2009-06-14

Büszkeségem a kertből, sárgarépa

Tudom, nem nagy kunszt, de én mégis nagyon örülök neki. Bár kertes házban élünk, a kertet leginkább gyönyörködésre és nem praktikus dolgokra használjuk, azaz nincs vetemény. Fűszernövény van bőven, paradicsom is volt az elmúlt 2 nyáron, cserépben, de nincsenek ágyások. Szeretnénk, de így alakult. Idén azért elkerítettünk egy kis részt a kutyák elől és ültettünk répát, hagymát, paradicsomot és sóskát. Gondosan egyeltem a répákat, megküzdöttem egy csigacsapattal, íme itt az eredmény: zsenge, extra répaízű répa, fogyasztás előtt, frissen kihúzgálva a földből.
A próbafőzést erre a receptre tartogattam. A recept a Sale e Pepe olasz magazinból van, a magazint (több másik kíséretében) olvasómtól, Annától kaptam kölcsönbe. Köszönet érte itt is.
A fogás azonnal megtetszett, mivel csak egy kis csavar van benne, amely a gyakran használt alapanyagokból új, nagyon finom, de nagyon egyszerű ételt varázsol. Köretnek vagy önmagában, könnyű, diétás vacsorának ajánlom.

Répa és zöldborsó szardellával

Hozzávalók: 20 dkg pucolt zöldborsó, 1 csomag zsenge répa, olívaolaj, 2-3 darab szardella filé, fél citrom leve, 2 evőkanál balzsamecet, 1/2 piros, szárított erős paprika, friss majoranna, petrezselyem

1. A borsót zsengeségétől függően sós vízben főzzük majdnem teljesen puhára. (Ez lehet 5 perc, de lehet 20 is).
2. A répát kaparjuk le, vágjuk hosszában ketté, adjuk a borsóhoz, pár percig forraljuk, míg megpuhul
3. Olívaolajon pirítsuk meg az erős paprikát, ha nagyon erős fajta, vegyük ki az olajból
4. Adjuk hozzá a lecsöpögtetett borsót és a répát, a szardellát, facsarjuk rá a citrom levét és öntsük hozzá a balzsamecetet, pár perc alatt forraljuk őket össze nagy lángon. Végül adjuk hozzá a felaprított majorannát és petrezselymet. (a balzsamecet az egésznek kicsit ront a színén, de az ízéhez kell nagyon)



23 megjegyzés:

Reni írta...

Nagyon szép szál répáid lettek! A zeller is saját? :)

A paradicsomjaid hogy állnak?

Nekem az erkélyen vannak nagy cserépben, nem tudom, hogy lesz-e belőle termés, viszont virágot azt hozott rendesen. Nagyon büszke lennék magamra, ha első "háziasszony évemben" sikeresnek tudhatnám a paradicsom-projektet. Ráadásul magról neveltem őket :)

Reni

Dolce Vita írta...

Reni!

Ha virágzik, akkor lesz termése is, gondozd továbbra is! Olyan öröm este a vacsorához a paradicsomot leszedni a tőről. Főleg, hogy magról nevelted.

Mi eddig palántát vettünk, ez az első év, hogy magról ültettük (san marzano fajta, nagyon várjuk már). Gyönyörű erős tövek, kb. fél méter magasak virágoznak és sok kis paradicsom is van már rajta. : ) Lefotózom, teszek majd fel képet. Remélem, nem támadja meg semmi

Dolce Vita írta...

A többi a képen sajnos nem saját. Csak annyira szép harsogó zöld volt minden, amit a férjem a piacról hozott, hogy muszáj volt lefotóznom

Unknown írta...

Imádnivalóak ezek a pici répák ;) Kb. csak ekkor is szoktam répából köretet készíteni, ha még ilyen szép picik és zsengék. Ditém nagyon szereti vajban párolva. Izgalmasan hangzik így szardellával is!

Marcsi írta...

Csak ne felejtsétek el lekacsolni a paradicsomot! Különben csak nagyon keveset terem majd.
Más: a cukkínivirág ízéről van valakinek fogalma? Annyit olvastam már róla, hogy töltik meg rántják. Mi após-jelöltem kertjét ültettük tele zöldségekkel, többek között cukkínivel is és rengeteg virága van. Csak nem tudom, valóban érdemes-e őket feláldozni?

Dolce Vita írta...

Marcsi!
A lekacsolni mit jelent pontosan? Sztem mi eddig ilyet nem tettünk.
Én ettem már töltött cukkínivirágot, finom, de inkább a töltelék adja az ízét. Párat érdemes próbából feláldozni, a cukkíni bőven termő növény

Marcsi írta...

Hát, majd akkor talán kipróbálom.

A kacsolás az, amikor letörjük az oldalhajtásokat. Főleg a magasabbra növő fajtáknál fontos. Az oldalhajtások a levelek "hónaljánál" növő hajtások. Az velük a baj, hogy elvonják a tápanyagot a főhajtástól, meg aztán árnyékolnak is, letörésük után több fényt kapnak a termések.

Aliz írta...

DV: te hol szoktál szardellát venni (vagy jelentősége, mert mindenhol nagyjából ugyanannyiba kerül)?

Aliz írta...

(mármint nincs jelentősége...)

Dolce Vita írta...

Marcsi!

Ok, leszedegetem, ez kifejezetten nagyra növő fajtának tűnik, és annyira bokros, rengeteg levele van

Aliz!
Találomra választom, ha üveges, és látni, mi van benne, inkább a nagyobb méretűt szoktam, de sztem amit nálunk kapni nagyjából mindegy. Olaszországban piacon nagy hordókból árulják, azok kb. 10 cm-esek. Mascarponéval isteni, van egy korábbi recept, keress rá!

Én első évben ültettem a ház elé kardvirágot. volt vagy 10 hagyma, amint kinyíltak folyamatosan tűntek el, hiába ilyen országban élünk : (
Csoda, hogy a kapucsengőnk még megvan, nem egy értékes darab, 15 euróért vettem Olaszországban, de réz. Keresztanyámék mondták, az övékét lelpoták

mamaka írta...

Fehér balzsamecet?

Dolce Vita írta...

megér egy próbát, bár más azért az íze

Gioia írta...

Szia!
én még a "Gyerekzsúr" bejegyzésedhez írtam és nagyon várom a választ :-)
a kenyerekkel lenne egy csomó kérdésem...
köszi: Anikó

Dolce Vita írta...

Anikó!

A profilomban ott a címem, azt hittem megtaláltad. Ide tudsz írni: dolcevta@dvita.hu

Dolce Vita írta...

kimaradt egy i: dolcevita@dvita.hu

Reni írta...

Bocsánat, de visszatérve a paradicsomra. Én is vettem a mamámtól és kolleganőmtől paradicsomnevelés-órát, és ők is felhívták rá a figyelmem, hogy a "vadhajtásokat" mindenképpen szedjem le, hogy ne vonják el az energiát.

Kérdeznék még annyit, hogy egy-két levele a paradicsomomnak elsárgult... ugye ez nem jelent bajt? Félek, hogy valami megtámadja/ta...

Marcsi írta...

Sziasztok!

Nálam is megsárgult egy-két levél, de attól még nő és sok kis zöld paradicsom van rajta. De amúgy meg annyira azért nem értek hozzá. Ja és azt olvastam, hogy bazsalikomot kell ültetni a palánták közé meg kaprot, és azok távol tartják a kártevőket.

Gioia írta...

:-) köszi, már korábban is rátaláltam, csak tudni szerettem volna, hogy mail-t írhatok-e, vagy csak itt kérdezhetek.

Dolce Vita írta...

Egy-egy levél nekünk is el szokott sárgulni, azokat letépkedem. Majd a közelükbe átrakom a bazsalikomokat.

Gioia
Bátran!

Felhőlány írta...

Szia!
Tényleg szépek ezek a répák! Nagyon jó a fotó, mint ahogy a többi is a blogodban! Gratula! Visszatérve a répákra, ihletet kaptam a hétvégére... Én ezidőtájt friss zsenge borsóval szoktam elkészíteni vajban párolva, pirított mandulával.
Fantasztikus a karamelltorta recepted, elkészítettem, és nagy sikert aratott! :)

Névtelen írta...

szia DV!
nagyon tetszik a serpenyőd (is)! ha jól látom, nem teflonos, inkább valami nehéz darab :) hol lehet ilyesmiket kapni? bár egyelőre még nincs rá mód (még kb egy évig külföldön vagyok), de tervezem egy-két jó, lehetőleg hosszú életű darabbal felújítani majd a konyhát.
Köszi előre is!
Ági

Dolce Vita írta...

Ági!

Jól látod, vas serpenyő, de nem tudom megmondani honnan, ajándékba kaptam. Azért már itthon is kapni szép darabokat, komoly dolgokat árulnak a Petőfi Sándor utcában a de Buyer-ban, Kátai, Kika...

Felhőlány!
A mandula ötlet tetszik, kipróbálom
Az a karamelltorta nálam az első számú kedvenc lett

Felhőlány írta...

Hétvégén a panna cotta recepteddel készülök kényeztetni a vendégeimet! És még van nagyon sok tuti recepted, ami az elkészítendők sorában van...:) Felteszem majd a répás-borsós-mandulás köretet is. Hogy saját is legyen...:)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin