megcsináltam az aiolit (is), nem hallgattam rád így intenzív extraszűz íze lett. Legközelebb a másik fajta oliva olajjal próbálom. Nagyon finom! Rég ki akartam próbálni.
ciao!
M.
kb 2 hete készítettem én is csak extraszűzből és az nagyon markáns lett, ezért feleztem meg.
tessék mindig rám hallgatni! : )
én úgy tudtam, hogy az aioli főtt krumplival készül.... Liloo
Már másodjára készítem és sajnos nekem elég híg lett mind a két alkalommal, itt a képen krémesen habosnak látszik. Mit ronthatok el, van valami tipped? :-(
nagyon-nagyon lassan kell adagolni az olajat, tényleg szinte cseppenként, akkor a tojás teljesen felveszi, sűrű krémet kapsz. de talán elég a fele mennyiségből is készíteni
Kedves Kriszta!
Köszönöm a válaszod, biztos működni fog.
Sok sikert a mai naphoz!
Zs
Megjegyzés küldése